E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAra seçimler sonrası borsalarda ne olacak?---

Ara seçimler sonrası borsalarda ne olacak?

Ara seçimler sonrası borsalarda ne olacak?
09 Kasım 2022 - 11:23 borsagundem.com

ABD ara seçimlerine ilişkin son veriler büyük ölçüde piyasa beklentileriyle uyuşuyor. Ancak uzmanlar borsalarda sürdürülebilir bir rallinin hâlâ enflasyondaki düşüşe ve FED politikalarına bağlı olduğunu belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yatırımcı ABD ara seçimlerinin hisse senetleri piyasalarını nasıl etkileyeceğini konuşuyor. Uzmanlarsa Cumhuriyetçilerin zaferinin borsalar için iyi haber olacağını belirtiyor. MarketWatch’un haberine göre küresel borsalarda yeni bir sıçrama için ortam hazırlanıyor.

RBC’nin ABD Hisse Senetleri Stratejileri Başkanı Lori Calvasina ara seçimlerin Wall Street’e etkisi ile ilgili açıklamasında, “Son yükselişle birlikte S&P 500 Endeksi halihazırda ekim ayı ortasındaki en düşük seviyesinden yaklaşık %9 yükseldi ve yaklaşık %7’lik tipik sıçrama seviyesini aştı. Ekim ayındaki rallinin büyük ölçüde ağustos ve eylül aylarındaki anket verilerinin ve seçim tahminlerinin Demokratlardan uzaklaşıp Cumhuriyetçilere doğru yakınlaşmasından dolayı ivme kazandığını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi ekim ayı başlarında neredeyse son iki yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. Bununla birlikte eğer Calvasina’nın sözünü ettiği ralli gerçekleşirse borsalar tarihsel verilerle uyumlu hareket etmiş olacak. Zira Demokrat başkan dönemlerinde Cumhuriyetçilerin ara seçimlerde ABD Kongresi’nin en az bir odasını ele geçirmesi tarih boyunca borsaların da en iyi seçim sonrası performansını verdiği dönemi ortaya çıkarıyor.

Ayrıca LPL stratejistleri Barry Gilbert ve Jeffrey Buchbinder Cumhuriyetçi veya Demokrat başkanlar olmasına bakılmaksızın 1950’den bu yana ABD ara seçimlerinden sonraki bir yıllık süre içerisinde borsaların iyi performans verdiğini belirtiyor. Ancak stratejistler örneklem büyüklüğünü kabul ediyor ve geçmişteki sonuçların gelecek için bir garanti olmadığını da hatırlatıyor.

Ara seçimlerde son verilere göre ABD Senatosu için kıyasıya bir yarış devam ediyor ve 48’e 48 eşitlik sürüyor. 100 senatörün seçileceği ABD Senatosu’nda koltukların eşit dağılması durumunda ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eşitlik bozma oyu sayesinde Demokratlar Senato’yu kontrol edecekler. ABD Temsilciler Meclisi seçimlerinde ise 198’ee 168 Cumhuriyetçiler önde. Cumhuriyetçiler 219’a ulaşırsa Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ele geçirecek. Son verilere bakıldığında seçimlerin piyasa beklentileriyle uyuştuğu görülüyor.

Borsalara etkisi ne olacak?

Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ni kazandığı, ancak Senato'nun Demokratların kontrolü altında kaldığı bölünmüş bir ABD Kongresi borsa araştırmaları firması Sevens Report’un Kurucusu Tom Essaye’ye göre muhtemelen "ılımlı bir ralli" ile sonuçlanacak. Essaye her iki meclisin de Cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilmesi durumunda da muhtemelen aynı sonucun doğacağını öngörüyor:

“Borsalar genellikle vergi artışlarından kaynaklanabilecek herhangi bir siyasi riski en aza indirdiği için bölünmüş hükümetleri tercih eder. Ancak bu tablo özellikle de harcamalardaki ani bir artışın enflasyona ve faiz oranlarındaki artışa katkıda bulunabileceği dönemler için doğrudur. Bölünmüş bir hükümet bu riski ortadan kaldırır ve piyasalar bunu muhtemelen ılımlı bir ralli yoluyla benimseyecektir. Hisse senetlerinin geniş çapta toparlanmasını ancak önemli miktarlarda yükselmemesini bekliyoruz."

Bu senaryoda, teknoloji kısa vadede daha iyi performans gösterebilir ve aşırı satış koşullarından geri dönebilir. ABD Hazinesi tahvil getirileri ve küresel piyasalarda doların değerini ölçen ICE Dolar Endeksi bir miktar düşebilir. Diğer emtialar kısıtlı bir sıçrama elde edebilir.

Essaye’ye göre genel çerçeveden bakıldığında ayı piyasasının etkisi altında olan ABD borsalarının ara seçimlerin ardından bir boğa piyasası atmosferine girmesi beklenmiyor. Borsa uzmanı boğa piyasasının anahtarının hâlâ enflasyon verilerinde ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikasında olduğuna dikkat çekti:

“Bu piyasalarda sürdürülebilir bir rallinin gerçekçi bir anahtarı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinde ve FED’in politika değişikliğinde kalmayı sürdürüyor. Yani borsalarda seçim sonuçlarına bağlı herhangi bir sıçrama takip edilmemelidir.”

Yatırımcıların merakla beklediği ekim ayı ABD TÜFE verileri Perşembe günü açıklanacak. Enflasyondaki durum her ne olursa olsun FED’in para politikasında herhangi bir değişiklik ise yakın zaman için beklenmiyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi geçtiğimiz günü %0,6 yükselişle bitirdi. Dow Jones Endeksi ise salı gününü 333,83 puanlık yükselişle kapattı.

Cumhuriyetçiler kazanırsa dolar kötü etkilenecek

 

Kesintisiz bir ralli mi kar realizasyonu mu?

 

ABD, piyasalarda etkili olmaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)