E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli---

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli

ABD enflasyonu sonrası piyasalarda ralli
11 Kasım 2022 - 08:25 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

En son tüketici fiyat verilerinin yatırımcıları, devam eden faiz oranlarındaki artışların ABD ekonomisini engelleyebileceğinden endişelendirmesiyle, sermaye piyasalarında ralli yaşandı.

ABD’de tüketici fiyatları ekim ayında beklenenden az yükseldi ve sekiz ayda ilk kez yıllık artışı yüzde 8’in altına çekti. Ancak, dün Çalışma Bakanlığı’ndan gelen diğer veriler, geçen hafta işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısında ılımlı bir artış göstererek, hala sıkı bir iş piyasasına işaret ederken, enflasyona karşı mücadele kazanılmış olmaktan çok uzakta olduğunu göstermesine rağmen , enflasyonla ilgili nadir görülen iyi haberler Wall Street’te keskin yükselişe yol açtı ve ABD Hazine verimlerinin düşmesine neden oldu. Dolar, döviz sepeti karşısında değer kaybetti. Enflasyon verileri, piyasaların , 75 baz puanlık bir artış yerine Aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimalini , veri yayınlanmadan önceki yüzde 52’den  yüzde 85’e sıçrattı.

Tüketici fiyat endeksi, eylül ayında aynı marjla tırmandıktan sonra geçen ay yüzde 0.4 artarken  anketlerde  TÜFE’nin yüzde 0,6 artacağını tahmin ediyorlardı. Yükselen kiralar TÜFE’deki artışın yarısından fazlasını oluştururken  benzin fiyatları art arda üç aylık düşüşün ardından toparlandı. Gıda fiyatları yüzde 0,6 artarken, önceki aylara göre çok daha yavaştı.

Emek yoğun hizmetlerde de enflasyon, harcamaların mallardan kaymasıyla daha da yükseliyor. Bu da bize : Hizmet enflasyonu  fiyat baskılarının katı hale geldiğinin bir işareti ve bu rakamlar, Fed’in bugüne kadarki para politikası sıkılaştırmasının temel enflasyon üzerinde çok fazla etkisi olduğunu göstermekte uzak.

Ekim ayına kadar olan 12 aylık dönemde TÜFE, Eylül ayında aynı bazda yüzde 8.2’lik artışın ardından yüzde 7.7 arttı. TÜFE’deki yıllık artışın Şubat ayından bu yana ilk kez yüzde 8’in altında ve  Ocak ayından bu yana görülen en küçük artış. Yıllık TÜFE, Kasım 1981’den bu yana en büyük yükselişi Haziran’da yüzde 9,1 ile yapmıştı.

ABD Çalışma Bakanlığı’ndan açıklanan ikinci veri de , işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta ılımlı bir şekilde  7.000 artarak mevsimsellikten arındırılmış 225.000’e yükseldiğini gösterdi.

İstihdam büyümesi yavaşlıyor olsa da, işgücü piyasası son derece sıkı olmaya devam ediyor. Geçen hafta, tarım dışı istihdamın Ekim ayında 261.000 artarak Aralık 2020’den bu yana en düşük artış olduğunu açıklamasına karşın , istihdam artışı 2021’deki 562.000’e kıyasla bu yıl ayda ortalama 407.000’e ulaşmıştı. İşsizlik oranı Eylül’deki yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye yükselmiş ama yine de, Eylül sonunda her işsiz için 1,9 iş ilanı vardı.

ABD'de enflasyon rakamları açıklandı

 

Goldman Sachs: ABD enflasyon rakamları pozitif bir işaret

 

Enflasyon verisi sonrası Fed üyelerinden kritik açıklamalar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman11 Kasım 2022 08:45

    Abd ile coşan bist hisse bazlı hareket etti dikkat edin geleceğe dönük beklentisi olanı ve hala ucuz olan bankaları aldılar,yani seçerek alıyorlar diğerlerinde coşkuyu satış fırsatı olarak kullanıyorlar seçime giderken düzeltme olsada yoluna devam edecek borsamız bu anlamda bir sıkıntı yok ama para o uçanlardan çıkıyor ve yukarıda ki hisselere giriyor sektör olarak geride kalmışları alıyorlar,her gün tavan serisinde olan yeniler taban serisine başlayacak illaki ama yeterli alıcı henüz yok bulduklarında hisseleri 3-5 seneliğine devir ediyorlar,ne kadar geleceğe yatırım deniyorsada yanlış zira hapis kalırsınız oralarda üstelik bist coşarken öyle bakarsınız,bugün öğlene kadar hissede öğlen gibinakite dönerim daha yolumuz var mı? Evet var ancak yüzde 2-3 daha yukarı gideceğiz diye risk almam emin olun düzeltme başladığında nakitte olmanın keyfi bambaşka,illa hissede olacaksanız sağlamda olun çünkü onlar ya düşmezler veya düşse bile alım fırsatı olup hemen toparlarlar.