E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa Merkez Bankası tahvil alımlarını yavaşlatacak---

Avrupa Merkez Bankası tahvil alımlarını yavaşlatacak

Avrupa Merkez Bankası tahvil alımlarını yavaşlatacak
16 Nisan 2021 - 11:55 borsagundem.com

Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, Avrupa Merkez Bankası (ECB) acil tahvil alımını Temmuz ayına kadar yavaşlatacak ve bu yılın sonunda programın Mart 2022'de duracağının sinyalini verecek.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların gözü gelişmiş ülkelerin destek paketlerinde. Varlık alımlarının azaltılması ya da sonlandırılması sermaye piyasalarında önemli dalgalanmaları neden olacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Bloomberg'in ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, Avrupa Merkez Bankası(ECB) acil tahvil alımını Temmuz ayına kadar yavaşlatacak ve bu yılın sonunda programın Mart 2022'de duracağının sinyalini verecek.

Ankete katılanların % 60'ından fazlası, ECB'nin net tahvil alımları için mevcut zaman çizelgesine bağlı kalacağını tahmin ediyor ve neredeyse çoğu, programı durdurmadan üç ay öncesinden bildirimde bulunmasını bekliyor. Ekonomistler önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda herhangi bir politika değişikliği beklemiyor.

Merkez bankası, Euro bölgesindeki şirketler, hane halkları ve hükümetler için finansman koşullarını olumlu tutmak için geçen ay salgın acil durum satın alma programını hızlandırmıştı. Daha hızlı ABD toparlanması ve daha büyük mali teşvik küresel olarak daha yüksek tahvil getirilerine yayıldıkça, borçlanma maliyetleri yukarı doğru bir baskı ile karşı karşıya kalabilirdi.

ECB politika yapıcıları, sorunun gözden geçirilmek üzere olduğu ve yeni tahminlerin iyileşmeye giden yol hakkında daha iyi bir fikir sağlayacağı haziran ayına kadar rotayı değiştirmek için çok az neden olduğuna işaret ettiler.

Bölgenin çoğunda yüksek enfeksiyon oranları ve Kovid nedeniyle sıkı kapanmalar hala ticari faaliyetleri kısıtlarken, aşılardaki artış, koronavirüs kısıtlamalarının önümüzdeki aylarda kademeli olarak kaldırılabileceğini gösteriyor. Ekonomistler, ekonomik toparlanmanın ikinci çeyrekte başlayıp yılın geri kalanında daha sağlam hale geleceğini tahmin ediyor.

Piyasalar, ECB'nin varlık alımına odaklandı

 DZ Bank AG'den bir ekonomist olan Birgit Henseler, "Çeyreğin başındaki kapanmalar bir sıkıntı, ancak aşılama kampanyaları hız kazandıkça, gözle görülür bir önemli gelişme görülüyor" diyerek şöyle devam etti: "Büyüme, üçüncü çeyrekte güçlü bir şekilde hızlanmalıdır."

Ankete katılanlardan biri hariç tümü, tahvil alım hızındaki bir sonraki önemli değişikliğin yavaşlama olmasını bekliyor.
Varlık alımlarının hızının tam bir değerlendirmesi Haziran ayına kadar gerçekleşmeyecek, Ancak önümüzdeki haftaki basın toplantısının tonu, gelecek tartışmalarla ilgili bazı ipuçları sunabilir. Şahinler muhtemelen tahvil getirilerinin başarılı bir şekilde kontrol altına alınmasına ve ekonomik toparlanmaya odaklanırken, güvercinler daha temkinli olacak.

Politika yapıcılar, geçtiğimiz yıl boyunca sundukları eşi görülmemiş desteği nasıl ve ne zaman gevşetmenin güvenli olacağını kamuoyu önünde düşünmeye başladılar. Başkan Christine Lagarde dahil olmak üzere yetkililer, parasal veya mali desteği çok erken çekmenin tehlikelerini defalarca vurgulasa da, bazı meslektaşları da finansal sisteme çok fazla para pompalamaktan ve finansal istikrarı baltalamaktan çekiniyor.

Lagarde: Toparlanma ikinci yarıda başlar

ECB, salgın tahvil alımını şu anda planlandığı gibi Mart ayına kadar bitirdi. Hollanda merkez bankası Başkanı Klaas Knot, tahvil alımının üçüncü çeyrekten itibaren azaltılabileceğini öne sürdü. Fransız meslektaşı Francois Villeroy de Galhau, para politikasının etkin kalmasını sağlamak için eski araçların kullanılmasıyla pandemik alımların önümüzdeki Mart ayında sona erebileceğini savundu.

Oxford Economics'ten bir ekonomist olan Oliver Rakau, " Euro bölgesi için yakın vadeli görünüm üçüncü enfeksiyon dalgasının sıkı etkisi ve aşılama hızındaki son artışa rağmen zayıf kalıyor" dedi. ECB'nin Eylül ayına kadar daha hızlı tahvil almaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Ankete katılanların yaklaşık üçte ikisi, ECB'nin şu anda pandemi programı kapsamında kararlaştırılan 1,85 trilyon avronun (2,2 trilyon dolar) tamamını kullanmasını bekliyor. 

Sadece iki ekonomist, eylül ayında artışa ihtiyaç duyulacağını tahmin ederken, neredeyse üçte biri paranın tamamının kullanılmayacağını düşünüyor.

Her beş kişiden dördü, ECB'nin Mart ayındaki son politika toplantısından bu yana, görünümle ilgili risk dengesinin büyük ölçüde değişmediğini söylüyor.

Rabobank'tan bir ekonomist olan Bas van Geffen, "ECB muhtemelen Mart ayında alınan kararları onaylayacak ve yüksek hızı tersine çevirmeye karar verebileceği Haziran ayındaki toplantı daha ilginç  olacak" dedi.

Lagarde: Avrupa Merkez Bankası teşvikleri artırabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)