E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSabırlı ve disiplinli yatırımın püf noktaları---

Sabırlı ve disiplinli yatırımın püf noktaları

Sabırlı ve disiplinli yatırımın püf noktaları
31 Ekim 2022 - 17:47 borsagundem.com

Sabır ve disiplin, finans piyasalarında işlem yapan trader’ların en önemli iki silahıdır. Bu silahların kullanımı zor olsa da, imkansız değildir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans piyasalarında işlem yaparken sabır, doğru zaman gelene kadar harekete geçmek için bekleme yeteneğine işaret eder. Ego, dürtüler, can sıkıntısı ve açgözlülük, trader’ların yani alım satım yapanların kararlılığını altüst edebilir ve çok erken veya çok fazla sayıda hamle yapmalarına neden olabilir. Sabır, bir ticaret planını disiplin ve odaklanma ile gerçek zamanlı olarak takip etme yeteneği olarak da anlaşılabilir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, disiplin, yalnızca alım satım sisteminiz tarafından tanımlanan ve doğru zamanda doğru eylemleri gerçekleştirmenin kendi kendini kontrol etmesini ifade eden bir kavramdır. Duygular, disiplini alt edebilir ve planları takip etmek yerine sistemlerin belirlediği yönergelerin dışında eylemlerde bulunulmasına neden olabilir.

Trade disiplinimi nasıl geliştirebilirim?

NewTraderU’dan yatırımcı Steve Burns’ün yazısına göre, bir trader için duygular kaçınılmazdır, onları yönetmenin anahtarı, ortaya çıktıklarında duyguların ve iç sesinizin farkında olmaktır. Trader’lar zaman zaman duyguları tarafından ele geçirilmiş hissedebilir ve hatta yapmamaları gerektiğini bildikleri eylemlerde bulunabilir. Bu daha çok stres, açgözlülük, korku veya egonuzun zihinsel olarak alım satım planınızdan daha yüksek olması durumunda ortaya çıkar. Böyle bir durumda trader’lar iç diyaloglarını dinlemeye başlar ve düşünceleri ile bedensel dürtüleri arasındaki mesafeyi kaybeden bir noktaya gelir.

Önemli olan ise duygu ve düşüncelerinize daima odaklı olabilmektir. Duygularınıza odaklanmalı ve şöyle düşünmeye devam etmelisiniz: “Üzerimdeki stresi hissedebiliyorum, daha büyük bir kayıptan kaçınmak için doğru zamanda zararımı durduracağım.”

İç diyaloğunuzun kontrolünü kaybettiğinizde ve duygularınız düşüncelerinizi ele geçirdiğinde ise disiplininiz kaybolur. Gerçek zamanlı olarak kendinizin farkında olduğunuz sürece duygu ve düşüncelerinizi yönetebilirsiniz. Eylemlerinizi kontrol altında tutmak için ne hissettiğinize veya ne düşündüğünüze dair farkındalığınıza odaklanmalısınız.

Zihinsel model

Zihinsel model, dünyanın nasıl çalıştığını anlamak için kullandığınız çerçeve anlamına gelir. Zihinsel modeliniz, dünyayı nasıl gördüğünüze ve onu yönlendirmek için kullandığınız ilkelere ilişkin inançlarınız ve filtrenize işaret eder. Bu nedenle, sizi yanıltma potansiyeli olan inançlarınızı dikkatli seçmelisiniz.

Başarılı bir trader’ın ihtiyaç duyduğu ilk temel inanç, disiplinle takip etmeleri halinde sistemlerinin olumlu beklentisine olan inançtır. Alım satım sisteminizin karlı olduğunu ve uzun vadede neden ve nasıl kazançlı olabileceğinizi anlayabilirseniz, inancınızı takip etmek çok daha kolaylaşır.

Bir trader, sahip olduğu sisteme disiplinle riayet ettiği takdirde zaman içinde ödüllendirileceğine inanmalıdır. Grafik çalışmaları, geriye dönük testler ve araştırmalar, sistem ve stratejinize olan inancınızın temellerini oluşturur.

Sabırla nasıl alım satım yapabilirsiniz?

İzleme listesine, sinyallerine ve pozisyon büyüklüğüne odaklanan bir trader, sabırlı olmayı ve beklemeyi daha kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bir trader para kazanmaya, haklı olmaya ve durmadan yeni bir alım satım fırsatı aramaya odaklanırken daha fazla stres, sabırsızlık ve harekete geçme dürtüsü içinde olacaktır.

