E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBakan Şimşek'ten faiz değerlendirmesi---

Bakan Şimşek'ten faiz değerlendirmesi

Bakan Şimşek'ten faiz değerlendirmesi
22 Haziran 2023 - 15:38 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TCMB'nin faiz kararı sonrası açıklamalarda bulundu. Güven unsuruna dikkat çeken Şimşek, "Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabı üzerinden TCMB faiz kararına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Yüzyılı’nın temel felsefesi üç kavramla somutlaşmıştır: İstikrar, Güven, Sürdürülebilirlik.

Önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz ekonomi politikamız da bu kavramlar ekseninde şekillenecek, 85 milyon vatandaşımızın ve gelecek nesillerimizin huzur ve güven içinde daha müreffeh yaşamasını sağlamayı, bireylerin ve bir bütün olarak toplumun mutluluğa ulaşmasına imkan tanıyacak ekonomik çevreyi inşa etmeyi temel vizyon edinecektir.

Refah ve kalkınma için sürdürülebilir büyüme vazgeçilmez önkoşuldur. Sürdürülebilir büyüme bir yandan yatırımlar ve istihdam artışı diğer yandan da verimlilik artışı ile sağlanır. Yatırım ve istihdam kararları için en önemli belirleyici etken öngörülebilirliktir. Finansman koşulları çok elverişli de olsa, karlılık çok cazip de görünse öngörülebilirlik olmadan kalıcı yatırım ve istihdam artışı sağlamak mümkün değildir. Öngörülebilirliği sağlayacak olan ise güvendir. Güven, ancak kurala göre politikalar uygulanarak temin edilebilir.

Fiyat istikrarına odaklanan ve finansal istikrarı gözeten kurala dayalı para politikası,

Kamu kesimi mali dengesinde istikrarlı bir yapıyı ve sürdürülebilir bütçe finansmanını hedefleyen kurala dayalı öngörülebilir maliye politikası,

Piyasa ekonomisi, serbest kambiyo rejimi, dışa açık ekonomi ilkelerine dayalı politika çerçevesi,

Türkiye’ye çok ciddi miktarda sermaye akımı sağlayacaktır. Bu ise yatırımların ve üretimin finansmanını çok daha kolay hale getirecek, Türk lirasının yeniden istikrar kazanmasını, güvenilir bir para birimi haline gelmesini sağlayacaktır.

Paramızın istikrarlı ve güvenli olması, dolarizasyon belasından kurtulmak için en etkili çözümdür.

2002 yılından beri iktidarda olan hükümetlerimizin hükümet programlarındaki ekonomi politikalarında yer aldığı ve en son seçim beyannamemizde de ifade edildiği üzere ekonomi felsefemizin temeli; teşebbüs hürriyeti, piyasa ekonomisi, dışa açık serbest kambiyo rejimi, dalgalı kur sistemi ve enflasyon hedeflemesi modeli ilkeleri tarafından belirlenen çerçeveye dayanmaktadır.

Bugün Merkez Bankası’nın aldığı kararı bu çerçevede değerlendirmek gerek.."

Merkez Bankası faizi yüzde 15'e çıkardı

 

Faiz kararı sonrası piyasalarda son durum

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hepsi yalan29 Haziran 2023 16:03

    DOLAR OLMUŞ 26 LİRA HALA RİYA HALA YALAN ,MİLLET NE SANA NE DE SENİN AĞANA İNANMIYOR ARTIK!LA KASADA PAPEL YOK!!!

  • borsacı23 Haziran 2023 09:05

    TÜRKYE düşmanı olan hiç bir terör örgtü bile TL yi bu kadar degersiz hale getiremezdi sizi tebrik ediyorum zam verip derhal misli ile alım konusunda süper ekenomi uçuyoruz ama uçurma dogru.

  • Kaçan Grup 22 Haziran 2023 22:51

    senin siyasi ömrün maksimum 6 ay dostum

  • Ssk Emekli 22 Haziran 2023 20:53

    Prim günü az olanla çok olan aynı maaş olurmu kademeli olması gerek ozaman adalet olur acil intibak bekliyoruz biz arada ezilecegizmi hep

  • ALİ KODUŞ22 Haziran 2023 19:29

    Ben 2008 de emekli oldum dolar  1,25-1,50 TL iken bugün 15,50 kat artmış benim maaşım dolar bazında 6 kat artmış benim maaşım bugün % 160 daha artması lazım ki kafa kafa ya olsun döviz bazında.böyle enflasyon nasıl önlenecek yakında döviz arttığı için maliyetler artacak inneden ipliğe zam gelecek milletin alım gücü düşecek böylelikle eskiden millet kg olarak aldığı her şeyi gr olarak alacaktır.hangi parti gelir ise gelsin hiç birisine inanmıyorum.

  • Mucise Reis : )23 Haziran 2023 08:13

    Sürün kardeşim. Ürünmen lazım, kurtarıcı bulabilmen için :D Biz iyiyiz. döviz arttıkça maaşlar artıyor :D .. sen anca 500 doların peşinden koşar avrupanın en çok çalışan insnaı olur yaşarsın :D

  • Cubbeli Kilicdaroglu22 Haziran 2023 16:00

    Reisin askerleriyiz. Bu dolar Kiliclaroglu yuzunden boyle... 6 lı pasa hemen toplanıp doları dusursun yoksa istanbul gider

  • sözün özü22 Haziran 2023 18:27

     Hem cübbeli hem de kiliçtaroğlu seni kutladım.......... Teşhis mükemmel,,,,,   Doları Kılıçtaroğlu bir konuşuyor , her şeyi  yerli yerinden oynatıyor. Etki alanı geniş insanlar böyle olur.   YALNIZ BİR EKSİĞİN  DOLARIN ASKERLERİ VAR BUNU UNUTMA........... :-*  8-)  8-)  :o)  :|