E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil---

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil
06 Mayıs 2024 - 11:06 borsagundem.com

ABD istihdam verilerinin ardından FED’in faizleri düşüreceği beklentisi borsaları toparladı. Ancak Barron’s’un haberine göre mevcut piyasada iyimser FED beklentileri üzerinden dipten almak doğru bir yol değil

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar cuma günü yayınlanan ABD istihdam verilerinin ardından yükselişe geçti. Ancak Barron’s’un haberine göre yatırımcıların yükselişlerin kalıcı olmasını beklememesi gerekiyor.

ABD borsaları geçen haftayı yükselişle tamamladı. S&P 500 Endeksi cuma günü %0,4 yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi %1,3 ve Dow Jones Sanayi Endeksi %1,1 artış gösterdi. Hafta başında düşüş trendinde olan endekslerin toparlanmasındaki en büyük neden ABD istihdam rakamlarının nisan ayında beklentilerden da az büyümesi ancak Amerikan ekonomisinin büyüme işaretlerini devam ettirmesiydi. Yatırımcılar şimdilik enflasyonun kontrol altında tutulabileceğini, ABD Merkez Bankası’nın (FED) tekrar faiz artırmasını gerektirebilecek bir ekonomik ortamın engelleneceğini ve hatta FED politika faizlerinin düşmesini bekleyebileceklerini değerlendiriyor.

Barron’s’un haberine göre Wall Street çevreleri nihayet piyasaya geri dönmek için pozitif bir sinyal almış olabilir. Ancak FED’in faizleri düşürmek üzere olduğuna dair yeterince kanıt yok. FED Başkanı Jerome Powell çarşamba günkü para politikasın toplantısında politika faizlerini değiştirmedi ve faizleri düşürme niyetinde olduklarının sinyalini verirken bile koşulların henüz uygun olmadığına işaret etti. Cuma günkü ABD istihdam raporu da FED’in temmuz toplantısında harekete geçme ihtimalini artırmadı. Vadeli piyasalardaki yatırımcılara göre FED’in beklemede kalma olasılığı %66,2’den yalnızca %62,9’a geriledi.

Haberde Seaport Resaarch Partners’ın Makro Stratejisti Victor Cossell, son FED toplantısını yorumlarken, “FED ‘Faizleri artırmıyoruz ama henüz faizleri düşürecek bir güvene sahip değiliz’ diyor” açıklamasında bulundu.

Ancak bu tablo borsaları düşüşlere karşı daha savunmasız hale getiriyor. Cuma günkü ralli şu an için cesaret verici olsa da Barron’s yazarı Jacob Sonenshine’a göre çok fazla inandırıcı değil. Zira S&P Endeksi hâlâ rekor seviye olan 5.265 puanın %2,8 aşağısında ve endeks 50 günlük ortalamasını hâlâ 5130 civarına geri getiremedi. Sonenshine bu önemli teknik seviyenin üzerine ikna edici bir biçimde çıkılana kadar yatırımcıların borsa rallisine girmek konusunda iki kez düşünmesi gerekeceğini belirtiyor.

Sermaye yönetimi firması Tuttle Capital’dan Matthew Tuttle S&P 500 Endeksi’nin 50 günlük ortalamasının 5130 puanı geçmemesi halinde tablonun iyi olmayacağını söyledi. Tuttle, “Çok sayıda para yöneticisinin katı kuralları vardır. 50 günlük ortalama bu durumdayken piyasaları satın almayacaklardır” uyarısında bulundu.

S&P 500 Endeksi’nin 5.000 puana yakın bir destek seviyesi bulunuyor. Ancak bu destek seviyesi kırılırsa bir sonraki durak 200 günlük hareketli ortalama olan 4.700 puan civarı olacak. Bu da endeksin %8 oranında düşmesi anlamına geliyor. Bu seviye aynı zamanda, çok olağanüstü bir gelişme yaşanmadığı takdirde, tarihsel olarak yatırımcıların endeksi desteklemek için geri dönme eğilimi gösterdikleri yeri işaret ediyor.

Ancak Sonenshine’a göre olağanüstü bir düşüş ihtimali de göz önünde bulundurulmalı. Haftayı %4,5 civarında bitiren 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri yılın başından itibaren yükselişteydi. RBC Capital Markets verileri yükselişin geçen yılın temmuz ayından ekim ayına kadar S&P 500’ün %10’un üzerinde düşmesine neden olan rallisini hatırlattığını belirtiyor. Üstelik 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri kasım ortasında %4,5 iken S&P 500 Endeksi yine 4.500 puan civarındaydı.

Sonenshine yatırımcıları dipten almak yerine aşırı yükselen varlıklarını satmalarını tavsiye ediyor.

Küresel piyasalar Fed yetkililerine odaklandı

 

Yellen: Enflasyonun yavaşladığına dair işaretler var

 

Fed faiz indirecek mi? İşte S&P'nin tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)