E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisAnel’de şok istifa---

Anel’de şok istifa

Anel’de şok istifa
11 Haziran 2015 - 09:03 borsagundem.com

En değerli varlıkları ve markaları patronun diğer şirketine devredilen ve yatırımcıların yoğun tepkisine sahne olan Anel’de önemli gelişme…

Son günlerde yerli ve yabancı yatırımcıların yeni gündem maddesi konumuna gelen Anel Telekomünikasyon’da dün akşam beklenmedik bir gelişme daha yaşandı. Dün borsa kapandıktan sonra KAP’a yapılan açıklamada, “Şirketimiz yönetim kurulu üyesi Bülent N. Aral, yönetim kurulu üyeliği görevinden 10.06.2015 tarihi itibariyle istifa etmiştir. Bülent N. Aral'ın imza yetkisi ve imtiyazlı hissesi bulunmamaktadır” denildi.

Halka açık şirketlerde genellikle bir yönetim kurulu üyesi görevini bırakırken yeni isim de birlikte açıklanır. Bu tür ayrılıklar piyasada bir bayrak değişimi olarak değerlendirilirken, yönetim kurulu üyesinin beklenmedik bir anda istifa etmesi ve yerine geçecek ismin açıklanmaması ‘şok’ gelişme olarak yorumlanır.

GENEL KURULDA YÖNETİM İBRA EDİLMEDİ

Anel Telekom'un 22.05.2015 tarihinde yani bir aydan daha kısa bir süre önce yapılan Genel Kurul toplantısında yönetim ibra edilmemişti. Bu yüzden de yönetim kurulu üyelerine büyük davaların açılabileceği konusu gündeme gelmişti.

Bu isimlerin başında da Avniye Mukaddes Çelikel, Rıdvan Çelikel (2014 yılında yönetim kurulu üyesiydi), Mahir Kerem Çelikel, Merve Şirin Çelikel, Bülent Batukan, Münir Ekonomi, Cahit Düzel bulunuyor.

Genel Kurul'da yatırımcılar şu soruya yanıt aramıştı: "İki yıl önce sermaye artırımı yaptınız 30 milyon lira para girdi, Plastik Kart'ı sattınız 20 milyon TL'ye yakın para girdi, markaları ve Anel Yapı'daki yüzde 7.5 payı sattınız, şirkete yaklaşık 62 milyon lira para girişi oldu. Bu paralar ne oldu?"
Anel yöneticileri ise bu önemli soruyu yanıtsız bırakmıştı.

ŞİRKETİN DEĞERLİ VARLIKLARININ DEVRİ 

4.03.2015 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Genel Kurul toplantısında da çok önemli konular gündeme gelmişti. Anel Telekom’un yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anel Yapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devredilmesi ve Anel Telekom’un aktifinde bulunan markaların 500 bin liraya Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e satılması, Olağanüstü Genel Kurul'un en önemli gündem maddeleriydi.

PATRON AVANTAJ SAĞLIYOR İDDİASI

Anel Telekom, yüzde 55 oranında iştirak ettiği Anel Yapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payını grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e devretti. Ayrıca Anel Telekom’un aktifinde bulunan milyonlarca lira değer biçilen markaların 500 bin lira gibi komik bir rakama Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e satılması kararlaştırılmıştı. Hissedarlar tarafından yargıya taşınan bu kararlar mahkemeden dönmüş ve şirkete kayyum atanarak genel kurul yapılması kararı alınmıştı. Aynı şirketlerin patronu olan Rıdvan Çelikel’in yüzde 9 paya sahip olduğu Anel Telekom’daki değerli varlıkları, yüzde 53 oranında paya sahip olduğu Anel Elektrik’e aktardığını öne süren yatırımcılar haklarını aramaya devam ediyor.

Bu noktada üzerinde durulan en önemli konu ise değeri milyonlarca lirayla ölçülen 31 markanın devri ve Anel Yapı Gayrimenkul’deki yüzde 7.5 oranındaki payın grup şirketi Anel Elektrik Proje Taahhüt ve Ticaret’e aktarılması.

ŞİRKETLERİN EN DEĞERLİ VARLIKLARI MARKALARIDIR

Şirketin en değerli varlığı olarak bilinen aktifindeki markalar 500 bin lira gibi komik bir rakama grubun diğer şirketine devredilmek istenmişti. Şirket, halka arz izahnamesinde Aneltech, Anel Grup, Anel, Anelsis ve Aneltem markalarına sahip olduğunu beyan etmiş, yatırımcılar da bu markaların şirket içerisinde olduğunu bilerek bu hisseleri almıştı. 

