E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAracı kurumlara sermaye şartı geliyor---

Aracı kurumlara sermaye şartı geliyor

Aracı kurumlara sermaye şartı geliyor
02 Nisan 2021 - 11:30 borsagundem.com

Pandemi sürecinde yatırımcıların akın ettiği borsalar rekor üstüne rekor kırarken artan risklere karşı otoriteler yeni tedbirleri hayata geçirmeye hazırlanıyor

Türkiye’nin yıllar önce yaptığı sermaye piyasası düzenlemelerini Rusya bugünlerde hayata geçirmeye hazırlanıyor. Rusya Merkez Bankası, 1 Ekim 2021’den itibaren, menkul kıymetler piyasasında hizmet veren ve borsa faaliyetleriyle uğraşan yatırım danışmanlık şirketlerine sermaye yeterlilik oranı getirme olasılığını değerlendiriyor. Buna göre borsa faaliyetlerinde bulunan yatırım firmalarının işlem hacmine göre sermaye sahibi olması gerekecek.

Merkez Bankası yetkilileri tarafından yapılan basın açıklamasında, bu uygulama ile yatırım danışmanlık şirketleri üzerinden paralarını değerlendirmek isteyenler için bir güvenlik simidi olacağı ifade edildi.

Menkul kıymetler piyasasındaki profesyonel yatırımcıların sermaye yeterlilik oranına uymaları için 1 Ekim 2021 tarihine kadar süre tanınacağı yeni teklif taslağı, Rusya Merkez Bankasının resmi sitesinden duyuruldu.

Pandemi sürecinde yatırımcıların akın ettiği borsalarda sert yükselişler yaşanıyor. Olası balon riskine karşı otoriteler yeni tedbirler alarak olası sıkıntıların şimdiden önüne geçmek istiyor.

TÜRKİYE 6 YIL ÖNCE YAPMIŞTI

Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri ile Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ 11 Temmuz 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Tebliğ ile aracı kurumlara, belirlenen faaliyetlere ilişkin yeterlilikleri sağlayabilmeleri için 30 Haziran 2015 tarihine kadar süre verilmişti. Tebliğ ile; emir iletimine aracılık ve yatırım danışmanlığı faaliyetlerinden herhangi birini veya tamamını yürütecek olanlar “dar yetkili”, ek olarak, işlem aracılığı, en iyi gayret aracılığı faaliyeti, sınırlı saklama hizmeti ve portföy yöneticiliği faaliyetinden herhangi birini veya tamamını yürütecek olanlar “kısmi yetkili” ve ilave olarak portföy aracılığı faaliyeti, genel saklama hizmeti ve aracılık yüklenimi faaliyetinden herhangi birini veya tamamını yürütecek olanlar “geniş yetkili” olarak tanımlanmıştı. Ayrıca diğer şartların yanında dar yetkili aracı kurumların 2 milyon lira, kısmi yetkili aracı kurumların 10 milyon lira ve geniş yetkili aracı kurumların 25 milyon lira asgari özsermayeye sahip olması gerektiği de hükme bağlanmıştı.

80’li yıllarda batan aracı kurumlar mağdur olan yatırımcılardan ders alan otoriteler Türkiye’de tüm dünyaya örnek olacak uygulamaları hayata geçirdi. Bunların başında ise Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank geliyor. Her ne kadar hesaplar aracı kurum üzerinden açılıp yönetilse de varlıklar devletin kurumları üzerinde tutulduğu için aracı kurum batsa bile müşterilerin hesapları buharlaşmıyor.

Borsa haftayı kazançlı kapamaya hazırlanıyor

Yerli yatırımcı borsada yurtdışına açıldı!

Bankacılık hisseleri ile Euro'yu bile bozduk!

Yabancılar hangi hisselerde işlem yapıyor

Lavrov'dan Ukrayna çıkışı

Ukrayna ile Rusya arasında yeni kriz

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)