E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın: Kıyamet senaryosuna yatırım---

Altın: Kıyamet senaryosuna yatırım

Altın: Kıyamet senaryosuna yatırım
07 Mart 2024 - 13:05 borsagundem.com

Borsa uzmanları altın yatırımlarını konut sigortasına benzetiyor: Kimse küresel bir felaket istemiyor. Ancak altın varlıkları düşük getiri oranlarına rağmen yatırımcılara ihtiyacı olan güvenceyi sağlıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altın rallisi birçok açıdan başkalarının acısından keyif alma olarak düşünülebilir. Zira altın genellikle diğer varlıklar düşüşteyken ve hatta küresel çapta ekonomik ve jeopolitik krizler yaşanırken yükselişe geçer.

Dolayısıyla uzmanlar muhtemel alıcıların dikkatli davranması gerektiği konusunda uyarıyor. CNBC’nin haberine göre “Yatırımın Dört Temel Taşı” kitabının yazarı William Bernstein altının yükselişinin temel yatırımlarınız için iyi haber olmadığını belirtiyor.

Bernstein, “Altın aldığınızda yükselmemesini dilersiniz” ifadelerine yer verdi.

Bu haftanın başlarında, Nisan ayı altın sözleşmeleri ons başına 2.126,30 dolardan işlem görüyordu. Bu rakam vadeli altın sözleşmelerinin 1974'te oluşturulmasından bu yana ulaştığı en yüksek seviye. Çarşamba günü ise altın 2.158,40 dolardan işlem görüyordu.

Güvenli liman yatırımı olarak bilinen altın Ukrayna ve Gazze’de savaş devam ederken, ABD’deki başkanlık seçimlerinin yaklaşması ve faiz oranları ile enflasyon konularındaki belirsizlik nedeniyle iki aydır yükseliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz günlerde, diğer ülkelerin Ukrayna'ya birliklerini göndermesi halinde nükleer savaş ve "medeniyetin yok edilmesi" ihtimali konusunda uyardı. Bu arada uzmanlar, Donald Trump'ın yeniden seçilmesi halinde ABD'yi NATO'dan çekmeye çalışacağından ve bunun da dünya çapında güvenlik risklerini artırabileceğinden endişe ediyor.

Söz konusu jeopolitik ortam 2008 Küresel Finans Krizi ve Kovid pandemisinin başlangıcından bu yana altın yatırımları için en uygun zamanı işaret ediyor.

Bazı Wall Street uzmanları altının değerinin önümüzdeki 12 ila 16 ay içinde 2.300 dolara veya daha ötesine çıkarabilecek mevcut rallinin devam edeceğini tahmin ediyor.

Peki yatırımcılar kıyamet günü rallisine katılmalı mı? CNBC’nin haberinde yatırım uzmanlarının konuyla ilgili yorumlarına yer veriliyor:

Altının uzun vadeli getirisi zayıf

Altının son zamanlarda kaydettiği kısa süreli rallilere rağmen uzmanlar güvenli liman varlığının yıllık ortalama getirisinin hisse senetleri ve tahvillerin çok gerisinde kaldığını belirtiyor.

Bone Fide Wealth’in kurucu başkanı olan yeminli mali müşavir Doug Boneparth, “Piyasalar volatil hale geldiğinde yatırımcılar paralarını altında daha iyi konumlandıracağına inanıyor. Ancak altın her zaman insanların zannettiği gibi bir değer deposu değildi” uyarısında bulundu.

Gerçekten de altın geçen yüzyılda ortalama olarak yıllık sadece %1 yükselebildi.

5 Mart 2014’te S&P 500’e yapılan 10 bin dolarlık bir yatırımın değeri on yıl sonrasında yaklaşık 32.700 dolar değerine ulaşıyor. Morningstar Direct verilerine göre aynı dönemde altına aynı miktarda yapılan yatırımın değeri ise kabaca sadece 14.700 dolara yükselebiliyor.

Bu arada altın yatırım fonları, SPDR Gold Shares ve iShares Gold Trust’a yapılan yatırımlar 2014’ten bu yana ortalama %4’e yakın bir yıllık getiri sağladı. Aynı süreçte S&P 500 Endeksi’nin yıllık getirisi ise %13’tü.

