E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKesintisiz bir ralli mi kar realizasyonu mu?---

Kesintisiz bir ralli mi kar realizasyonu mu?

Kesintisiz bir ralli mi kar realizasyonu mu?
09 Kasım 2022 - 11:15 borsagundem.com

ABD’de ara seçim sonuçlarının harcamaları kısıtlamasına, Hazine getirilerini düşürmesine ve hisse senetlerini yukarı yönlü baskılamasına kesin gözüyle bakılıyor. Borsalarda hareket başladı bile.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de ara seçim sona erdi. Sonuçlar yavaş yavaş belli olurken Cumhuriyetçilerin Meclis veya Senato’nun kontrolünü ele geçirmesine ve bunun da borsalara olumlu yansımasına kesin gözüyle bakılıyor. Sonuçlar henüz kesinleşmese de borsalar yükseliş işaretleri vermeye başladı bile.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Salı gününü kazançla kapatan ABD borsalarında, yükselişin yeni bir ralli başlangıcı mı yoksa kar realizasyonuyla sonuçlanacak geçici bir toparlanma mı olduğu ise merak konusu.

Beklenmedik gelişme

The New York Times’tan Joe Rennison ve Isabella Simonetti’nin haberine göre, yatırımcılar hisse senedi piyasalarındaki sıçrama için ara seçimleri beklemekte haklı çıktı. Toparlanma belirtileri gösteren borsalar, seçim sonuçları henüz netlik kazanmasa da yükselişe geçti. Ancak beklenmedik bir gelişme, kazançların bir bölümünün geri verilmesine neden oldu.

Wall Street, yatırımcıların ara seçimlerden sonra bölünmüş bir hükümete ilişkin yukarı yönlü bahislerinin hisse senetlerine hızla yansımasıyla yükselişe geçerken, kripto para piyasalarında yaşanan ani düşüş, hisse senedi fiyatlarını da aşağı yönlü baskıladı. Yine de günü kazançla kapatan borsalarda, ara seçim kaynaklı bu yükselişin bir trend başlangıcı mı yoksa kar realizasyonu mu olduğu belirsizliğini koruyor.

Cumhuriyetçilerin en azından Kongre’nin bir bölümünü değiştirmesi beklenirken, birçok analist ve yatırımcı, kısmen bölünmüş bir hükümette büyük yasama değişiklikleri olasılığının düşük olması nedeniyle, ara seçimlerin borsalar için itekleyici bir rüzgar sağlamasını bekliyor.

Harcama planlarında kısıtlama

S&P 500 günü yüzde 0.6 kazançla kapattı. Gün içinde yüzde 1,4 oranında artan endeks, haftanın ilk günü de yüzde 1 oranında yükselmişti. Ancak Salı günü yaşanan ralli, dünyanın en büyük kripto borsalarından biri olan FTX'in, en büyük rakiplerinden biri olan bir diğer kripto borsası Binance tarafından satın alınacağı haberi üzerine bocaladı. Uzmanlar, Bitcoin fiyatının yeni bir dip yapmasının yatırımcıların kriptodaki kayıplarını hisse senedi satarak karşılamaları ihtimalini artırdığını ve bunun da daha geniş pazar üzerinde baskı oluşturabileceğini söylüyor.

Morgan Stanley analistleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Cumhuriyetçilerin Meclis veya Senato'nun kontrolünü ele geçirmesinin Başkan Biden ve Demokratların harcama planlarını kısıtlayabileceğini, potansiyel olarak Hazine getirilerini düşürebileceğini ve bunun da hisse senedi fiyatlarını artırabileceğini söylemişlerdi.

Uzmanlar, Bitcoin fiyatının yeni bir dip yapmasının yatırımcıların kriptodaki kayıplarını hisse senedi satarak karşılamaları ihtimalini artırdığını düşünüyor.

Bir varlık yönetimi firması olan Steward Partners Genel Müdürü Eric P. Beiley ise, “Piyasalar daha bölünmüş bir hükümeti tercih ediyor. Demokratlar kazanırsa, piyasaların düşüşünü izleyeceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Bir araştırma firması olan CFRA Baş Yatırım Stratejisti Sam Stovall'a göre, S&P 500, 1970 yılına kadar uzanan verilere dayanıldığında, ara seçim sonuçlarının açıklanmasından sonraki gün ortalama yüzde 0,6 artış gösteriyor. Son zamanlardaki en büyük sıçramanın ise 2018 yılında geldiği gözleniyor. Demokratların, eski Başkan Donald Trump döneminde Meclis'i devirmesinin ardından endeks yüzde 2'den fazla yükselmişti.