Bir trader’ın piyasalarda dikkate aldığı verileri yönetilebilir bir seviyeye indirgemesi gerekir. Verileriniz ve eylemleriniz, sisteminizin parametreleri içinde olmalıdır. Odaklanma ise gürültüyü ve baştan çıkarıcı ve yanıltıcı hamleler yapma olasılığınızı azaltır. Ayrıca ekranda geçirdiğiniz süreyi sınırlandırır ve sisteminizin dışına çıkma yanılgısından sizi korur.

Alım satımlarınızı not edin

Hem bir alım satım günlüğü tutmak hem de onu gözden geçirmek daha disiplinli olmanıza yardımcı olabilir. Bunları kağıda veya yazılıma kaydetmeniz gerektiğini bildiğinizde pozisyona giriş ve çıkışlarınızda daha sabırlı olabilirsiniz. Ayrıca geçmiş alım satımlarınızı gözden geçirmek hem sabırsızlık nedeniyle yaptığınız hataları daha kolay görmenizi sağlar. İşlemlerinizi gözden geçirmeniz gerektiğini bildiğinizde, daha iyi kararlar verme eğiliminde olursunuz.

Alım satımlarınız için bir günlük tutmak, kararlarınızın belgelenmesini zorlayan bir disiplin eylemidir. Günlük, kendiniz hakkında gerçek zamanlı olarak yazdığınız bir ticaret kitabıdır. Sonuçlarınızı ölçmeden, davranış kalıplarınızı görmeden gelişmeniz oldukça zordur.

Size uygun bir alım satım zihniyeti belirleyin

Karlı bir trader olmak için üç şeye ihtiyacınız var: Avantajlı bir alım satım sistemi ve onu takip etme disiplini; işlem başına uygun pozisyon büyüklüğü ve doğru sinyalleri beklemek için sabır; ve son olarak sisteminizi takip etmek için doğru bir alım satım anlayışı.

Alım satım için doğru bir yaklaşıma sahip değilseniz, başarılı olmanız oldukça zorlaşır. Disiplin, sisteminize inanmaktan doğar, böylece ona bağlı kalırsınız ve onun dışındaki ayartmalardan kaçınırsınız. Sabır, sinyallerinizle bekleyip kazanmanın, sinyaller olmadan acele edip kaybetmekten daha iyi olduğunu anlamaktan kaynaklanır. Doğru alım satım zihniyeti ise kısa vadeli sonuçların rastgeleliğini kavrar, ancak uzun vadeli bir disiplin ve sabırla işlerin lehinize sonuçlanacağını bilir.

Trader’lar belirsizliği, işlemleri kaybetmeyi ve fiyat hareketlerindeki oynaklığın stresini kabul etmesi gereken girişimcilerdir. Doğru alım satım zihniyeti, kayıpları sıkıca durdurur. İnatçılık, haklı olmayı istemek ve asla kaybetmeme arzusu alım satım dünyasında yıkıcı alışkanlıklardır.

Doğru alım satım zihniyeti, seçtiğiniz alım satım yöntemine ve bunu piyasalarda açacağınız gerçek pozisyonlarla ifade etmek için kullandığınız sisteme inandığınız bir anlayışa karşılık gelir. Kârlı bir trader, kaybetme serilerinin kaçınılmaz olduğunu bilir; bu nedenle pozisyon boyutlandırma yönergeleri ve oynaklık filtreleriyle risk yönetimini sistemine yerleştirir.

Doğru alım satım zihniyeti:

Bir sistemi takip etmeye adanmayı

Sinyallere odaklanmayı

Tutarlı eylemlerde bulunma konusunda disiplinli olmayı

Uzun vadeli sonuçlardan emin olmayı

Uygulamada egonun müdahalesinden uzak durmayı

Paraya değil sürece odaklanmayı

Her alım satımda riski yönetimi yapmayı ve

Kendi yeterlilik çemberi içinde kalmayı gerektirir.

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Yatırımcılar robo-danışmanlardan vazgeçiyor

 

Yatırımcılar risk yönetimini hatırlamalı

 

Yatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?

 

Warren Buffett’tan yatırım tüyoları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)