E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa piyasalarında açığa satış korkusu---

Avrupa piyasalarında açığa satış korkusu

Avrupa piyasalarında açığa satış korkusu
26 Şubat 2021 - 16:21 borsagundem.com

Wall Street’te GameStop kriziyle görülen açığa satışların düzenlenmesi eksikliği Avrupalı kurumları da harekete geçirdi. Ancak Avrupalı piyasa oyuncuları açığa satışların Wirecard skandalındaki önemini de unutmuyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa'nın üst düzey piyasa düzenleyicilerine göre, ABD'deki GameStop furyasını takip ederek Avrupalı şirketleri hedef alan açığa satışçılar artan bir piyasa incelemesiyle karşı karşıya kalabilirler.

Avrupa'daki açığa satışlarda ABD'de olduğundan daha fazla düzenleyici engeli bulunuyor. Örneğin, birçok Avrupa ülkesinde, yatırımcıların bir şirketin hisselerinin %0,5'ini veya daha fazlasını oluşturan herhangi bir açık pozisyonu piyasa düzenleyicilere bildirmeleri gerekiyor. Financial News’in haberine göre, Avrupa Komisyonu'nun finansal piyasalardan sorumlu direktörü Ugo Bassi, yürütme organının daha da fazla şeffaflık yaratmak için kuralları değiştirmeyi düşünebileceğini söyledi.

23 Şubat tarihinde Avrupa Parlamentosu’nun ekonomik ve parasal sorunlar komite toplantısında yaptığı konuşmada “Örnek vermek gerekirse bildirim yükümlülüklerinin daha önce harekete geçirilmesi amacıyla (0,5 seviyesindeki) sınırın azaltılmasını planlayabiliriz” ifadelerine yer verdi.

Alternatif olarak, piyasa organı haftada en az bir kez veya her iki haftada bir "sadece düzenleyiciye değil, aynı zamanda halka açık bir şekilde” piyasa bilgilendirmesi yapılmasını isteyebilir.

Bassi, “Özellikle açığa satışlar olmak üzere her şeyi gün ışığına çıkardığımızda bu muhtemelen faydalı olacaktır” açıklamasında bulundu.

Hisse senedi piyasaları, kısmen Reddit gibi sosyal medya platformları ve Robinhood gibi serbest ticaret siteleri tarafından beslenen perakende yatırımlarındaki artışla yükseldi. GameStop hisseleri açığa satış pozisyonundaki yatırımcıları cezalandırmak amacıyla internet üzerinden organize olan perakende yatırımcılarla birlikte hissenin değerini %2,700'ün üzerinde fırladı. Melvin Capital, Point72 ve Citron Research gibi ticaretin yanlış tarafında yakalanan yatırımcılar açığa satış yatırımlarından milyonlarca dolar kaybettiler.

Wirecard skandalı unutulmadı

Piyasa çılgınlığı, açığa satışın sermaye piyasalarındaki rolü hakkında bir tartışmanın fitilini ateşledi ve ABD'de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, GameStop olayı ışığında ayı piyasası işlemlerine nasıl daha fazla şeffaflık getirilebileceğini değerlendiriyor.

Ancak Avrupa'daki piyasa katılımcılarının son zamanlarda açığa satış fenomenine daha olumlu bir gözle bakması için haklı nedenleri var. Alman ödeme şirketi Wirecard'ı geçen yıl çökerten dolandırıcılık suçlamaları kısmen de olsa açığa satışçılar tarafından gün yüzüne çıkarılmıştı. Geçtiğimiz yıl Wirecard üzerine açığa satışların artmasıyla şirketin eleştirin hedefi olması açığa satışlarla ilgili ek düzenlemenin yararlılığı konusunda şüphe uyandırıyor.

Brexit Londra Borsası’nı vurdu

 

İkinci GameStop krizinin mimarı kim?

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)