Değişime karşı statüko

Bununla birlikte, araştırma ve endeksleme firması MSCI analistleri, ABD hisse senetlerinin 1978 yılından bu yana ara seçimlerden önceki ve sonraki üç aylık performansına baktıklarında, yatırımcıların, o sırada kontrol kimde olursa olsun, değişime karşı statükoyu tercih ettiklerini gördüklerini belirtiyor.

MSCI analistleri, “Statüko, genel olarak, hüküm süren siyasi partinin görevini yerine getirme açısından benzer kontrol seviyelerini sürdürmesiyle, politikanın ve ekonomik yol haritasının sürekli istikrarına dönüşüyor” diye yazıyor.

Verdence Capital Advisors Baş Yatırım Sorumlusu Megan Horneman, daha uzun vadeli bir bakış açısıyla, ara seçimlerden sonraki potansiyel sonuçların, Demokratların kontrolü elinde tutması, Cumhuriyetçilerin kontrolü elinde tutması veya Meclis ve Senato'nun kontrolünün bölünmesi dahil olmak üzere her senaryoda, borsalar için ortalama yıllık getirisinin yüzde 10’un üzerinde olduğunu kaydediyor. Horneman, bu verinin 1929 yılından bu yana şaşmadığının altını çiziyor.

Rose Advisors Genel Müdürü Patrick Fruzzetti ise “Hatırlanması gereken en önemli şey, piyasaların sadece belirsizliği sevmemesi nedeniyle seçim sonrası toparlanma eğiliminde olmasıdır” diyor. Gerçekten de birçok yatırımcının aradığı netlik, sonuç ne olursa olsun değişmeyebiliyor.

Siyaset dışı dinamikler

Siyasi güç dengesindeki olası değişimlerin ötesinde, yatırımcılar yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve durgunluk endişelerinin etkileriyle de boğuşuyor.

Birçok yatırımcı, seçim sonucundan çok, enflasyonun hızına dair yeni bir bakış sağlayacak olan Tüketici Fiyat Endeksi raporuyla ilgilendiklerini belirtiyor. Piyasalar, inatla yüksek kalmayı sürdüren enflasyon ve Fed'in enflasyonla mücadele etmek için gerçekleştirdiği bir dizi rekor faiz artırımı ile çalkalanıyor. Ve bu sorunların ara seçimlerden çok sonra da yatırımcıların odak noktası olmaya devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Perşembe günü açıklanacak rakamların, enflasyonun Ekim ayında yüksek kalmaya devam ettiği, Fed'in faiz oranlarını artırmayı sürdüreceği ve bunun da şirketler için artan maliyetlerle sonuçlanarak borsalar üzerinde baskı yaratacağı beklentilerini desteklemesi bekleniyor.

Commonwealth Financial Network Baş Yatırım Sorumlusu Brad McMillan, “Bir vatandaş olarak ara seçimlerden oldukça endişeliyim. Bir yatırımcı olarak ise, enflasyon rakamlarından daha çok endişe duyuyorum” şeklinde konuşuyor.

Kalıcı bir yükseliş mi kar realizasyonu mu?

Ve 2022 ara seçimlerine yetkilileri giderek daha fazla endişelendiren bir başka potansiyel sonuç daha bulunuyor: “Bazı sonuçlara itiraz edilebileceği ihtimali.” Ancak 2020 yılındaki seçimlerin ardından Trump’ın seçimlerle ilgili yanlış iddialarda bulunup dava açması sonrasında, S&P 500 Endeksi’nin seçim sonuçlarının açıklandığı zamandan yıl sonuna kadar yüzde 11'den fazla arttığı görülüyor. Bu da seçim sonuçlarına itirazların borsaları kötü etkileyebileceği ihtimalini biraz olsun hafifleten bir gelişme olarak kabul ediliyor. Endeksteki yükselişin kalıcı mı yoksa bir kar realizasyonuyla sonuçlanacak geçici bir yükseliş mi olduğunu ise zaman göstereceğe benziyor.

ABD borsaları seçim sonuçları öncesinde yükselişle kapandı

 

Ara seçimler hangi sektörleri ve hisseleri uçurabilir?

 

ABD seçimleri volatiliteyi artırabilir

 

Küresel piyasalar ara seçimlere odaklandı

 

Kripto para borsası Binance, FTX’i satın alıyor

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)