E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabilirsiniz?---

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabilirsiniz?

Baskı altında nasıl korkusuzca yatırım yapabilirsiniz?
01 Aralık 2023 - 17:34 borsagundem.com

Baskı altında korkusuz kalabilmek ve doğru kararlar verebilmek, hayatın her alanında olduğu gibi yatırım alanında da kritik bir öneme sahip.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüveni inişler ve çıkışlarla dolu bir yolculuk. Bazı durumlarda işlerin istediğiniz gibi gitmemesi gayet normal. Bu gibi durumlarda korkmak nasıl doğal bir tepkiyse, baskı altında korkusuzca kararlar verebilmek de bir o kadar mümkün.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, terste kalan ve zararda oturan yatırımcılar, giderek yükselen bir endişe ve korku duygusuyla başa çıkmak zorunda kalabiliyor. Özellikle trader’lar için vazgeçilmez olan trade psikolojisinin en önemli aşamalarından ‘duygularla başa çıkabilme yeteneği’, en çok korku anlarında işlevsel bir silah haline gelebiliyor.

New Trader U’dan Steve Burns’ün makalesi, genel anlamda ‘korku’ duygusuyla başa çıkabilmenize ve baskı altında nasıl korkusuzca kararlar alabileceğinize odaklanıyor.

Baskı altında nasıl korkusuz olunur?

Korku, bir kişinin, şeyin, durumun veya yerin sizde bir tehlike veya tehdit oluşturduğu inancı doğurması sonucu sizi zihinsel, maddi veya fiziksel zarardan korumayı amaçlayan savunma merkezli bir duygudur. Korku, biyolojik anlamda tehdide tepki olarak savaşma ya da kaçma tepkinizi tetiklemek için sinir sisteminize gönderilen bir uyarıdır. Vücudunuz, tehditle savaşabilmenizi veya ondan hızla kaçabilmenizi sağlamak için adrenalinle tepki verir. Vücudunuzdaki bu adrenalin salınımı, hızlı kalp atışını ve stres hissini yaratan şeydir.

İlk zamanlarda bu tepkinin amacı bir düşmanla savaşmak veya bir avcıdan kaçmaktı. Modern zamanlarda bu yararlı bir tepki olmaktan çıktı çünkü normalde günlük yaşamımızda fiziksel mücadele ihtiyaçlarıyla artık pek karşılaşılmıyor. Verdiğimiz mücadelelerin çoğu artık zihinsel, duygusal, ekonomik ya da kariyerimizle ilgili. Bugün çoğu zaman korkumuz bir şeylerin ters gittiği anlamına geliyor ve bu hafif bir tehlike ve hatta belirsizlik hakkında bir uyarı sinyali anlamına geliyor. Ayrıca modern korkuların çoğu hatalı bir perspektiften, hazırlık eksikliğinden veya belirsizlikle baş edememekten kaynaklanıyor.

Korkusuz olmak, çoğu insanı korkutacak durumlarda korkmanın üstesinden gelme yeteneği olarak biliniyor. Baskı dolu bir durum, bir şeyi yapmaya ikna edildiğiniz, ağır etki altında olduğunuz veya korkutulduğunuz durum olarak tarif ediliyor.

Baskı altında neden bu kadar öfkeleniyorum?

Baskı altında gergin olmak, hazırlık eksikliğinden, plan yapmamaktan veya konfor alanınızın dışına çıkmaktan kaynaklanabiliyor.

Belirli bir durumda ne yapacağınızı defalarca denediyseniz, uygulama zamanı geldiğinde kendinizi eskisi kadar gergin hissetmezsiniz. Sporcular ve yatırımcılar tüm alternatif durumları ve bir şeyler ters gittiğinde ve beklenmeyen bir durum meydana geldiğinde ne yapılması gerektiğini bilerek hareket eder. Hazırlık, siz hazır olduğunuzda, korkunun ve baskının doğurduğu gerginliklerin çoğuna çare olabiliyor ve hazırlıklı olmak korkuları tersine çevirebiliyor.

Bir eylem planı size ne yapacağınızın bir haritasını veriyor ve farklı durumlardaki birçok belirsizliği ortadan kaldırıyor. Ne yapacağınızı biliyorsanız, hazırlıklı olmanız gereken tek şey, planınızı uygulamak ve planladığınız eylemlerin sonuçlarına ilişkin geri bildirimlere tepki vermek oluyor. Bir plana sahip olmak, ne yapacağınızı önceden bildiğiniz için, durumların yarattığı baskının çoğunu ortadan kaldırıyor.

