E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın rallisi faiz dopingi bekliyor---

Altın rallisi faiz dopingi bekliyor

Altın rallisi faiz dopingi bekliyor
06 Mart 2024 - 14:57 borsagundem.com

FED’in faiz indirimi beklentilerinin yaklaşmasıyla birlikte altın fiyatları rekor seviyeye ulaştı. Uzmanlara göre altın rallisinin güçlenmesi için FED’in politika faizlerini indirmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar büyük merkez bankalarının bu yıl faiz indirimlerine başlayacağını fiyatlandırmaya devam ederken altın da geçtiğimiz gün küresel piyasalarda tüm zamanların zirvesine ulaştı.

Salı günü altın vadeli işlemleri nisan sözleşmeleri gün içerisinde ons başına 2.150,50 dolara ulaştı. Nisan sözleşmeleri bir önceki seansta ise 2.126,30 ile rekor kırmıştı. Alın vadelileri ons başına 2.134 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Altın yatırımları jeopolitik krizler ve faiz indirimleri dönemlerinde yatırımcılar tarafından güvenli liman olarak görülür. ABD Merkez Bankası’nın (FED) ilk faiz indirimini ne zaman yapacağı belirsiz olsa da haziran ayında faiz indirimine başlanması öncelikli beklentiler arasında. Avrupa’daki merkez bankalarının da aynı stratejiyi benimsemesi bekleniyor.

Vadeli işlemler yatırım firması Blue Line Futures’un Baş Piyasa Stratejisti Phillip Streible, Yahoo Finance’teki açıklamasında “Altın piyasasında kusursuz bir fırtına kopuyor” ifadelerine yer verdi. Streible altın fiyatlarının şubat ayı ortalarından bu yana 150 dolar yükseldiğini hatırlattı.

Stratejist, ABD bankası New York Community Bancorp’un karşı karşıya kaldığı sorunların ardından yeni bir bankacılık krizi olasılığının yükseldiğini, FED yetkililerinin sektörü kurtarmak için devreye gireceği beklentilerinin arttığını ve bu gelişmelerin son birkaç seansta altın fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu söyledi.

Streible, “Bir tür banka iflası, bir tür bölgesel bankacılık riski varsa, bunun FED’in faiz indirimine dair beklentileri öne çektiğini görürsünüz ve sonunda da bu indirimler olması gerekenden biraz daha erken yapılır” açıklamasında bulundu.

Bununla birlikte cuma günkü istihdam raporunun beklenenden daha yüksek gelmesi ve FED yetkililerinin beklenen faiz indirimlerini geri çekmesi için bir gerekçe oluşturması, altın rallisinin daha da fazla ilerlemesini geciktirebilecek bir potansiyeli taşıyor.

Altın fiyatlarındaki ralli her ne kadar güçlü olsa da altın ETF’lerindeki yükselişler sınırlı kaldı. Stratejistler kripto para birimleri yeni zirvelere yürürken yatırımcıların paralarını Bitcoin ETF’lerine aktardığına inanıyor.

Streible konuyla ilgili açıklamasında, “ETF’lerde altından Bitcoin’e doğru haftada 1 milyar dolarlık geçiş görüyoruz” diyor.

Küresel merkez bankaları ise son birkaç yıldır tarihi seviyelerde altın alarak talebin artmasına destek oluyor.

Altının fiyatı 1980’de ons başına 850 dolara ulaşarak rekor kırmıştı. Bu rakamın enflasyona göre ayarlanmış hali ise bugün 3.200 doları işaret ediyor. Diğer bir deyişle enflasyon hesaba katıldığında altının 1980’deki rekor seviyesine ulaşması için çok daha fazla yükselmesi gerekiyor.

OECD Bölgesi'nde enflasyon geriledi

 

Gram altında rekor serisi sürüyor

 

Altın rallisi FED’i mi bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)