E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’de yeni zirve beklentisi ne kadar gerçekçi?---

Bitcoin’de yeni zirve beklentisi ne kadar gerçekçi?

Bitcoin’de yeni zirve beklentisi ne kadar gerçekçi?
27 Ekim 2023 - 13:29 borsagundem.com

Bitcoin, geride kalan haftada yaşadığı sıçramayı kalıcı bir yükselişe dönüştürebilecek mi?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları bu yıl, diğer yatırım araçlarına göre görece daha iyi bir performans sergiledi. Piyasanın en hacimli kripto parası Bitcoin’de son hafta yaşanan yükseliş de bu performansı daha da kuvvetlendirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bitcoin son hafta belirgin bir yükseliş gerçekleştirmiş olsa da yatırımcılar bunun bir trende dönüşüp dönüşmeyeceği konusunda kararsız.

Yeni zirve mi?

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, Bitcoin’de yaşanan güçlü sıçramanın devam etmesinin çok düşük bir ihtimal olduğu düşünülüyor. Bu da Bitcoin’in 2023 yılı bitmeden yeni bir zirve yapmasının zor olduğu anlamına geliyor.

CoinDesk verilerine göre Bitcoin bu hafta etkileyici bir yükseliş yaşadı ve perakende ve kurumsal girişlerdeki artışla birlikte Pazar günü yaklaşık 30.000 dolardan 35.000 doların üzerine çıktı. Kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin, şu an 34.150 dolar civarında işlem görüyor.

Bu yükselişin büyük oranda, Bitcoin'e yatırım yapan bir borsa fonunun yakında ABD'de onaylanacağına dair iyimserliğe dayandığı kabul ediliyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçmişte bu tür ürünler için yapılan birçok başvuruyu piyasa manipülasyonuna karşı savunmasızlığı öne sürerek reddetmişti. Ancak bugün artık bazı şeylerin olumlu yönde değiştiğine dair önemli işaretler bulunuyor.

Bitcoin bu yıl şu ana kadar neredeyse yüzde 110 oranında değer kazandı ancak hâlâ Kasım 2021'de ulaşılan 68.990 dolarlık zirve seviyesinin yüzde 50'den fazla altında seyrediyor. Bu haftaki rallinin sürdürülebilir olup olmadığı ve Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma yolunda olup olmadığı noktasında ise genel kanaatin olumsuz olduğu görülüyor.

Yarılanma faktörü

TradeStation aracılık çözümleri başkanı Anthony Rousseau'ya göre, Bitcoin'in gelecek yıl Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen yarılanma (halving) etkinliğinden önce tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma şansı oldukça düşük.

Bitcoin yarılanması, kripto madencilerine verilen blok ödüllerinin her 210.000 blok çıkarıldıktan sonra, yani yaklaşık dört yılda bir yarıya indirildiği bir süreci ifade ediyor. Rousseau, tarihsel olarak Bitcoin fiyatlarının yarılanma sonrasında değer kazanma eğiliminde olduğunu ancak kripto paranın döngüsel bir yüksek seviyeye ulaşmasının genellikle yarılanmadan sonra, yaklaşık üç ila altı ay sürdüğünü belirtiyor.

Makroekonomik belirsizlik ve Fed

Makroekonomik belirsizlik şimdilik riskli varlık fiyatları üzerinde baskın bir faktör olmayı sürdürüyor. Yatırımcılar, Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutabileceğinden ve bunun da ABD'de resesyon riskini artırabileceğinden endişe ediyor. Bu nedenle Rousseau, “Bitcoin'in tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşma olasılığını tahmin edebilmek için hala bir yıl öncesine bakıyorsunuz ancak şartlar değişti” diyor.

Kripto kredi kuruluşu Ledn'in yatırım sorumlusu John Glover da, Fed'in 2024 sonuna kadar faiz oranlarını düşürmeye başlamasını beklemediğini ve o zamana kadar riskli varlık fiyatlarının yükselmesini beklemediğini ifade ediyor.

Düzeltme ihtimali

Ancak Glover, Bitcoin'in bazen ‘piyasaya karşı döngüsel’ olduğunun altını çiziyor ve şöyle diyor: “Bitcoin'in hisse senedi piyasaları ve sabit gelir piyasaları düştüğünde bile hala yükselme yeteneğine sahip olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Bitcoin, zaman zaman güvenli bir liman olarak görülebilir.”

Glover, Bitcoin'in yıl sonuna kadar 30.000 ila 37.000 dolar aralığında işlem görmesini, gelecek yılın ikinci çeyreğinin sonunda ise 45.000 dolara ulaşmasını beklediğini söylüyor.

Glover, “Yine de düz bir çizgide daha yükseğe gideceğimizi düşünmüyorum. Kesinlikle düzeltmeler olacak ve SEC'den spot Bitcoin ETF başvuruları hakkında daha fazla haber beklerken gelecek haftalarda kolayca 30.000 dolar veya 31.000 dolara kadar gerileyebileceğimizi görebiliyorum” diye ekliyor. Bu arada Glover, son yükselişte çok sayıda kısa pozisyonun silindiğini ve bunun da potansiyel olarak gelecek haftalarda daha az kaldıraç ve volatilite anlamına geldiğinin altını çiziyor.

CoinDesk verilerine göre Bitcoin son yedi günde yüzde 20,1 oranında artış gösterdi. Kripto para piyasasının en hacimli parası şu an 34.150 dolar civarında işlem görürken Ethereum ise aynı dönemde yüzde 17 oranında arttı ve şu anda 1.785 dolar civarında seyrediyor.

Bitcoin ile ilgili kritik rapor: 125 bin dolar olabilir

 

Bitcoin'de "ETF" etkisi

 

ABD hükümetinin elindeki Bitcoin’ler fiyatı ne kadar etkileyebilir?

 

Bitcoin'deki sert oynaklığın perde arkası

 

Bitcoin bu hafta ikinci kez 30 bin doları test etti

 

Bitcoin son rallisinde 'ivme kazanıyor'

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)