Seviyenizin, uzmanlığınızın ve yeterlilik çemberinizin dışına çıktığınızda öfke ve baskı ortaya çıkabiliyor. Şanslı olabilir ve gündelik yaşamınızda ve kariyerinizde çok fazla baskı altında kalmıyor olabilirsiniz ancak yüksek hedeflere ulaşmak için her halükarda daha yüksek performans seviyelerine çıkmak gerekiyor. Topluluk önünde konuşmak, finansal riskler almak veya terfi almak gibi yeni şeyleri ilk kez yaptığımızda gergin olmamız doğal olsa da yeni şeyler yaptıkça korkuyu deneyim yoluyla ortadan kaldırabiliyoruz. Korkuyu yenmenin en iyi yolu, korktuğumuz şeyleri hazırlıklı olduğumuz bir plan dahilinde uygulamaktan geçiyor. Unutulmaması gerekir ki bir şeyi ikinci kez yapmak, ilk kez yapmaktan çok daha az korku hissi yaratır.

Yüksek seviyede baskı altında nasıl sakin kalırsınız?

Kendi yeteneklerinizi ve durumun önemini nasıl yorumladığınıza ilişkin zihinsel çerçeveniz, ne kadar sakin kalabileceğinizi ve durum karşısında ne kadar baskı hissettiğinizi belirler. Sakinlik ve baskı özneldir ve içsel deneyimlerdir. Ne kadar sakin kalacağınız, özgüven seviyenize ve hem söz konusu durumda başarılı olma olasılıklarını hem de başarısızlığın sonuçlarını nasıl yorumladığınıza bağlıdır. Duygularınızın çoğu, durum ortaya çıkmadan veya sonuç henüz bilinmeden hayal gücünüzden kaynaklanır. Düşüncelerinizi yönetmek, sakinlik seviyenizi belirler. Bu nedenle iç diyaloğunuz sizi sakinleştirebilir de strese sokabilir de.

Bir durumda hissettiğiniz baskının düzeyi, istediğiniz sonuca ulaşma konusunda kendinize olan inancınızla ve başarısız olmanız durumunda ortaya çıkacak sonuçlarla büyük ölçüde ilişkilidir. Her bir durumu, uğraşacağınız sonraki 100 durumdan yalnızca birine indirgeyebilirseniz, bu, istenen sonuca ulaşma konusundaki iç diyalog baskısının azaltılmasına yardımcı olabilir. Elbette her durumda kazanmak istersiniz ancak uzun vadede kazanmak için tek bir eylem, karar ya da durumun sonucunu dikkate almamanız gerektiğinin farkındaysanız bu, hissettiğiniz baskıyı azaltabilir.

Yüksek baskı durumlarında sakin kalmanızı sağlayan özellikler

Diğer alanlardaki geçmiş başarılar
Kendinize olan inancınız
Adım adım ne yapacağınıza dair kapsamlı bir plan
Uygulama yeteneğinize olan güveniniz
Kendi uzmanlığınıza olan güveniniz
Benzer bir durumdaki geçmiş deneyimleriniz
En kötü senaryodan bile endişe duymamanız
Doğru perspektifi korumanız
Kaybetme korkusundan uzak olmayı başarabilmeniz
Şartların en kötü seyrettiği durumda riskleri yönetebilme yeteneğiniz

Her durumda nasıl korkusuz olabilirim?

Hazırlık çalışmalarınızı yaptıysanız ve duruma yaklaşma konusunda bir plan yapmaya hazırsanız, ne yapacağınızı bilememe korkusunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Eğer kendi yeteneklerinize inanıyorsanız ve uygulamaya hazır olduğunuzu biliyorsanız, yeterince iyi olup olmadığınızdan korkmadan bir duruma yaklaşabilirsiniz.

Başarıya ulaşmak için bir sisteminiz varsa, o zaman odak noktanız başarısızlık korkusuna değil, stratejinizin uygulanmasına odaklanacaktır.

Bakış açınız tek bir durumdan daha geniş bir perspektife yayılıyorsa, uzun vadeli başarıyı, uzun vadeli başarıya bakış açınız bağlamında daha az ağırlıklı olan kısa vadeli bir mesele olarak düşünebilirsiniz.

Korku sizi bir şeylerin doğru olmadığı konusunda uyarabilir. Bu mesajı dinlemeli ve risk veya hazırlık eksikliği nedeniyle gördüğünüz sorunları çözmelisiniz. Planınızı güvenle ve üstünlükle uygulamaya hazır olduğunuzda korku dağılacaktır. Deneyiminiz ve uzmanlığınız arttıkça yeni şeyler denerken bile daha az korku yaşarsınız. Korku, büyük şeyler başarmak isteyenler için sadık bir arkadaştır. Korkunun sesi ancak yardımcı bir mesaj haline geldikçe ve bir engel olmaktan çıktıkça daha yönetilebilir hale gelir.

Her daim kazandıran borsa stratejisi

 

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

Piyasalar karıştığında izlenilebilecek 3 strateji

 

Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi

 

Borsa yatırımlarında sadelik kazandırıyor

 

Yatırımda duygularınızdan nasıl tamamen arınabilirsiniz?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azmi02 Aralık 2023 15:37

    Tüketimle büyüyoruz ama katma değerli üretime ihtiyacımız var. Berbat ekonomi , sosyal medyada da çalkalanan haberlerle gözden kaçırılıyor. İyi de nereye kadar..