E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin’de abartılı tahminler yeniden devrede---

Bitcoin’de abartılı tahminler yeniden devrede

Bitcoin’de abartılı tahminler yeniden devrede
05 Aralık 2023 - 14:15 borsagundem.com

Bitcoin 42 bin dolar seviyesini geçerken abartılı tahminler de giderek görünürlüğünü artırıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası yılın en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olarak öne çıktı ancak rallinin geleceği yatırımcılarda henüz tam anlamıyla bir güven duygusu yaratabilmiş değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, kripto para piyasasının en hacimli kripto parası Bitcoin 42.000 dolar seviyesini aşarken aşırı yüksekten uçan tahminler de giderek yayılıyor. Uzmanlar, ‘Bitcoin hype makinesi’nin devreye girdiğinin altını çiziyor ve yatırımcıları uyarıyor.

Yeni ‘kripto süper döngüsü’

Bloomberg’den Vildana Hajric’in haberine göre, Bitcoin'in 42.000 doları aşması, Bitcoin severler tarafından dünyanın en hacimli kripto parasının 500.000 doların üzerine çıkacağı yeni bir 'kripto süper döngüsü’nün sadece başlangıcı olarak lanse ediliyor. Bitcoin taraftarlarının söylediğine göre yeni para düzeni Wall Street'i de kasıp kavuruyor.

Dijital varlık piyasasında şu anda gözle görülür bir coşku hissi var. Piyasanın en büyük kripto parası olan Bitcoin üçüncü ayda da kazanımlarına devam ediyor ve Aralık ayında şu ana kadar yüzde 11 daha yükselerek piyasanın 2022 Nisan ayında ralliye başlamasından bu yana en yüksek seviyesinde işlem görüyor. Yükseliş sonrası tüm heyecan, daha fazla kazanç hakkında abartılı tahminlerin ortaya çıkmasına neden oluyor ve bunların çoğu, ‘sezgilere veya belirsiz teknik analizlere’ dayanıyor.

Boş bir hayal

Kripto para birimi bu yıl çok az kişinin beklediği bir canlanmanın ortasında. Pek çok piyasa gözlemcisi, Bitcoin’i doğrudan elinde tutan ve borsada işlem gören bir fonun yakında ABD'de Bitcoin alım satımı yapmak üzere onaylanacağını öngördüğü için, piyasanın en hacimli kripto parası 2023 yılında şu ana kadar yüzde 150'den fazla yükseldi. Bu sevinç, örneğin Coinbase CEO'su Brian Armstrong’un, “Bitcoin, Batı medeniyetini genişletmenin anahtarı olabilir” mesajını göndermesine bile neden oldu. Bu arada, Bitcoin’in ne kadar yükselebileceğine dair kehanetler yakın vadede 50.000 dolardan 530.000 doların üzerine kadar çıktı.

Miller Tabak & Co. Baş Piyasa Stratejisti Matt Maley, “İşler yeniden çılgınca bir havaya bürünüyor. Bu tür yorumlar, bu varlık sınıfı için duyarlılığın ne kadar hızlı değişebileceğini gösteriyor” diyor.

Maley, “Bitcoin'in 2020 ve 2021'de bu kadar güçlü bir şekilde toparlanmasının en önemli nedenlerinden birinin, pandemi nedeniyle sisteme dahil olan büyük miktarda likidite akışı olduğunu düşünüyorum. Başka bir büyük likidite programı olmadan bu tahminlerin bazıları boş bir hayalden ibaret” diye ekliyor.

Treni kaçıranlar alaya alınıyor

ABD'de spot Bitcoin ETF’sinin onaylanması uzun zamandır bekleniyor. Para yöneticileri tarafından böyle bir ürünün müşterilerin daha kolay alım yapmasına olanak tanıyacağı ve bunun sonucunda piyasaya milyarlarca dolarlık yeni yatırım getirebileceği fikri ortaya atılmıştı.

Kaiko araştırmacıları paylaştıkları bir notta, “Ekim ortasından bu yana, spot BTC ETF'sinin olası onayı konusunda kurumsal heyecanın artması ve son zamanlarda gelişen makro ortamın etkisiyle piyasada gerçek bir değişim gözlemledik” diye yazıyor. Ayrıca ekip, kripto yatırım ürünlerine son günlerde giriş görüldüğüne ve Kasım ayında günlük spot ticaret hacimlerinin son yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çekiyor.

X’te, daha geniş bir kripto rallisinin bir yangın gibi yayılmasıyla ilgili heyecan alışılmadık bir durum değil. Burada çok sayıda kripto fenomeni yer alıyor ve dijital varlık hayranları, kazançları kaçıranlarla dalga geçen meme’ler yayınlamalarıyla tanınıyor.

Ancak Bitcoin son yıllarda buna benzer pek çok heyecan verici döngüden geçmesine ve piyasanın en hacimli kripto parasının 2021'deki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yaklaşık 69.000 dolara ulaşması için mevcut seviyelerden yüzde 65 oranında daha yükselmesi gerekmesine rağmen kazanımlar şimdiden kutlanmaya başladı bile. Oysa geçmişteki yükselişler düşüşlerle sonuçlanmış ve Bitcoin 2021'deki yüzde 60'lık artışın ardından geçen yıl yüzde 64 oranında düşmüştü.

Dijital varlıklar tamamen spekülatif ürünler

Ancak bu düşüşler, başta X olmak üzere hemen tüm sosyal medya platformlarında Bitcoin'in ‘parabolik’ hale geldiğini ve Bitcoin meraklılarının toparlanmadan memnun olduğunu paylaşan kripto hayranları için caydırıcı olmadı. Diğerleri ise, kripto para birimlerinin güvenli liman yani çalkantılı zamanlarda bir sığınak olabileceği anlamına gelen, sıklıkla alıntılanan ve yine sıklıkla çürütülen tezin yeniden canlanmasına şahit olmak zorunda kaldı.

Büyük dalgalanmayı öngöremedikleri için çok daha fazla alay konusu olan düşüş yanlısı yatırımcılar, HFSP (Have Fun Staying Poor) kısaltmasıyla bilinen ve ‘yoksullukla size iyi eğlenceler’ anlamına gelen ve piyasada bir zamanlar yaygın olarak yayılan bir meme’le alaya alınmaya başladı.

JonesTrading Baş Piyasa Stratejisti Michael O’Rourke ise, “ETF spekülasyonu ve şimdi faiz oranlarının gevşetilmesi umudunun birleşimi başka ve yeni bir spekülatif çılgınlıkla karşı karşıyayız. ETF’yi bekleyen ve 20.000 dolarlık ralliyi kaçıranlar, bu bir ETF olduğu için iki katını mı ödeyecek? Muhtemelen hayır” diyor ve kripto para piyasasına dahil olan dijital varlıkların tamamen kumar zevkine hitap eden spekülatif ürünler olduğunu ve doğumlarından bugüne kadar geçen 14 yıl boyunca spekülasyon ve yasa dışı para transferi dışında herhangi bir gerçek fayda sergilemediğini ekliyor.

Bitcoin rallisinde neler oluyor? 5 soru 5 cevap

 

Bitcoin, aylar sonra ilk kez 40 bin doları gördü

 

Bitcoin'de 19 ayın zirvesi

 

Mike Novogratz: Fed’in faiz indirimi Bitcoin, altın ve gümüşe yarayacak

 

Bitcoin'de "ETF" etkisi

 

Bitcoin zirve tazeledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)