E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlıcılı görünümde hedef 114 bin---

Alıcılı görünümde hedef 114 bin

Alıcılı görünümde hedef 114 bin
26 Aralık 2019 - 10:00 borsagundem.com

Küresel piyasalarda tatil modu devam ederken, bu sabah ABD vadelileri hafif artıda seyrediyorlar. Asya'da ise kısmen de olsa yükseliş kaydeden borsaların sayısı daha fazla.

Ticaret anlaşmasının yanı sıra 2020'ye dair olumlu ekonomik beklentiler ve merkez bankalarının destekleyici politikaları, piyasanın iyimser tarafta kalmasını sağlıyor. Tatil havası süresinde ABD borsaları rekor seviyelerde kalmaya devam edebilir. Küresel piyasaların iyimserliğini koruduğu ortamda BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir ve açılış sonrasında 114bin seviyesini hedefleyebilir.

MAKROEKONOMİ

Ticaret anlaşması, PMI verilerinin küresel ekonominin dengelendiğini işaret etmesi ve Çin'in zorunlu karşılıklarda indirimini sürdürebileceğini belirtmesi sonrası dördüncü çeyreği %10'a yakın güçlü bir primle sonlandırmaya hazırlanan Asya borsaları, bugün rekor seviyelerine yakın seyrini karışık bir görünümde sürdürüyor.

Çin'de gecelik repo faizi oranı da 2009 yılından bu yana en düşük seviyesine gerilemiş durumda.
Bu arada Hong Kong ve Sidney ise kapalı kalmaya devam ediyor.

Bugün Boxing Day sebebiyle Almanya, İngiltere, Kanada ve Avustralya kapalı olmayı sürdürecek. Günün öne çıkan en önemli verisi ise ABD işsizlik maaş başvuruları. Yeni yıl öncesi yeni pozisyon açma isteğinin de azalmasıyla işlem hacimleri zayıflığını sürdürüyor. Altın ons başına USD 1.505 seviyelerine yakın, Brent petrolün varil fiyatı ise %0,4 artıda 67,4 dolar seviyelerinde.

Yurtiçinde anket bazlı göstergeleri izlediğimiz bir hafta içerisindeyiz. Dün sektörel güven endeksleri ardından bugün reel kesim güven endeksini izleyeceğiz.

Bugün TSİ 10'da TCMB tarafından aralık ayı reel sektör güven endeksi açıklanacak. Reel kesim güven endeksi kasımda bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 102 seviyesinde gerçekleşmişti. 100 puan üzeri ekonomik faaliyetlere ilişkin iyimserliği ifade etmekte. Alt bileşenlerden gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı hariç diğer bileşenler yükselme kaydetmiş ve genel gidişat kalemi de 3 ay aradan sonra 100 puanın üzerine çıkmıştı. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,8 puan artarak %77,2 gerçekleşmişti. Dayanıklı tüketim malları hariç bütün ana bileşenlerde önceki aya göre artış görülmüş ve yatırım mallarındaki kapasite kullanım oranındaki artış öne çıkmıştı.

Dün sektörel güven endeksleri de aralık ayında inşaat sektörü güven endeksi öncülüğünde toparlandı. İyileşen finansal koşulların konut sektörünü olumlu etkilemesiyle inşaat sektörü güven endeksi, son
18 ayın en yükseğinde gerçekleşti. İnşaat sektöründeki iyileşmeyi hizmet sektörü güven endeksi ile perakende ticaret sektörü güven endeksi izledi.

Sanayi üretimi verisinin detaylarında inşaat sektörüne öncü olması açısından takip ettiğimiz diğer mineral olmayan ürünlerin imalatında (çimento, seramik…) ise eylül ve ekim ayında artış görmüştük. İnşaat sektörü güven endeksindeki iyileşme yılın son 2 ayında da inşaat sektörünün sanayi üretimini destekleyebileceğini gösteriyor.

FAİZ PİYASALARI

Çarşamba günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,91 seviyesinden %11,89 seviyesine geriledi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 4,8 milyar TL ile 4,3 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 0,5 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.

Avrupa ve ABD piyasaları dahil olmak üzere birçok önde gelen ülkenin tatilde olması nedeniyle bono ve tahvil piyasasında lokal bankaların alış yönlü hareketleri izlendi. Verim eğrisinin özellikle uzun tarafında 30 baz puana varan düşüş gözlendi. 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, 9 baz puan düşüşle %11,80, 10 yıllık gösterge kağıdın faizi, 29 baz puan düşüşle %12,18 seviyesine gevşedi. ABD 10 yıllıkların faizi ise %1,90 seviyesinin üzerinde %1,91'lerde güne başladı.

ZİRAAT YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)