E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaArjantin ‘ön seçim’ yaptı ülkede piyasalar sallandı---

Arjantin ‘ön seçim’ yaptı ülkede piyasalar sallandı

Arjantin ‘ön seçim’ yaptı ülkede piyasalar sallandı
14 Ağustos 2019 - 10:03 borsagundem.com

Devlet Başkanlığı seçimleri öncesinde yapılan ve önemli gösterge olan Arjantin’deki ön seçimlerde muhalif Alberto Fernandez’in Devlet Başkanı Mauricio Macri’den daha fazla oy alması ülke ekonomisine ağır darbe vurdu.

Endişeye kapılan yatırımcıların satışa geçmesiyle Arjantin para birimi peso dolara karşı bir ara yüzde 30 değer kaybetti, Arjantin Borsası yüzde 37 düştü

Türkiye’ye etkisi...

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, ön seçimlerde yüzde 47 oy alan muhalefetin güçlü adayı Alberto Fernandez’den yüzde 15 daha az oy aldı. Türkiye’de bayram nedeniyle piyasalar kapalı olmasına karşın, dolar kuru sığ piyasalarda 5.59 TL’yekadar tırmandı.

Bu durum Türkiye’nin de içinde bulunduğu tüm gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkiledi.

Merkez müdahalesi

Arjantin’de geçen cuma yaklaşık 46,50 Arjantin pezosu olarak kaydedilen dolar kuru, seçim sonuçlarının açıklanmasından bir gün sonra 60 pezonun üzerine çıktı. Arjantin Merkez Bankasının, 105 milyon dolar bozdurmasının ardından Dolar kuru 51 Arjantin pezosuna geriledi.

Gün sonunda Arjantin para birimi peso, dolar karşısında yüzde 19 değer kaybederek günü kapadı.

Geçen yıl boyunca dolar karşısında yüzde 100’den fazla değer kaybeden Arjantin pezosunda, Macri’nin devlet başkanı seçildiği 2015 yılından bu yana görülen değer kaybı yaklaşık yüzde 500 olarak kaydedildi. Arjantin’de bir günde yaşanan türbülans sonrası yeni ekonomik kriz paketi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandaş 14 Ağustos 2019 16:37

    4.46 dan yüklendim mala, hadi bakalım hayırlısı,iyi gidiyoruz, eylül den itibaren faiz biraz daha düşünce dolar gaza başar.

  • Nerden nereye14 Ağustos 2019 11:00

    Eskiden Arjantin veya Türkiye kömür madenindeki kanarya görevi görür birinde birşey olsa ertesi gün diğerine sıçrar oradan da diğer gelişenlere yayılırdı.

  • Usdtry14 Ağustos 2019 10:58

    5.54 acar sanki sabah..5.52-5.58 dalgalanir..Satis firsati...Hedef 5.30 orta vadede..raporlar oyle diyor..

  • Fırsatlar14 Ağustos 2019 10:37

    Arjantin pezosu bankalar satmıyor mu? Bakıyorum nerden alabilirim diye :) yabancı yatırımcı Türkiye'ye gelip şunu bunu yapıyor diyorlar, nasıl yapıyor onlar? Ben de Arjantin'e yabancı yatırımcı olmayı düşünüyorum Dolarımı Pezo'ya çevirip Arjantin'in Yüksek faizine koymayı düşünüyorum ama bu nasıl yapılıyor bilmiyorum şimdilik araştırıyorum :)) Yatırım tavsiyesi değildir.