E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisi FED’i mi bekliyor?---

Altın rallisi FED’i mi bekliyor?

Altın rallisi FED’i mi bekliyor?
05 Mart 2024 - 15:52 borsagundem.com

Küresel piyasalarda altın fiyatları etkileyici bir yükseliş trendi gösteriyor. Ons fiyatı 2.100 dolara yaklaşan altın yine de yatırımcıları tatmin edemiyor. Altında göz kamaştırıcı bir ralli içinse FED’in faiz indirimleri gerekiyor olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altının bu yılki yükselişi piyasa çevrelerinde kuzeni olarak görülen Bitcoin’in performansı tarafından gölgelendi. Dijital varlıklar Bitcoin borsa yatırım fonlarının ocak ayında piyasaya sürülmesinden bu yana %40’tan fazla yükselerek altının parlaklığını azalttı. Sadece bu da değil. Altın ETF’lerine olan net girişler çıkışlar da söz konusu piyasa hareketlerinden etkilenmiş gibi görünüyor.

Altının fiyatı yine de güçlü kalmaya devam ediyor. Çok fazla dikkat çekmemesinin nedeni ise altının ons fiyatının pandemiden başından bu yana birkaç kez 2.100 dolara yaklaşması olabilir. Ancak altın fiyatında görülen tüm kırılmalar hızlı bir şekilde tersine döndü.

Peki bu seferki altın rallisi farklı olabilir mi? Bloomberg yazarı John Authers sürdürülebilir bir rallinin temel bileşeninin faiz oranlarının gidişatı olacağını belirtiyor. Zira altın varlıkları merkez bankalarının beceriksiz politikalarına karşı bir koruma yatırımı olarak kabul edilir. Altının daha önceki 2.100 dolar seviyelerine yaklaştığı dönemlerde de faiz indirimleri yakın gözüküyordu.

En son açıklanan enflasyon verilerinin ardından faiz indirimlerine dair beklentiler yeniden düşüşe geçti. Ancak her ne olursa olsun ABD Merkez Bankası’nın (FED) bir sonraki hamlesinin faiz artışlarından ziyade faiz indirimi tarafında olacak gibi gözüküyor.

ABD Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) gelecek hafta toplanacak ve ocak ayından bu yana olan ekonomik verileri değerlendirecek. Mart ayında olası bir faiz indirimi hâlâ ihtimaller arasında görülse de ekonomik veriler bu ihtimale izin vermeyecek kadar güçlü görünüyor. Authers’a göre toplantı boyunca önemli olan konu ise FED’in para politikasını gevşetmesi için yeterli kanıt görüp görmediği olacak.

Perşembe günü açıklanan, FED’in favori enflasyon göstergesi, bireysel tüketici harcamaları (PCE) raporunun yayınlanmasından bu yana altın fiyatlarındaki değişim faiz indirimleri konusunda yeni bir iyimserliği işaret ediyor. Altının fiyatı ile faiz oranları arasında ters bir fiyat ilişkisi olduğu bilinir. Çekirdek bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerinin beklentilerin üzerine çıkmamasıyla birlikte altın fiyatları da yükselişe geçti. PCE verileri FED için hâlâ çok yüksek olsa da enflasyonun yeniden yükselişe geçmediğini gösteren veriler faiz indirimi beklentilerini artırdı.

PCE verileri açıklanmadan önce altın fiyatları küresel piyasalarda sabit bir seyirde ilerliyordu. Yatırımcılar faiz politikasına dair ipuçları beklerken daha güvenli bir yolu tercih edebilirler. Ancak fazla beklemenin de riskleri bulunuyor.

TD Securities'den Daniel Ghali, Seeking Alpha ile yaptığı bu röportajda, altının fiyatındaki sakinliği yatırımcıların reel faiz oranları veya dolar endeksi gibi göstergelere olan güvenlerinin boşa çıkmasından kaynaklandığını açıkladı. Ghali geçmişte altından olayı ağzı yanan yatırımcıların daha temkinli davrandıklarını belirtiyor. Dolayısıyla piyasa uzmanına göre yatırımcılar tüm zamanların en yüksek seviyelerindeki altına dair açığa satış pozisyonlarını tercih ediyorlar. Ghali, ‘Reel faizlerdeki büyük değişikliklerin altın üzerinde pek bir etkisi olmadığı anlar vardır. Bu bugün de gerçekleşiyor” dedi.

Diğer analistlerse, altının düşüşüne yönelik pozisyonların artmasının altın yatırımı için doğru zamanlarda olduğumuz anlamına gelebileceğini öne sürüyor. Longview Economics'ten Harry Colvin, geçen aralık ayında görülen "köpüklülüğün" çoğunun, altının getirilerinin konsolide edilmesi ve fiyatların yatay seyretmesiyle çözüldüğünü söylüyor:

“Risk getirileri dört temel nedenden dolayı stratejik portföylerde altın yatırımlarını artırmaya başlamayı destekliyor. Temel nedenler (i) altın ‘piyasa zamanlama’ modelimiz sat sinyalinden ayrıldı; (ii) altının satış koruması yüksek; (iii) FED faiz indirimlerinin bu yıl içerisinde faiz piyasasında ‘geri fiyatlanması muhtemel ve (iv) kilit aktörler fiziksel altın biriktirmeye devam ediyor.”

Riskler söz konusu olduğunda ise FED’in enflasyonun %2’ye geri döneceğine dair güvence verme konusundaki ısrarı 1970’lerin sonunda altın fiyatlarında tarihin en büyük balonunun üretilmesine neden olan stagflasyon ortamıyla sonuçlanabilir. SSGA'dan Michael Arone, bu fenomenin düşük bir olasılığa sahip olduğunu belirtiyor. Ancak yatırımcıları da "bu sonuçtan kaynaklanabilecek krizi hafifletmeye yardımcı olması için reel varlıklarda çeşitlendirilmiş bir yatırım tahsisi düşünmeye" çağırıyor.

Bloomberg Intelligence'dan Mike McGlone, altın fiyatlarının yükselmesinin muhtemel olduğunu öne sürüyor. Ancak McGlone yatırımcıların bu yatırımlarını bir miktar Bitcoin ile birleştirmesi gerektiğini aksi takdirde potansiyel bir paradigma değişimi oluşturabilecek dijitalleşme trendlerinin gerisinde kalma riskiyle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekliyor.

Altının son günlerdeki rallisi, parasal gevşemeye ilişkin genel iyimserliğe işaret ediyor. Dirençli ABD borsası, güçlü para birimi ve %5 faiz oranları altın için ters rüzgar niteliğindedir. Dolayısyla altındaki rallinin devam etmesi içinse hisse senetleri piyasalarında olası bir balon piyasasının patlaması ve beklenen faiz indirimlerinin gerçekleşmesi gerekecek.

Rallinin devamı için ekonomiye dair kötü haberlere ihtiyaç var

 

Boğa piyasasına ışık tutan 2 zıt senaryo

 

Fed'in faiz indirimi söylentileri altın piyasasını hareketlendirdi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)