E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİkinci GameStop krizinin mimarı kim?---

İkinci GameStop krizinin mimarı kim?

İkinci GameStop krizinin mimarı kim?
26 Şubat 2021 - 13:59 borsagundem.com

ABD borsaları Gamestop hisselerinin ikinci kez olağanüstü yükselişlerine sahne oluyor. Ancak söz konusu yükselişin arkasında bireysel yatırımcılar kadar kurumsal borsacıların stratejik hamleleri de olabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Opsiyon piyasalarından beslenen ve geçtiğimiz ay Reddit yatırımcılarının akın ettiği GameStop ve benzeri hisseler Perşembe günü de yükselişini sürdürdü. Ancak MarketWatch'un haberine göre, ilk yükselişin aksine bu hafta ortasında yaşanan yükselişin mimarlarının perakende yatırımcılar olduğu o kadar da net değil. Bununla birlikte yükselişlerdeki birincil mekanizma büyük ölçüde aynı gözüküyor.

Hisse senedi ve opsiyon analitiği ve sosyal platform şirketi olan BlackBoxStocks’un CEO’su Gust Kepler, Çarşamba günü öğleden sonra GameStop hisselerindeki yükselişi mercek altına aldı. Borsa uzmanı hissedeki yükselişteki artan açıktan işlemlerin merkezinde 60 dolarlık işlem fiyatı olan ve hafta sonu işlem suresi biten opsiyon yatırımlarının oluğunu söyledi. Kepler söz konusu hareketlilik nedeniyle BlackBoxStocks’un uyarı yaptığını ve Perşembe günü 125 dolarlık işlem fiyatı opsiyonlarının da benzeri bir uyarıyı tetiklediğini belirtti.

BlackBoxStocks şirketi büyük kurumsal alıcıların hamlelerini izleyerek opsiyon piyasalarından satın alma faaliyetlerini inceliyor. Söz konusu ticari aktivite bireysel yatırımcılar tarafından gerçekleştirilmenin yanında borsa komisyoncularının siparişlerini tamamlamak için gerçekleştirdiği bir hamle olarak da izlenebiliyor. Kepler konuyla ilgili açıklamasında GameStop ve benzeri hisselerdeki en son hareketlenmenin profesyonel oyuncularla bireysel alıcılar arasındaki bir kombinasyonla gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Açıktan opsiyonlar borsalarda belirli bir tarihe kadar işlem fiyatı olarak bilinen belirli bir fiyatı satın alma hakkı veren bir finansal araç. Ancak bu araç satın alma konusunda bir yükümlülük oluşturmuyor. Yatırımcılar, hisse senedinin mevcut seviyesinin çok üzerinde bir işlem fiyat belirten uyarıları satın alarak, hisse senedi fiyatındaki bir dalgalanmanın kendilerine sağlıklı bir kâr sağlayacağı yönünde bahse girerler.

Analistler, fiyat uyarılarının çok dışında yapılan alımların genellikle kaybetmeye mahkum teklifler oluşturduğu ve hisse senedi primlerinin talebe yanıt olarak yükseliş göstermesiyle talepteki artışın stratejiyi daha pahalı hale getirebileceğini belirtiyorlar.

Ancak satın alım opsiyonları belirli koşullar altında hisse senedi rallisinin kendi kendisini beslediği koşulları yaratabilir. “Gama sıkıştırması” denilen bu borsa olayında opsiyon veren satıcıların kendi pozisyonlarını korumak için söz konusu hisseleri satın alırlar. Hisse senedi fiyatının yükselmesiyle alıcılar pozisyonlarını korumak için daha fazla satın alım gerçekleştirirken hisse senedi fiyatında bir döngü oluşur.

GameStop hisseleri Çarşamba günü %104 oranında yükseldiğinde neredeyse 65 milyon hisse el değiştirdi. ABD borsalarındaki ortalama işlem hacmi 14,7 milyon hisse işlemi seviyesinde. Perşembe günü seansında ise GameStop açılış gonguna kadar %85 oranında yükseliş gösterdi. Kâr satışlarıyla birlikte kazanımları sınırlanan hisse gün sonunda %18 yükselişle 108,73 dolardan fiyatlandı.

GameStop çılgınlığı geri döndü

Geçtiğimiz yıl 17 dolardan fiyatlanan hisse Ocak ayının sonunda seans içerisinde 483 dolara kadar yükselmişti. Söz konusu yükselişte sosyal medya platformu Reddit üzerinden toplanan bireysel yatırımcıların açığa satış sıkıştırmalarıyla kurumsal fon yöneticilerini zor durumda bırakması manşetlerde yerini almıştı.

Hissenin zirve fiyatına ulaşmasının ardından ciddi bir geri dönüş yaşandı. GameStop hisseleri geçtiğimiz hafta 40 doların altında işlem görüyordu. Finansal piyasaları sarsan bu iniş çıkışlı tablo soruşturmaları tetikledi. Borsa komisyon şirketleri, riskli fon yöneticisi şirketler ve diğer piyasa oyuncuları ABD Kongresi’ne ifade vermeye çağırıldı.

Söz konusu piyasa krizi aynı zamanda bireysel yatırımcıların borsalarda oynadığı geniş role ve uzun vadede piyasa dinamiklerini değiştirebilecek potansiyellerine dikkat çekti.

Küresel borsalar düşerken rekora koşan 2 sektör

 

Borsalarda dikkat edilmesi gereken uyarı sinyalleri

 

Borsa sert düşüş sonrası bir miktar toparladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)