E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemBaltık ülkeleri Rusya'dan doğalgaz almayacak---

Baltık ülkeleri Rusya'dan doğalgaz almayacak

Baltık ülkeleri Rusya'dan doğalgaz almayacak
04 Nisan 2022 - 08:01 borsagundem.com

Letonya, Litvanya ve Estonya doğalgaz ithalatını durdurdu. Baltık ülkelerinin Rusya'dan doğalgaz ithalatını durdurma kararı, Rusya Devlet Başkanı Putin'in doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılmasını öngören kararnameyi imzalamasının ardından geldi.

Letonya doğalgaz depolama şirketi Conexus Baltic Grid'in Müdürü Uldis Bariss, Cumartesi günü bir radyoya yaptığı açıklamada, "Gaz sevkiyatı konusunda Rusya'ya güven duyulup duyulmayacağına ilişkin hâlâ bazı şüpheler varsa, son gelişmeler güvenilmeyeceğini açık bir şekilde gösterdi" dedi.

"1 Nisan'dan bu yana Letonya, Estonya ve Litvanya'ya Rus doğalgazı akmıyor" diyen Bariss, Baltık bölgesinde şimdilik gaz arzının Letonya'daki yer altı depolarından sağlanacağını vurguladı.

Deutsche Welle Türkçe' de yer alan habere göre, Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu aydan itibaren Litvanya'da Rus gazı yok. Bunu biz yapabiliyorsak, Avrupa'nın geri kalanı da yapabilir" ifadelerini kullandı. Nauseda, "Bugün sancısız bir şekilde bu saldırgan ile enerji bağlarımızı kesebilmek için ülkemiz yıllar önce karar almıştı" dedi.

Baltık ülkelerinin Rusya'dan doğalgaz ithalatını durdurma kararı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğalgaz ödemelerinin Rus para birimi ruble ile yapılmasını öngören kararnameyi imzalamasının ardından geldi.

Rusya, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Batı'nın uygulamaya başladığı yaptırımlara karşılık olarak Rus doğalgazının ruble ile satın alınması kararı almıştı. Kararname uyarınca doğalgaz ödemeleri yaptırım listesinde bulunmayan Gazprombank'ta açılan özel bir hesaba euro veya dolar olarak yapılacak. Gazprombank da bu parayı rubleye çevirerek, Rus doğalgaz şirketi Gazprom'a iletecek.

ABD, Rusya'dan doğalgaz ve petrol ithalini yasaklarken, Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'ya enerji yaptırımları uygulamıyor. 2021 yılı verilerine göre, Avrupa Birliği ülkeleri doğalgaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan karşılıyor.

Gaz bağımlısı Avrupa çıkış yolu arıyor

 

Gazda ruble kararı iptal mi oluyor

 

Rusya'dan 'gaz' açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)