E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsaları, Çin verisi sonrası karışık seyretti---

Asya borsaları, Çin verisi sonrası karışık seyretti

Asya borsaları, Çin verisi sonrası karışık seyretti
31 Mayıs 2021 - 08:02 borsagundem.com

Asya hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde çoğunlukla geriledi

Asya Pasifik Bölgesi'nde endeksler haftaya Çin'in resmi imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi verilerinin açıklanmasının ardından karışık bir görünüm seyretti.

Çin ana karasında, Shenzen ve Şanghay Borsaları hafif geriledi, Hong Kong'da satıcılı seyretti.

Japonya'da da Nikkei 225 ve Topix Endeksleri hafif geriledi. Bölgede Avustralya yatay seyretti, Güney Kore Kospi hafif azaldı. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0,1 yükseldi.

Çin'de imalat sektöründü büyüme Mayıs ayında, ham madde maliyetlerinin 2010'dan bu yana görülen en hızlı artışı göstermesinin etkisi ile, düşüş gösterdi.  Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan İmalat Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Mayıs ayında, Nisan ayındaki 51,1 puandan 51,0 puana geriledi.

Çin'in hizmet sektöründe toparlanma Mayıs ayında hızlandı. Son 15 aydır büyümeye işaret eden hizmet sektörü PMI Mayıs ayında Nisan ayındaki 54,9 puandan 55,2 puana yükseldi. Ulusal İstatistik Bürosu tarafından hazırlanan bileşik PMI Mayıs ayında Nisan ayındaki 53,8 puandan 54,2 puana çıktı.

Nisan ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 2,5 arttı. Beklenti yüzde 4,1 artış olacağı yönündeydi.

İmalatçılar Mayıs ayı üretim beklentilerini ise yukarı yönlü revize ettiler. Daha önce Mayıs ayı için yüzde 4,3 daralma olan beklenti yüzde 1,7 daralma olarak revize edilirken, Haziran ayında üretimin yüzde 5,0 artacağı öngörüldü.

Perakende satışlar Nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,0 arttı. Ekonomistler ise Nisan ayında 15,3 artış bekliyorlardı.

Çin Merkez Bankası yuan için ABD Doları karşısında günlük hareket bandı orta noktasını son 3 yılın en yüksek seviyesinde belirledi. Ticaret ağırlıklı kur sepeti endeksi de 2016'dan bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

Banka, yuanın ABD Doları karşısında günlük hareketi için orta noktayı Cuma gününe göre yüzde 0,28 yukarı, 6,3682 olyarak belirledi. Bu, 17 Mayıs 2018'den bu yana görülen en yüksek seviye oldu.

Kripto paraya SPK gözetimi

Bitcoin’de oynaklık neyin işareti?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)