E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBaşarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu---

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu

Başarılı bir yatırım serüveni için 6 ipucu
09 Kasım 2022 - 17:02 borsagundem.com

Başarılı bir yatırımcının en önemli silahı stratejik finansal planlamadır. Bu sayede kazancını en üst düzeye çıkaran yatırımcı, kaybını da en aza indirebilir. Bu silahı doğru şekilde kullanabilmek için ise 6 temel ilkeye uyulmalıdır.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Strateji, plan ve risk yönetimi, başarılı bir yatırımcı için olmazsa olmaz kavramlardır. Bunların başarıya giden yoldaki en önemli silahları olduğunu bilen yatırımcılar, bu sayede kazançlarını en üst düzeye çıkarırken kayıplarını da minimum seviyede tutmayı başarır.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tüm yatırımlar risk içermesine rağmen, elindeki silahların farkında olan ve bunları nasıl kullanacağını bilen bir yatırımcı, uzun vadede mutlaka başarılı olacaktır.

ABD merkezli yatırım bankası Horizon Bank’in belirlediği tavsiyelere göre, herhangi bir yatırım stratejisinin başarılı olacağının garantisi yoktur. Yatırım stratejiniz bir süre işe yarasa bile belli bir süre sonra işe yaramaz hale gelebilir. Yatırımlarınızda ana paranız da dahil olmak üzere büyük kayıplar verme riskiniz bulunduğunu daima akınızda tutmalı ve daha başarılı bir yatırım serüveni için bu 6 ilkeye uygun hareket etmelisiniz. Bu rutin, uzun vadede daha istikrarlı şekilde kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Bileşik getiri, ana paranızın büyümesine yardımcı olur

Bu, ‘yuvarlanan kartopu’ etkisidir: Bileşik, yeniden yatırım yaptığınız kazançlar üzerinden size kazanç sağlar. Paranızı yatırımda ne kadar uzun süre kullanırsanız, rakamlar sizin için o kadar heyecan verici olur.

Uzun vadeli kazanç için kısa vadeli acıya katlanmayı öğrenin

Piyasa oynaklığının üstesinden gelmek zor olabilir. Çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyüyle ne kadar uzun süre kalırsanız, riskinizi azaltma ve kazanç fırsatlarınızı iyileştirme olasılığınızın da o kadar yüksek olur. Herhangi bir ekonomik çalkantı sırasında, bazı varlıklar ve yatırımlar diğerlerinden daha az değişken olabilir. Bu sayede, varlıklarınızı çeşitlendirerek riskinizi en aza indirebilirsiniz.

Varlık tahsisi yoluyla servetinizi dağıtın

Varlık tahsisi, paranızı çeşitli yatırım kategorilerine yayma sürecidir. En yaygın üç varlık sınıfı hisse senetleri, tahviller ve nakit veya nakit alternatifleridir. Sahip olduğunuz varlık sınıflarının karışımı, genel yatırım portföyü performansınızı belirlemenizde önemli bir faktördür. Ayrıca yatırım miktarınızı aynı anda aynı piyasa dinamiklerine göre hareket etmeyen varlık sınıflarına bölmek de piyasa oynaklığının etkilerini en aza indirmenize yardımcı olur.

Yatırım tercihlerinizde zaman ufkunuzu mutlaka göz önünde bulundurun

Yatırım tercihleriniz, paranızı ne kadar sürede kullanmayı planladığınızı dikkate almakla ilgilidir. Örneğin, önümüzdeki bir ila üç yıl içinde yatırım yaptığınız paraya ihtiyacınız olacaksa, yatırımınızı para piyasalarında ve bir fonda tutmayı düşünebilirsiniz. Öte yandan, uzun bir zaman ufkunuz varsa, daha dramatik fiyat değişikliklerine ve uzun vadeli büyüme için daha büyük potansiyele sahip olabilecek hisse senetlerine daha yüksek bir yüzdeyle yatırım yapabilirsiniz.

Maliyet ortalamasına dikkat edin, tutarlı ve sık yatırım yapın

Maliyeti ortalaması, düzenli olarak planlanmış aralıklarla sabit bir para birimini satın alarak bir yatırımın paylarını biriktirme yöntemidir. Fiyat yüksek olduğunda, sabit yatırımınızla daha az satın alım gerçekleştirecek olsanız bile, fiyatlar düşmesi durumunda aynı sabit yatırımınızla daha fazla satın alım gerçekleştirebilirsiniz.

Alın ve bekleyin; satın alıp unutma hatasına düşmeyin

Portföyünüzün uzun vadeli başarısı, onu periyodik olarak gözden geçirmenize bağlıdır. Portföyünüzü gözden geçirmek önemlidir çünkü ekonomik koşullar belirli yatırımlara veya tüm varlık sınıflarına ilişkin beklentileri değiştirme potansiyeline sahiptir. Koşullarınız da zamanla değişir, bu da ne zaman ve neye yatırım yaptığınızı etkiler. Varlık tahsisatınızın bu değişiklikleri yansıtması şarttır. Bu nedenle, vadenizi belirlemek, ne zaman alacağınızı ve ne kadar bekleyeceğinizi belirlemek açısından da elinizi kuvvetlendirir.

Yatırım serüvenine yeni başlamış da olsanız, tecrübeli bir yatırımcı da olsanız bu 6 ilkeyi uygulamak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu ilkeler sayesinde daha az stres yaşayarak, kontrolün daha çok sizin elinizde olduğu ve uzun vadede istikrarlı şekilde kazanabileceğiniz bir yatırım serüvenine yelken açabilirsiniz.

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Klasik yatırım stratejisi enflasyonu yenecek mi?

 

Buffett’ın enflasyon stratejisi

 

Resesyondan koruyacak 3 yatırım stratejisi

 

Sabırlı ve disiplinli yatırımın püf noktaları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)