E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasasının sonu mu?---

Ayı piyasasının sonu mu?

Ayı piyasasının sonu mu?
11 Kasım 2022 - 10:04 borsagundem.com

Hisse senetlerinde yaşanan yükselişin katalizörü enflasyon oranlarında potansiyel bir yavaşlamaya işaret eden Tüketici Fiyat Endeksi verileri oldu. Peki ayı piyasasında sonun başlangıcı bu gelişme olabilir mi?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar, tarihin en iyi günlerinden birini yaşadı. Apple, 191 milyar dolara karşılık gelen bir yükselişle borsalarda 1 günde elde edilen en yüksek kazanca ulaştı. Enflasyon rakamları, fiyat baskısının yavaşlamaya başladığını gösterdi; ve ABD ara seçimleri beklentilere çok da uzak olmayan bir sonuca gebe.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere, tüm bu gelişmelerin finans piyasaları için bir anlamı olması gerekiyorsa, bu ancak ‘yükseliş’ olabilir. Ancak dünya ekonomisi, genel konjonktür, enerji krizi, Rusya-Ukrayna Savaşı, tedarik zinciri kısıtları, kripto çöküşü ve daha birçok sorun varken bunu söylemek yine de o kadar kolay olmayabilir.

Dün ayı piyasasının sonu muydu?

The Motley Fool’dan Dan Caplinger’ın haberine göre, borsalar, özellikle de Nasdaq şimdiye kadarki en büyük puan bazlı kazançla, tarihin en iyi günlerinden birini yaşadı. Dow Jones ve S&P 500'deki artışlar da kendi ilk 10 listelerinde yer alacak cinstendi.

Hisse senetlerindeki bu patlayıcı hareketin katalizörü, enflasyon oranlarında potansiyel bir yavaşlamaya işaret eden Tüketici Fiyat Endeksi verileri oldu. Bu da yatırımcılarda, Fed'in para politikasında sıkılaştırma hızını yavaşlatabileceği ve potansiyel dalgalanma etkilerinin daha geniş küresel ekonomiyi destekleyebileceği beklentisi oluşturdu. Beklentiler arasında yakın gelecekte resesyon olasılığının azalması da yer aldı.

Bu argüman, piyasalara çok ihtiyaç duyulan kısa vadeli bir destek sağlayacak kadar ikna ediciydi. Ancak bu, yıllar sonra bugüne baktığımızda, bugünü ayı piyasasının resmi olmayan sonu olarak göreceğimiz anlamına geliyor mu? Bu görüşün hem lehinde hem de aleyhinde bazı veriler bulunuyor.

Yatırımcı duyarlılığında iyileşme

Bugünün ayı piyasasının en azından sonunun başlangıcını işaret edebileceği fikrini destekleyen bir argüman, hareketin, ‘yatırımcı duyarlılığı’nın son aylardaki en kötü seviyelerinden en azından biraz iyileşmesinden sonra gelmesi oldu. Amerikan Bireysel Yatırımcılar Birliği (American Association of Individual Investors) verilerine göre, Eylül ayı sonlarında, hisse senedi endeksleri yine yılın en düşük seviyelerine ulaşmışken, bireysel yatırımcıların yüzde 60'ından fazlası piyasada düşüş eğilimindeydi.

Bu, 2009 mali krizinden bu yana ilk kez bu kadar çok yatırımcının piyasada düşüş eğiliminde olduğu anlamına geliyordu. Yatırımcıların yüzde 60'ından fazlasındaki bu karamsar eğilimin iki hafta boyunca arka arkaya gelmesi, pazarın beklentilerine ilişkin hakim popüler görüşün ne kadar tek taraflı olduğunu da göstermişti.

Bugün ise piyasada çok fazla olumsuzluk varken, potansiyel olarak daha iyi zamanların en ufak bir göstergesi bile bir satın alma kıvılcımı yaratmaya yetiyor. Ekim ayı kazanımlarına rağmen, yükseliş hissi 9 Kasım itibariyle yüzde 25 civarında kaldı, bu nedenle enflasyonla ilgili olumlu haberler birçok yatırımcının yakın geleceğin neler getirebileceği konusundaki fikrini değiştirme yeteneğine sahip olduğunu gösterdi.

Başka bir ayı piyasası rallisi mi?

Yine de birçok analist, dünün büyük sıçramasıyla ilgili şüpheci olmaya devam ediyor. Enflasyonist baskılar azalıyor olsa bile, düşüş argümanı devam ediyor ve önümüzdeki aylarda üstesinden gelinmesi gereken güçlü bir ekonomik karşı rüzgar var. Fed'in kendisi bile, ekonomi için yumuşak bir iniş yapma potansiyelinin son zamanlarda azaldığını kabul ediyor. Bu, şirket kazançlarını azaltmaya yönelik bir etki yaratırsa, hisse senedi fiyatlarında başka bir aşağı yönlü baskıya neden olabilir.

Ayrıca, tahvil piyasasındaki uzun vadeli faiz oranlarını aşağı çeken büyük ralli, getiri eğrisindeki mevcut tersine dönüşü sadece daha da kötüleştirmiş oldu. 10 yıllık Hazine getirileri neredeyse üçte bir oranında düşere yüzde 3,8'in hemen üzerine seyrederken bile üç aylık getiriler yüzde 4,17'de sabit kaldı.

Hala birçok şey, enflasyonun hızla yaklaşık yüzde 3'e geri dönmesine veya daha uzun bir süre daha yüksek seviyelerde kalmasına bağlı olacağa benziyor. Boğa yatırımcıları, ekonominin belirli alanlarındaki dezenflasyonist eğilimlere işaret ederken, ayı piyasası katılımcıları ise enflasyonun daha kalıcı ve tersine çevrilmesinin daha zor olduğu bazı maddelere dikkat çekiyor.

Yatırıma devam etmek

Uzun vadeli bir yatırımcı olmanın güzel yanı da bu olsa gerek; yani çalkantılı zamanlarda piyasaya girip girmemek konusunda çok fazla endişelenmemek. Tutarlı bir yatırım stratejisiyle alımlar yapmak, bugün ayı piyasasının sonu mu yoksa başka bir tuzak mı olduğuna bakmaksızın uzun vadede iyi kazançlar elde etmenizi sağlayabilir.

Borsa güne yükselişle başladı

 

New York borsası günü "ralliyle" kapattı

 

Olumlu ABD enflasyon verisinin yarattığı iyimserlik kalıcı mı?

 

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli

 

Goldman Sachs: ABD enflasyon rakamları pozitif bir işaret

 

Boğa piyasasını küçük sermayeli hisseler başlatacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)