E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarBinance vakası kripto endüstrisi için ne ifade ediyor?---

Binance vakası kripto endüstrisi için ne ifade ediyor?

Binance vakası kripto endüstrisi için ne ifade ediyor?
22 Kasım 2023 - 12:26 borsagundem.com

Yatırımcılar, kripto para borsası Binance’in başının neden bu kadar dertte olduğunu ve bunun kripto para piyasaları için ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasaları yeni bir depremle karşı karşıya. Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in başı ABD otoriteleriyle dertten. Daha çok CZ olarak bilinen şirkletin CEO’su Changpeng Zhao ise görevinden ayrıldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar için neredeyse sürpriz sayılabilecek bu gelişme sonrası kripto para piyasalarını bir belirsizlik sardı. Kimileri bunun olumlu bir gelişme olduğunu düşünürken kimileri ise kripto para piyasalarının bir darbe daha aldığı fikrinde.

Dünyanın en büyük kripto para borsası

Cnn Business’tan Allison Morrow'un haberine göre, kripto dünyasında son birkaç yılda Changpeng Zhao ve 2017'de kurduğu Binance kadar büyük görünen çok az figür bulunuyor. Binance dünyanın en büyük kripto borsası olmakla kalmıyor, aynı zamanda rakiplerinden kat kat daha büyük bir borsa olarak da öne çıkıyor.

Yakın zamana kadar Binance, kripto spot alım satımlarında pazar payının neredeyse yüzde 60'ına sahipti. ABD'li düzenleyicilerin Haziran ayından itibaren şirket üzerindeki baskıyı artırmasından bu yana bu pay yüzde 40'a gerilemiş olsa da, başka hiçbir borsa bunun yanına bile yaklaşamıyor. Kripto haber sitesi CoinDesk'e göre Seyşeller merkezli OKX borsası yüzde 5,44 ile pazar payında ikinci, ABD borsası Coinbase ise yüzde 5,37 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Rekor ödeme

Ancak Binance'in kripto dünyasının zirvesindeki geleceği artık kesin olmaktan çok uzak çünkü Binance, cezai suçlamaların çözüme kavuşturulması için ABD yetkililerine 4,3 milyar dolarlık rekor bir ödemeyle karşı karşıya bulunuyor.

Zhao, dün CEO'luk görevinden istifa etti ve kara para aklama suçlamalarını kabul etti. ABD'li yetkililer anlaşmayı, bir yöneticiye yönelik cezai suçlamaları içeren şimdiye kadarki en büyük kurumsal karar olarak nitelendirdi.

Uzun yıllar süren bir soruşturmanın ardından ABD'li yetkililer, Binance'in platformda kötü aktörlere izin verdiğini, çocuklara yönelik cinsel istismar, narkotik ve terör finansmanıyla bağlantılı işlemlerin mümkün kılındığını söyledi. Ayrıca Adalet Bakanlığı'na göre, Binance'in kara para aklama riskleri açısından işlemleri işaretleyecek veya raporlayacak protokolleri yoktu ve çalışanlar böyle bir gözetimin suçluları platforma davet edeceğinin gayet farkındaydı.

Zhao en fazla 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya ancak nihai cezası muhtemelen çok çok daha düşük olacak. Ayrıca Zhao, yahni CZ, toplam 200 milyon dolarlık para cezası ödemeyi de kabul etti.

Zhao, X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Hatalar yaptım ve sorumluluğu üstlenmeliyim. Bu, topluluğumuz, Binance ve kendim için en iyisi. Binance artık bir bebek değil. Yürümesine ve koşmasına izin vermemin zamanı geldi” dedi.

Kripto para piyasası için ne ifade ediyor?

Binance, tıpkı kötü şöhretli eski rakibi FTX gibi, kaotik ve büyük oranda düzenlemeye tabi olmayan bir sektörde işini hızla büyüttüğünü belirtmekte gecikmedi. Şirket, Salı günü yaptığı açıklamada, “Binance mükemmel olmasa da, küçük bir girişim olarak ilk günlerinden bu yana kullanıcıları korumaya çalıştı ve güvenlik ve uyumluluğa yatırım yapmak için muazzam çaba harcadı. Binance dünya çapında son derece hızlı bir şekilde büyüdü ve bu süreçte yanlış kararlar da aldı. Bugün Binance, bu geçmişin sorumluluğunu üstleniyor” dedi.

Bu, kendilerini inceleme altında bulan kripto firmaları arasında yaygın bir nakarat olarak biliniyor. Ancak federal yetkililer, kripto veya başka yerlerde kurumsal suç söz konusu olduğunda herhangi bir yaptırım uygulamayacaklarını açıkça belirtiyor.

Binance ve Zhao için kısmi bir zafer

Analistler ise anlaşmayı Binance ve Zhao için kısmi bir zafer olarak görüyor. PitchBook kripto analisti Robert Le, “CZ'nin hapis cezasından kaçınması ve CEO'su CZ olmasa da borsanın faaliyetlerine devam edebilmesi, Binance'e yönelik suçlamaların ciddiyeti göz önüne alındığında muhtemelen en iyi sonuç. Binance’in yasa dışı ürünler sunmayı veya uygun lisanslar olmadan pazarlara girmeyi içeren ilk ‘hızlı hareket et ve işleri kır’ yaklaşımı, mevcut çıkmaza yol açtı” diyor.

Binance haberlerine piyasanın ilk tepkisi beklenen kadar şiddetli ollmadı. Bitcoin’de kayıp dün yüzde 5 seviyelerindeki düşüşün ardından yaşanan toparlanmayla yüzde 2'nin biraz üzerinde oldu. Bu, volatilitesi oldukça yüksek olan piyasada neredeyse sıradan bir gündeki iniş çıkışları andırdı. Bitcoin şu an 36.500 dolar civarında işlem görüyor.

Binance’e bir gün daha yaşama şansı verildi

Kripto alanındaki yatırımcılar ve girişimciler, sektörün, kurucuları putlaştırdığı ilk günlerinden itibaren ilerlemesini görmek istiyor. Vanderbilt Üniversitesi'nde hukuk profesörü ve mali düzenleme uzmanı olan Yesha Yadav, “Asıl soru, kripto paranın, markaya yön veren, inovasyona öncülük eden, bu kurumların savunuculuğuna öncülük eden etkili kurucularının ötesinde bir varlığa sahip olmasına izin verecek şekilde büyüyüp büyümediğidir. Bu gelecek birkaç ay içinde görülmesi gereken bir şey” şeklinde görüş bildirdi.

Yadav, Binance için yapılan 4,3 milyar dolarlık anlaşmanın, Binance'in sistemik açıdan önemli, potansiyel olarak başarısız olamayacak kadar büyük bir kurum olma statüsünü yansıttığını belirtiyor. Yadav, “Bu savunma anlaşması Binance'e bir gün daha yaşama şansı veriyor. Sanırım bu, Binance'in çökertilmesi halinde bunun, Binance üzerinde para tutan ortalama insanlara ve bir bütün olarak sektöre daha fazla zarar vereceği yönündeki endişeyi yansıtıyor” diyor.

Kripto para borsası Binance'ye 4.3 milyar dolar ceza

 

ABD hükümeti 9 milyonluk kripto paraya el koydu

 

Kripto para piyasalarında ralli güçlenerek sürebilir

 

Kripto para düzenlemesinde son aşamaya gelindi!

 

SEC, kripto para borsası Kraken'i dava etti

 

JPMorgan: Kripto rallisi fazlasıyla abartılı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)