Söz konusu markalar halen şirketin en değerli varlığı olarak görülüyor çünkü, Brand Finance tarafından yapılan 'en değerli markalar araştırması' sonuçlarına göre 2012 yılında Türkiye’nin en değerli 83. markası olan Anel Elektrik 19 milyon dolar, listede 85. sırada yer alan Anel Telekomünikasyon ise 17 milyon dolar marka değerine sahip. 2013 yılında ise Türkiye’nin en değerli 100 markası arasında olmaya devam eden Anel Elektrik’in marka değeri de 15 milyon dolar.

Dünyanın en önemli marka değerleme şirketinin yaptığı analizler sonucunda iki şirkete yaklaşık 30 milyon dolara yakın marka değeri biçilirken, şirket yönetimi 500 bin lira gibi komik bir rakama şirketin aktiflerindeki markaları grubun diğer şirketine devrediyor. Yatırımcılar satışa çıkarılması halinde Anel markasının Rıdvan Çelikel’in şirketine devrettiği fiyatın kat be kat fazlasına satılacağını belirtiyor.

Çünkü, grubun raporlanabilir faaliyet bölümlerinin hasılatı büyük oranda proje taahhüt işlerinden geliyor. Bu yüzden marka büyük önem taşıyor.

ERDEMİR’İN MARKASI 280 BİN LİRA, TAV’INKİ  61 BİN LİRA MI?

Bu markalar altında 600-700 milyon ciro yapan şirketin 31 markası 500 bin liraya satılır mı?  

Eğer bu rakam gerçekçiyse yaklaşık 11.5 milyar cirosu olan Erdemir’in marka değeri buna göre hesaplandığında 8 milyon 800 bin lira yapıyor, 31'e bölündüğünde 280 bin lira yapıyor.

Anel gibi taahhüt işleri yapan ve yaklaşık 2.5 milyar lira cirosu olan TAV’ın marka değeri  oransal hesaplandığında 1 milyon 900 bin lira yapıyor, ama Anel 31 tane marka satmış, 31 e bölersek 61 bin TL yapıyor.

Borsagundem.com olarak şirketlerin en değerli varlıkları olan marka değerlemesiyle ilgili yeni bir tartışma başlatıyoruz!

Bir şirketin markasının değeri nasıl hesaplanır?

Türkiye’deki marka değerleme uzmanlarının bu konudaki görüşleri neler?


Rıdvan Çelikel’in yüzde 9 paya sahip olduğu şirketten yüzde 53 paya sahip olduğu şirkete devrettiği ve 500 bin lira değer biçtiği 31 marka kaç lira eder?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Anel yapı11 Haziran 2015 14:05

    ANEL YAPI nın butun hisseleri Anelt veya Anele ye devredilmeli. Bir taraf hisselerin tamamını diğer tarafa satmalı. Yoksa ileride geri kalan hisselerin al satında buyuk problemler yşanmaya devam edecektir. Taraflardan Biri Anel yapı nın %100 una sahip olmalı.

  • Cemal11 Haziran 2015 14:00

    Rıdvan çelikel burası muz cumhuriyeti borsasımı, şirketin içini boşaltıp bunların yanına kar kalacagını mı sanıyorsun, Türkiyede SPK nın ve yargının ne anlama geldigini unsrım yakında anlarsın.

  • Marka11 Haziran 2015 13:59

    Ya bu Anel elektik markası okadar değerliyse bunu idia edenler anele makasın satışa çıkarsınlar bakalım kime kaça satabiliyorlar.? Anele elektriğin bir an önce kendine yeni marka edinmeli ve anele markasıda satışa çıkarılalı bakalım kaçtan alıcı buluyor. ve bu yaygaralarada bbi son verilmeli.

  • süleyman11 Haziran 2015 13:08

    Şirketin içi boşaltılıyor, savcılıga suç duyurusu yapıp tüm yöneticilerin mal varlıgına tedbir koydurmak lazım.

  • RIZA11 Haziran 2015 11:01

    Yönetim kurulu üyelerinin hepsi örtülü kazançtan yargılanacak.