E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğbal: Kur etkilenmemek şartıyla rezerv biriktirilebilir---

Ağbal: Kur etkilenmemek şartıyla rezerv biriktirilebilir

Ağbal: Kur etkilenmemek şartıyla rezerv biriktirilebilir
09 Şubat 2021 - 12:49 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ekonomistlerle düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, iletişim stratejisinin bir parçası olarak yürütülen yatırımcı toplantıları çerçevesinde, 9 Şubat 2021 tarihinde ekonomistlerle düzenlenen toplantıda konuştu.

Başkan Ağbal, "Merkez Bankası olarak kalıcı fiyat istikrarını sağlamak en önemli ve vazgeçilmez görevimiz. Attığımız ve atacağımız adımlarla bu amaca hizmet edecek para politikası çerçevemizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. " dedi.

Sıkı para politikasının ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın, talep kanalı üzerinden daha ılımlı bir ekonomik aktivite düzeyine yönelim sağlayacağını ileten Ağbal, şunları söyledi:

"Öngörülebilirlik ve sıkı duruş, enflasyonun düşüş eğilimine girmesine, ülke risk priminin düşmesine, TL tasarrufların özendirilmesine, ters para ikamesinin başlamasına, rezervlerin artış eğilimine ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesine katkı yapacaktır.

Tüm kararlar fiyat istikrarı önceliği ile alınacaktır. Fiyat istikrarı, finansal ve makroekonomik istikrarın temelidir.

2023 yılına kadar para politikasını sıkı bir duruşla, başka bir deyişle, güçlü dezenflasyonist etki yapacak derecede bir para politikası seti ile yüzde 5 hedefini elde edene kadar koruyacağız.

Sermaye girişlerinin istikrarlı ve güçlü bir hale gelmesi, yurt içi yerleşiklerin dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi ile birlikte döviz alım ihaleleri yoluyla rezervlerimizi artıracağız. Şartlar oluştuğunda, buna yönelik planımızı da açık ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacağız.

Dezenflasyon ve fiyat istikrarı sürecine tüm paydaşların katılımının, eş güdümün ve bütünsel bir yaklaşımın gerekli olduğunu düşünmekteyiz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • antalya09 Şubat 2021 14:25

    sayın ağbal bence güven veriyor... zaten piyasayı rahatlattı..

  • Ahmet kaçar09 Şubat 2021 13:54

    Bank of america yayınladığı raporda ppk dan faiz artışı beklediğini açıkladı

  • Seçim zamanı09 Şubat 2021 13:45

    Normal takvimde seçim 2023 de en az 2 sene önce faiz indirimine başlamalıki ak parti tekrar seçilebilsin piyasa kilit işsizlik rekor bu şartlarda merkezin işi çok ama çok eksi rezerv Bir diğer husus

  • Tlk09 Şubat 2021 13:40

    Yeni başkanlar yeni denemeler ama kurnazlar her başarızlığı diğerlerine yüklemek için hemen gereken ön yorumu koyuyor.

  • Krm 09 Şubat 2021 13:36

    Umarım mb başkanı yyeni programda başarılı olur. Yoksa yine günah keçisi olur. Bilinçsiz denemelerle sürekli pion kadro değiştip ekonomi finansı berbat duruma getirenler, bu yeni kadro ike yemi programa gecişte de sonuç alınmazsa yine suçu birilerine atayım diye “karşıtlık ikilemi oluşturan ön muhabeti” koydu!

  • Zy09 Şubat 2021 13:31

    Bir süreliği şok yüksek faiz uygulanmalı. ( %20 civarı). MB doviz rezervlerinde istenilen seviyeye ulaşınca, enflasyona göre makul yeni faiz oranına gecilmeli. Ayrıca yüksek faizli lira bazlı bono tahvil ihracında belli tarihten önce bankalarda doviz mevduatı olanlara, %5 iskontolu uygulanmadı avantajı verilmeli. Bankaların doviz yükümlülükleri düşürülürse, bankalar da rahatlar. TVF bünyesindeki şirketler kısa süre içinde borsada halka açılmalı, hisse ihracı yerli yatırımcıya %10 iskonto uygulanmalı, belli tarihten önce bankalarda doviz mevduat hesabı olanlara ve bu dovizi bozanlara ise ek %5 iskonto uygulanmalı. (Yüksekten doviz alıp dovşzde kitlenmişlerin zararı karşılanmış olur)

  • Karagülle09 Şubat 2021 13:11

    Dolar 5 kuruş artınca hemen çıkıp sözlü yönlendirme yapıyor.birde 2023 e kadar böyle devam edecek demiş.bundan şunu anlıyorum seçime oynuyoruz diyor.ancak şunu unutmuş parasal gevşeme olmadığında ekonominin tüm çarkları duruyor ve iflaslar başlıyor iki sene uzun zaman dövizi kontrol edeyim derken koltuktan olabilirsiniz.