E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin hisse senedi piyasalarından ayrıştı---

Bitcoin hisse senedi piyasalarından ayrıştı

Bitcoin hisse senedi piyasalarından ayrıştı
22 Haziran 2023 - 17:08 borsagundem.com

Başta BlackRock olmak üzere birçok kurumun spot Bitcoin ETF’si için başvuruda bulunması sonrası kripto para piyasaları tırmanışa geçti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yılbaşından bu yana yüksek performans gösteren kripto para piyasası yeni bir yükseliş dalgası daha yaşadı. 31.000 dolar seviyesine yaklaşan piyasanın en hacimli kripto parası Bitcoin, yükseliş hareketiyle birlikte hisse senedi piyasalarıyla olan korelasyonunu da bozmuş oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ETF'ler üzerindeki iyimserliğin yol açtığı Bitcoin dalgalanması 30.000 dolar seviyesinde durakladı.

2021’den bu yana ilk

Bloomberg’den Suvashree Ghosh'un haberine göre, yatırımcılar, ABD’de düzenleyicilerin şimdiye kadar direndiği ürünler olan kripto paraların spot piyasasına yatırım yapan borsa yatırım fonlarını başlatmak için yapılan başvuruların ne anlam ifade ettiğini değerlendirirken, Bitcoin rallisi de 30.000 dolar civarında ılımlılaştı.

En hacimli dijital varlık olan Bitcoin, BlackRock'ın 15 Haziran'da ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) spot Bitcoin ETF’si başlatma izni için sürpriz başvurusundan bu yana yaşadığı yüzde 22'lik dev sıçramanın ardından 30 bin dolar seviyesinde dalgalanıyor.

Tırmanış, aynı dönemde en büyük 100 sanal para endeksinde de yüzde 13'lük bir sıçramaya neden oldu. Bitcoin'in performansı bu süreçte hisse senetlerinden ayrıldı ve Bitcoin, teknoloji merkezli Nasdaq borsası hisseleriyle arasındaki korelasyonu 2021'den bu yana ilk kez negatife çevirdi.

SEC ikna edilebilir mi?

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock'ın yanı sıra Invesco, WisdomTree ve Bitwise da son günlerde benzer başvurularda bulundu. SEC, bugüne kadar Bitcoin’in spot piyasasında dolandırıcılık ve manipülasyon gibi riskleri öne sürerek bu tür fonlara izin verilmesine direnmişti ancak BlackRock'un itibarı ve yaklaşımı, SEC’in yatıştırılabileceği yönündeki spekülasyonları tetikledi.

IG Australia’da piyasa analisti olan Tony Sycamore, paylaştığı bir notta, “BlackRock'ın başvurusu ve yatırımcıların ülkenin kötü durumdaki ekonomisini desteklemek için Çin'de daha fazla teşvik beklentisi Bitcoin'i destekledi” diye yazdı.

Kriptoyu daha yükseğe ‘sürüklemek’

Bitcoin, geride kalan iki günün her birinde yüzde 5'ten fazla yükseldikten sonra bugün yüzde 1 oranında artışla 30.000 dolar civarında seyrediyor. Ethereum, Cardano ve Solana gibi daha küçük token’ların da Bitcoin rallisinde yatırımcılarına kazandırdığı görülüyor.

Kripto yatırım şirketi GSR'de türev varlıklar yatırımcısı olan Spencer Hallarn, “Bitcoin bu yükselişte göze çarpan bir performans sergiledi ve kripto piyasasının geri kalanını da beraberinde sürükledi” diyor.

EDX Markets etkisi

Kripto duyarlılığı da bu hafta, Citadel Securities, Fidelity Digital Assets ve Charles Schwab gibi şirketler tarafından desteklenen bir dijital varlık borsası olan EDX Markets'ın piyasalara adım atmasından itibaren artış kaydediyor.

En son iyimserlik nöbetinden önce, SEC baskısı kripto piyasalarındaki duyarlılığı azaltmış ve likiditenin azalmasına katkıda bulunmuştu. Düzenleyici kurum, kripto para borsaları Binance ve Coinbase'e dava açmış ve bu süreçte bir dizi dijital parayı kayıtsız menkul kıymet olarak belirlemişti.

Yükselişin önündeki engeller

Bitcoin’in yükselişinin önündeki diğer engeller arasında ise daha sıkı para politikası olasılığı ve Bitcoin'in rallisinin pilinin bittiğine dair göstergeler yer alıyor. Buna göre, 14 günlük göreceli güç endeksi olarak bilinen momentum göstergesi RSI, aşırı alım sinyali veriyor.

Bitcoin, 2022'de dijital varlıklardan 1,5 trilyon doları silen bir bozgunun ardından bu yıl yüzde 83 oranında toparlandı. En hacimli kripto para, 2021 zirvesinin yaklaşık 39.000 dolar altında seyrediyor.

Bitcoin 15 ayın zirvesinde

 

Bitcoin dominansı rekor düzeyde

 

Peter Schiff: BlackRock, Bitcoin ETF’siyle kısa yoldan köşeyi döndü

 

Uzun vadeli Bitcoin yatırımcıları FUD’ı umursamıyor

 

Bitcoin'de düşüşün nedeni kurumsallar mı?

 

Bitcoin'de 2019 yılı sonuna geri dönüş riski

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )23 Haziran 2023 08:23

    Recep ivedik filminde dikkatimi çekmıştı. Diyorku yahuu 17 binden aldım zarardayım :D ... şuan %100 kardai hemde üstelik Dolar artışı 25 kart artmış durumda TL karşısında... dün coin ve alt coınalr globalde yatay ama ;USDbazında %5 hepsi koydu otomatıkman. kovidden beri coınler dolar bazında artışlarını hep gösterdi elınde mal tutanlara. TL de x hissede kalan ise 15 bin tl kar yapsada maaşların 3500 den 11,400 lere gelmesi ile kazancı anca 1 aylık maaş olacak hesabında KAR kaldı :D eridikçe eridi aldın gr 50 lerden 1000 lere geldi yahu. 

  • ALİ TEL22 Haziran 2023 19:23

    Bizde asla böyle şey olmaz ki.Bizim borsamız döviz bazında resemen beleş.