E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya Pasifik endeksleri Çin verileriyle karışık seyretti---

Asya Pasifik endeksleri Çin verileriyle karışık seyretti

Asya Pasifik endeksleri Çin verileriyle karışık seyretti
01 Haziran 2021 - 08:04 borsagundem.com

Asya Bölgesinde endeksler haftanın ikinci işlem gününde Çin'de açıklanacak imalat sektörüne ilişkin satın alma yöneticileri endeksi verileri öncesinde karışık bir seyre yöneldi

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler ikinci işlem gününde karışık seyretti. Japonya'da Nikkei 225 ve Topix, Güney Kore'de Kospi Endeksleri yükseldi.

Avustralya'da ise endeks Merkez Bankası'nın faiz kararını açıklamasının öncesinde negatif seyretti.

Bölgede Japonya, Taiwan ve Güney Kore'de IHS Markit PMI göstergeleri bölgede artan korona virüs vakalarına rağmen imalat aktivitesinin Mayıs ayında genişleme bölgesindeki seyrinin sürdüğünü, bununla birlikte hafif bir yavaşlama kaydedildiğini gösterdi.

Çin'de Caixin tarafından hazırlanan imalat sektörü PMI, Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı resmi imalat PMI'dan farklı bir görüntü ortaya koydu. Resmi PMI, imalat sektöründe büyümenin yavaşladığına işaret ederken, IHS Markit ve Caixin'in birlikte hazırladıkları PMI, imalat sektörü aktivitesinin Mayıs ayında yılın en yüksek seviyesine çıktığını ortaya koydu. Caixin imalat PMI, Mayıs ayında Nisan ayındaki 51,9 puandan 52,0 puana yükseldi. Yeni siparişler alt endeksi daha yavaş bir hızla büyüse de 2021'in en yüksek seviyesine çıktı. Yeni ihracat siparişleri endeksi de 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Çin Devlet Döviz İdaresi'nin eski yöneticilerinden Guan Tao, Çin Merkez Bankası'nın döviz cinsinden mevduatlar için zorunlu karşılıklarda yaptığı değişikliğin yuanda çok hızlı bir değerlenmeye izin verilmeyeceğine işaret ettiğini söyledi.

Nomura, Çin Merkez Bankası'nın döviz cinsinden mevduatlar için zorunlu karşılık oranını 15 Haziran'dan geçerli olmak üzere yüzde 5'ten yüzde 7'ye çıkarma kararının, yuanda son dönemde yaşanan hızlı değerlenmeden duyulan endişeyi yansıttığını savundu.

HSBC yayınladığı raporda Çin Yuanı'nın ABD Doları karşısında güçlenmeye ikinci çeyrek sonuna kadar devam etmesini beklediğini bildirdi.  ABD Doları-Çin Yuanı paritesi için ikinci çeyrekte tahminini 6,50'den 6,25'e revize eden HSBC, üçüncü çeyrekte ise paritenin 6,45 seviyesine toparlanacağını öngördü. Üçüncü çeyrek için daha önce beklenti 6,50 olarak duyurulmuştu.

Çin'e net döviz girişinin yılbaşından bu yana yavaşladığını ve bu daralan trendin yılın ikinci yarısında devam etmesini ve 2022’de hızlanmasını beklediklerini belirten HSBC, USD/CNY'nin 2021 yılı sonunda 6,6 seviyelerine geri geleceğini ifade etti.

Goldman Sachs, Kovid-19 salgınının ikinci dalgasından ağır bir darbe alan Hindistan ekonomisi için büyüme tahminlerini ayağı yönlü revize etti. Hindistan ekonomisi için ikinci çeyrek daralma tahminini yüzde 20,5'ten yüzde 27,6 seviyesine yükselten Goldman Sachs, 2022 mali yılı için büyüme beklentisini de yüzde 11,1'den yüzde 9,9'ya indirdi.

Avrupa borsaları haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)