E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin makroekonomik gelişmelere karşı duyarsız---

Bitcoin makroekonomik gelişmelere karşı duyarsız

Bitcoin makroekonomik gelişmelere karşı duyarsız
24 Şubat 2023 - 14:46 borsagundem.com

Bitcoin’in yılbaşından bu yana sürekli bir yükseliş içinde olması başta Fed olmak üzere herkesi şaşırtıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

En yüksek hacme sahip kripto para birimi olan Bitcoin, 2022 yılının büyük çöküşünü unutturmaya çalışıyor. Yılbaşından bu yana yüzde 50 oranında artış gösteren kripto paranın bu yükselişi ise henüz tam anlamıyla anlamlandırılabilmiş değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, özellikle ABD Hükümeti’nin kripto para birimleri konusunda daha katı bir düzenleyici duruş sinyali vermesi, Bitcoin’deki yükselişi iyice bir bilmeceye dönüştürüyor. Bazı uzmanlar ise, bu yükselişin Çin’in kripto paralara yönelik katı tutumunu biraz olsun yumuşatmasına yoruyor.

Ralli şaşırtıcı

Independent’tan Anthony Cuthbertson’ın haberine göre, Bitcoin’in yükseliş yönlü kuvvetli fiyat hareketi başta Fed olmak üzere birçok kurumu şaşırtıyor. ABD borsaları ve diğer piyasalardan ayrışan Bitcoin, yılbaşından bu yana şaşırtıcı bir performans gösteriyor.

ABD hükümetinin kripto para birimi konusunda daha katı bir düzenleyici duruş sinyali vermesine rağmen Bitcoin, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 50 oranında artış gösteriyor.

2023 yılına 16.600 doların altında başlayan Bitcoin, bu hafta kısa bir süre 25.000 doları test etse de kıramadı ve hafif bir çekilme yaşadı. Diğer kripto para birimleri de son günlerde önemli bir artış gerçekleştirdi ve genel anlamda piyasaya 100 milyar dolardan fazla katkıda bulundu.

Ne Çin ne ABD

Bitcoin’de yaşanan yukarı yönlü bu hareket birçok ekonomi uzmanını ise şaşırtıyor. Bitcoin’in büyük ölçüde makroekonomik ve finansal gelişmeler tarafından yönlendirildiğine dair var olan ön kabulün tersine hareket eden Bitcoin, birçok analistin bu ralliyi anlamlandıramamasına yol açıyor.

Bazıları, Bitcoin’deki fiyat artışını Çin'in 2021 yılında sektöre karşı başlattığı büyük baskıyı yumuşatmayı planladığına dair raporlara bağlıyor. Ancak yeni bir çalışma, ne Çin'den ne de ABD'den gelen haberlerin Bitcoin fiyatı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını iddia ediyor.

New York Fed’den gelen bir rapor, Bitcoin'in herhangi bir makroekonomik veya parasal gelişmeye ya da habere tepkisinin büyük olasılıkla ‘duyarsızlık’ olacağını ortaya koyuyor.

Raporda, “Diğer ABD varlık sınıflarının aksine Bitcoin, parasal ve makroekonomik haberlere duyarsızdır” ifadeleri kullanılıyor. Çalışma, haberlerin Bitcoin fiyatı üzerindeki etkilerini analiz etmek için kapsamlı bir gün içi veri seti kullanıyor.

Çalışmanın yazarları, “Bitcoin'in parasal haberlere tepki vermemesi şaşırtıcı çünkü bu durum iskonto hadlerinin Bitcoin'in fiyatlandırılmasındaki rolü hakkında bazı şüpheler uyandırıyor” diye yazıyor.

Dijital altın teorisi yeniden gündemde

Geleneksel piyasalarla kripto piyasası arasındaki korelasyon, 2022 yılında çoğu analist tarafından genellikle Bitcoin'in fiyat hareketlerini açıklamanın veya tahmin etmenin bir yolu olarak gösteriliyordu ancak yapılan yeni çalışma bu tür analiz yöntemlerinin sorgulanması gerektiğini ortaya koyuyor.

Online ticaret platformu eToro'da kripto piyasası analisti olan Simon Peters, bulguların, Bitcoin'in daha geniş ekonomik çalkantı zamanlarında bir ‘dijital altın' yerine geçtiği ve güvenli liman gibi davrandığına dair önceki teorileri destekleyebileceğini söylüyor.

Peters, “Rapor, geçen yıl boyunca ağırlıklı olarak ABD borsalarıyla ilişkili görünen Bitcoin’in bu yıl bu korelasyonu bozduğunu gösteriyor. Bu durum Bitcoin hakkındaki birçok ana akım düşüncenin tersi bir anlam ifade ediyor” şeklinde konuşuyor.

Peters, “Bununla birlikte, eğer Bitcoin bundan sonra da, gerçekten makroekonomik olaylara karşı diğer piyasaların verdiği tepkilerden farklı hareket ederse, bu durum onu, diğer piyasalara karşı altına benzer bir koruma aracı olarak görmemizi sağlayabilir” diyor.

Bitcoin kritik seviyenin altında

 

IMF'den 9 maddelik kripto eylem planı

 

Fed'den bankalara kripto uyarısı

 

Kripto rallisi neden risk altında?

 

Bitcoin yılbaşından bu yana uçuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)