E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAyı piyasası bitmedi---

Ayı piyasası bitmedi

Ayı piyasası bitmedi
22 Nisan 2020 - 16:34 borsagundem.com

Citi analistleri piyasalardaki verilerin yeni bir düşüş olacağını gösterdiğini belirtiyor. V şeklinde geri dönüş bekleyen banka dipten alış fırsatı öngörüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar Mayıs ayı vadeli petrol satışı fiyatlarıyla sarsıldı. Suudi Arabistan, Rusya ve ABD arasındaki petrol ticareti savaşıyla arz fazlasına uğrayarak eksi 38 dolara düşen mayıs ayı vadeli petrol satışları sıfırın üzerinde kapansa da dünya ekonomik gündeminin merkezine yerleşti.

Bu çerçevede, ABD’nin en önemli bankalarından Citi’nin küresel sermaye stratejisi ekibi ayı piyasasının henüz bitmediğini, önümüzdeki 12 ay içerisinde küresel merkez bankalarının 5.5 trilyon dolarlık varlık alımı yapmasına rağmen 2020 yılı boyunca hisse başına küresel kazanç oranının büyük olasılıkla %50 daralacağını belirtti.

Tüm ayı piyasaları sahte ralliler barındırır ve bazen destekleyici para politikalarıyla beraber hareket eder. Fakat Citi’nin Sermaye Stratejisti Robert Buckland geçici desteklerle değil ancak kolay para ile besleneceği reel bir ekonomi sinyallerini aldığı zaman sürdürülebilir seviyelere geçebileceğini söylüyor.

Şubat ayı zirvelerinin ardından korona virüs etkisiyle %34 oranında düşen S&P 500 endeksi Mart ayı ortalarındaki dip seviyelerinin %22 üzerinde aşama kaydetti. Citi’nin strateji ekibinin bakılmasını tavsiye ettiği sinyalse hisse fiyatlarıyla kazanç ornları. Mart 2009 tarihli düşüşlerde hisse kazanç oranı 9 kat düşüş gösterdi fakat 2000 – 2003 arasındaki ayı piyasasında aynı oran 21’le dipteydi. 10 yıllık ortalama Hisse başına kazanç oranı da benzeri kafa karıştırıcı sinyaller veriyor.

Citi ekibi 4 sinyale dikkat çekiyor. Bunlar; satın alma yöneticileri endeksi, enfeksiyon verileri, satış analizleri sonucu bilanço revizyonları ve kredi yayılması. Gelinen noktada günlük vaka sayısı ABD’de gittikçe azalıyor ve kredi yayılmasında sıkılaşma söz konusu. Fakat ABD Merkez Bankası’nın (FED) müdahalelerinin kaçınılmaz olarak yükselecek temerrüt oranlarıyla kredi yayılmasını sıkılaştırmayı sürdürebilme yetisi endişeye yol açıyor.

Citi ekibinin verilerine göre %10’luk düşüş beklenen hisse başına satış oranı düşünüldüğünde satış yönlü bilanço hesaplamaları halen çok yüksek. Perşembe günü yayınlanın satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerine göre ABD’de imalat PMI verilerinde 48,5’ten 38,5’e hızlı bir düşüş bekleniyor.

Toparlanma geldiğinde, Citi ekibi piyasa rallisinin V şeklinde olmasını ve konjonktürel hisse senetleri tarafından yönetilmesini bekliyor. Bu nedenle de dipten alım önerisi yapılıyor.

 

Wall Street’i hareketlendiren gelişmeler

Araştırma firması Cowen & Co. tarafından derlenen verilere göre, haftalık bazda küresel korona virüs yeni vaka artışı düz seyir gösterdi. Avrupa ve ABD’de azalan rakamları yükselen Rusya, Latin Amerika ve Asya-Pasifik vakaları ile dengeledi. Haftalık ölümler ise %4 arttı.

ABD’de korona virüs ölümleri üzerine Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nce yürütülen otopsiler sonucunda salgın kaynaklı ilk ölümün Kaliforniya’da şubat ayında gerçekleştiği bildirildi. Merkez gelecek kış gerçekleşmesi muhtemel salgının daha kötü olabileceğini bildirdi. ABD Senatosu Salı günü küçük işletmeler ve salgın sürecinde hasar gören hastaneler için hazırlanan 500 milyar dolarlık yardım paketini onaylayarak ABD Temsilciler Meclisi’ne gönderdi.

Telekom devi AT&T’nin bilançosu Wall Street’in bir diğer gündemi. Şirket beklentilerin aşağısında kâr ve gelir paylaştı. Netflix Salı günü 16 milyon yeni abonesi olduğunu açıklasa da şirketin kârı beklentilerin gerisinde kaldı. Facebook Hindistan şirketi Jio Platforms’un 5,7 milyar dolarlık hissesini satın aldı. Kayıp veren sosyal medya şirketi Snap ise beklentilerin üstünde gelir bildirdi.

New York borsası yükselişle açıldı

 

Hisse almadan önce izlenecek 3 gösterge

 

Petrol -100 doları görebilir

 

BIST'in gündeminde TCMB var

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Motie Sokie 22 Nisan 2020 18:26

    Arkadaşlar yorumlara inanmayın kendi değerlendirmenizi ortaya koyup hareket tarzınızı belirleyin..Boğa veya Ayı piyasası değil Öküz piyasası...🤣🤣🤣

  • abuzer çırmık22 Nisan 2020 17:16

    migros allah senin belanı versin