E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa FED rallisinin tadını kaçırdı---

Avrupa FED rallisinin tadını kaçırdı

Avrupa FED rallisinin tadını kaçırdı
15 Aralık 2023 - 12:32 borsagundem.com

FED’in güvercin mesajlarına ECB ve BoE katılmadı. FT haberine göre Avrupalı merkez bankalarının şahin mesajları küresel borsalardaki rallinin ivmesini düşürdü

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) enflasyona karşı zafer ilan etmeyi reddetti. Avrupalı merkez bankalarının bu kararı ABD Merkez Bankası’nın (FED) gelecek yıl faiz oranlarını düşüreceğini belirtmesiyle tetiklenen borsa rallisinin etkilerini azalttı.

ECB Başkanı Christine Lagarde perşembe günü enflasyonun %2 hedef seviyesine getirilmesi için ‘yapılması gereken’ olduğu konusunda uyardı. BoE Başkanı Andrew Bailey ise İngiltere’de hala kat edilmesi gereken bir yol olduğunu söyledi.

Her iki merkez banaksı başkanı da politika faizlerini sabit tuttu. ECB’nin politika faizleri %4’te, BoE’nin politika faizleri ise %5,25’te kaldı. Lagarde tüketici fiyat baskılarına karşı ‘Kesinlikle gardımızı düşürmemeliyiz’ uyarısında bulundu.

Bir gün öncesinde FED yönetimi de politika faizlerini %5,25-%5,50 aralığında sabit tutmuştu. Ancak FED yönetiminin projeksiyonları gelecek yıl faiz oranlarının %4,50 ila %4,75 aralığına getirileceğini gösteriyordu. Söz konusu öngörü gelecek yıl FED’in üç kez faiz indirimi yapacağının işaretini veriyor.

FED Başkanı Jerome Powell’ın beklenmedik güvercin açıklamaları da perşembe günkü borsa rallisini destekledi. Powell’ın açıklamalarının ardından hem hisse senetleri hem de devlet tahvilleri piyasaları küresel çapta faiz indirimlerinin geleceği beklentisiyle yükselişe geçti.

Financial Times’ın haberine göre GAM Investments’ın Yatırım Direktörü Charles Hepworth FED’den gelen açıklamaları “erken gelen Noel hediyesi” ifadeleriyle tanımladı.

Ancak borsalardaki bu ralli havası BoE ve ECB’den gelen şahin açıklamalarla birlikte ivmesini kaybetti. Avrupa borsaları gösterge endeksi STOXX Europe 600 Perşembe günü %0,9 yükseldi. Kura dayalı gayrimenkul hisselerindeki büyük yükselişlerse bu ralliyi destekledi. Londra borsası FTSE 100 Endeksi %1,3 yükselirken Fransa’nın CAC 40 Endeksi ise %0,6 yükselişle tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı.

JPMorgan Private Bank'ın Küresel Borsa Stratejisti Matthew Landon perşembe günü yaptığı açıklamada, "Piyasalar, FED’in dün gece kararlı bir şekilde güvercin yönde hareket etmesinin ardından merkez bankalarının küresel çapta bir politika değişiminin kokusunu almaya başladı. BoE ise tam olarak gidişata ayak uydurmadı" ifadelerine yer verdi.

BoE'nin Para Politikası Kurulu (MPC), faiz oranlarının "uzun bir süre" yüksek tutulması gerektiğini söyledi ve gerekirse daha fazla faiz artırımı seçeneğini de açık bıraktı. Bailey, "Hâlâ gidilecek bir yol var. Verileri yakından izlemeye devam edeceğiz ve enflasyonu yüzde 2'ye kadar geri getirmek için gerekli kararları alacağız" dedi.

MPC merkez bankasının kilit faiz oranını 15 yılın en yüksek seviyesinde tutma kararını 3’e karşı 6 oyla aldı.

ECB de gösterge mevduat faizini art arda ikinci toplantıda şimdiye kadarki en yüksek seviyesi olan yüzde 4'te sabit tuttu. ECB yetkilileri maliyetlerini "gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı seviyelerde" tutma kararlılıklarını yinelediler.

Euro Bölgesi merkez bankası, tüketici fiyat artışının önümüzdeki üç yıl içinde yüzde 2 hedefine yavaşlayacağını tahmin ediyor. Bu da faiz oranlarını düşürmeyi düşünmeleri konusundaki önemli bir engeli ortadan kaldırıyor. Ancak Lagarde, ECB yetkililerinin bu süreçte "biraz daha ciddi" olacağını ve 2025 yılına kadar bu dönüm noktasına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tahvil piyasalarında, faiz oranına duyarlı 2 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi geçtiğimiz gün sadece iki ay önce ulaştığı 17 yılın en yüksek seviyelerinden neredeyse bir tam yüzdelik puan düşerek %4,28 ile altı ayın en düşük seviyesine dokundu. 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri daha sonraki süreçte toparlanarak %4,363’e geldi. Euro Bölgesi’nde tahvil piyasasının gösterge endeksi niteliğinde olan 2 yıllık Alman Bund getirileri ise yeni günde 0,046 puan düşüşle %2,51'a geriledi.

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Enflasyon beklentisindeki düşüş sürüyor

 

Küresel piyasalarda risk iştahı açık

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)