E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAracı kurumların gelir tablosu---

Aracı kurumların gelir tablosu

Aracı kurumların gelir tablosu
02 Ağustos 2018 - 17:40 borsagundem.com

Aracı kurumlar nereden, ne kadar kazandı? TSPB yayını “Gösterge”nin 2018 yaz sayısında aracı kurumların gelir tabloları yer aldı.

"Gösterge"de "Gelir tablosu" başlığı altında yer alan bölüm şöyle...

2018’in ilk çeyreğinde aracı kurumların gelirleri önceki yılın aynı dönemine kıyasla %21 oranında artarak 810 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aracılık gelirlerindeki kayda değer artışın kaynağı kurumsal finansman faaliyetleri ile müşteri faiz gelirlerindeki yükseliştir

Aracı kurumların toplam gelirlerinin %54’ünü aracılık gelirleri oluştururken, son bir yılda toplam gelirlerin dağılımındaki paylarının 9 puan gerilediği görülmektedir. Diğer bir deyişle sektörün daha çeşitlendirilmiş bir gelir yapısına doğru evrildiği anlaşılmaktadır.

2018’in ilk çeyreğinde aracı kurumların müş- terileriyle yaptıkları pay senedi işlemleri önceki yıla göre %45 artarken bu işlemlerden elde edilen gelirler daha az, %39 oranında, artmıştır. Sektörün aracı kuruma kalan efektif ortalama pay senedi komisyon oranı 2018’in ilk çeyreğinde %0,0333 olarak he- saplanmaktadır.

2018’in ilk çeyreğinde türev işlemlerden elde edilen aracılık gelirleri organize piyasa işlem hacmindeki %42’lik yükselişe paralel olarak %31 artarak 70 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

SPK tarafından yapılan düzenlemeler neticesinde 2017’nin ilk çeyreğinin ortasından itibaren kaldıraçlı işlem hacmi hızla düşmeye başlamıştır. 2018’in ilk çeyreğinde müşteri- ler ile yapılan işlem hacmi bir önceki yıla göre %57 azalırken, bu işlemlerden elde edilen gelirler %53 oranında düşerek 63 milyon TL’ye gerilemiştir.

Aracı kurumların kurumsal finansman faaliyetlerinden elde ettiği gelirler 2018’in ilk çeyreğinde iki katı artarak 91 milyon TL’ye ulaşmıştır. Halka arz / özel sektör borçlanma aracı ihraç gelirleri bir önceki seneye göre %65 artarak 65 milyon TL olmuştur. Bir aracı kurumun yaptığı işlemlerin toplam raka- mın üçte ikisine tekabül ettiği şirket satın alma-birleşme işlemlerinden elde edilen gelirler 15 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

2017’nin ilk çeyreğinde kurum portföyüne yapılan işlem- lerden 83 milyon TL kazanç sağlayan aracı kurumların, 2018’in ilk çeyreğinde bu ka- zançları 96 milyon TL’ye çıkmıştır.

Yalnızca gerçek ve tüzel yatırımcılara özel portföy yönetimi hizmeti sunan aracı kurumlar 2018’in ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %55 artışla bu faaliyetlerinden 17 milyon TL elde ettiği görülmektedir.

2018’in ilk çeyreğinde aracı kurumların toplam giderleri, kapanan kurumların da etkisiyle, önceki yılın aynı dönemine göre %4 azalarak 478 milyon TL olmuştur. 85 milyon TL olan pazarlama giderlerinin %61’ini pay senedi, borçlanma aracı alım-satımı ve VİOP işlemleri için borsa ile takas ve saklama ku- ruluşlarına ödenen giderler (işlem payları ve tescil giderleri vb.) oluşturmaktadır.

Diğer pazarlama giderleri %54 azalırken, bu durumun kaldıraçlı işlemlerde yoğunlaşan aracı kurumların 2017 başında bu işlemlere yönelik yapılan düzenlemeleri takiben pazarlama giderlerini azaltmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.

Genel yönetim giderlerinin %60’ını personel giderleri oluşturmaktadır. Çalışan başına düşen aylık ortalama personel gideri 2017’nin ilk çeyreğine göre %16 artarak 16.456 TL olmuştur. Toplam personel gideri azalırken, ortalama personel giderindeki artış, kaldıraçlı işlemlerde yapılan düzenle- meler neticesinde özellikle nispeten daha düşük ücretle istihdam edilen satış ve pazar- lama departmanlarında çalışanların işten çıkarılmalarını yansıtmaktadır.

Sonuç olarak, 2018’in ilk çeyreğinde kurumsal finansman gelirleri, müşterilerden alınan faiz gelirleri ve pay senedi aracılık gelirlerin- deki artışın etkisiyle toplam faaliyet gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre %21 artarak 810 milyon TL olmuştur. Aynı dönemde, diğer faaliyet gider/gelirleriyle beraber net faaliyet giderleri %2 azalmıştır. Bu nedenle faaliyet karı bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %77 artarak 350 milyon TL olarak gerçekleşmiştir

Net finansman gelirleri 2018’in ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre %114 artarak 141 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Sonuç itibariyle, artan gelir ve azalan giderlerle aracı kurumların kârı %81 artarak 405 milyon TL’ye çıkmıştır

2018’in ilk üç ayında en çok kâr eden kurum İş Yatırım (76 milyon TL) olurken, onu Yapı Kredi ve Metro Yatırım (47 milyon TL) takip etmiştir. İncelenen 63 aracı kurum dan 52’si bu dönemde kâr etmiştir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)