Boneparth, “Altın müşteri portföyümüzün gerçek bir parçası değil” ifadelerine yer verdi.

Bir sigorta yatırımı olarak altın

Bernstein, bazı açılardan, yatırımcıların konut sigortası gibi altın satın almayı düşünmeleri gerektiğini söyledi. Zira güvenli liman varlığı diğer finansal varlıklar aşağı yönü gösterdiğinde, özellikle de insanlar bankalara ve paraya olan inancını kaybettiğinde iyi sonuçlar veriyor.

Bernstein, “Diğer her şey dibe vurduğunda muhtemelen iyi bir iş çıkaracak tek varlık altındır. Konut sigortası da eviniz yandığı sırada iyi bir getiri sağlar” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı tıpkı konut sigortasında olduğu gibi altın sahibi olunduğunda da bedel ödemek gerektiğini söyledi. Bernstein’a göre bu bedel de normal zamanlarda elde edilen zayıf getiriler.

Bernstein yine de bazı yatırımcıların portföylerinin küçük bir bölümünü altına ayırabileceklerini söylüyor. Uzmanlar ekonomik bir felakete karşı sigorta olması için portföylerin %5’lik diliminden azının altında tutulabileceğini tavsiye ediyor.

Gram altında rekor üstüne rekor

 

Altın rallisi faiz dopingi bekliyor

 

Altın rallisi FED’i mi bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baran08 Mart 2024 09:25

    Küresel dolandırıcışığın ürünleri bitkoin cyriotolar vs. O da yetmedi sanal alemde arsa ev satmalar vs.  Çok yüksek oranda basılıp ta  kontrol edilmeye çalışılan doların ve sahiplerinin Dünya yı cehenneme çevirmeye çalışma gayretleri.  Her yıl Forbes  dergisinde serveteleri açıklanıp Kapitalist zübüklerin en güçlü bilmem neleri diye tanıtılması  bunların gerçekte nasıl karakterleri olduğunu açıklamaya yeter.  Ki bir kısmının özellikle 30 küsüur Yahudi ailesi bu listeye bile girmez.  Bir tarafta da bir bardak su  bir lokma ekmek bulamayan Filistinli Afrikalı ya da Hintli insanlar.  Şeytanın düzeni çürüktür yıkılmaya mahkumdur. 

  • Rodsild07 Mart 2024 18:25

    Bitcoin denen uyduruk 70 bin dolar olduysa hersey herseyi olur normaldir. Kul yapımı şeylerden yatırım aracı olmayacak Gelecekte tarla vb para edecek

  • ALİ KODUŞ07 Mart 2024 17:28

    Altını bka soksan sonra çıkarsan altın yine altındır hiç bir değer kayıp etmez.

  • Türk erkeği 07 Mart 2024 17:14

    Milletin dini, imanı para,mal, mülk Oldu, parayla yatiyo, parayla klkyo, hiç öbür tarafı düşünen yok, bunlar hayra alamet değil.

  • Baran 08 Mart 2024 09:29

    Çok doğru.  16-10 yaşında kopiller gece 3 lerde hayasızca gezip serserilk ediyor da ana baba da bundan haz duyuyorsa Ahlaksızlık laf cambazlığı cüretkarlık prim yapıyorsa bunlar daha iyi günlerimiz demektir. Gerisi lafı güzaftır. 

  • Ali07 Mart 2024 18:23

    Emek hırsızları var kardeş birikimini pul ediyorlar devalüasyonla. Kredilerle birileri zengin olurken birilerinin paraları pul ediliyor. Ama dediğin doğru mezarı düşünen azaldı.

  • Turkohluturk07 Mart 2024 13:37

    Dunyadaki ulkelrrin basindakileri gorunce bir miktar altin bir miktar makarna bir miktar benzin bir miktar mermi koymak lazim kenara

  • baran07 Mart 2024 15:19

    Dikkat et boğazında kalmasın.  Kahpeliğin sonu her zaman rezilliktir.