E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAcil faiz indirimi piyasaları korkuttu---

Acil faiz indirimi piyasaları korkuttu

Acil faiz indirimi piyasaları korkuttu
04 Mart 2020 - 07:50 borsagundem.com

ABD Merkez Bankası'nın acil faiz indirimi, yatırımcıların korona virüs ile ilgili küresel endişelerini artırdı

ABD Merkez Bankası (Fed), dünyanın en büyük ekonomisini koronavirüsün etkilerinden korumak
için dün olağanüstü bir adım atarak faiz indirdi. Ancak ABD borsaları ekonominin uzun süreli bir yavaşlamaya girdiği endişeleriyle sert geriledi. 

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin gücünü koruduğuna dikkat çekti, ancak büyüme görünümünün virüs salgınından etkilendiğini belirtti. 

Powell, oy birliğiyle alınan 50 baz puan faiz indirim kararı ardından düzenlenen basın toplantısında, "Virüs ve salgını sınırlamak için alınan önlemler elbette hem yurtiçinde hem de dışında ekonomik aktivite üzerinde bir süre baskı yaratacak" dedi. Faiz indirimiyle Fed'in politika faizi %1 ile %1.25
aralığına indi.

Fed 2008 yılındaki finansal krizden bu yana ilk defa olağan para politikası toplantısını beklemeden faiz indirim kararı alarak, salgını ciddiye aldığını da göstermiş oldu.

Powell, "Ekonomiyi desteklemek gerektiğini düşünüyoruz... ABD ekonomisinin güçlü olduğunu biliyor ve bu olayı atlatacağımızı biliyorum. Güçlü büyüme ve isithdam piyasasına tekrar kavuşacağımızı düşünüyorum" dedi ancak görünümün belirsizlikler içerdiğini ve gelişmeleri "değişken" olarak
niteledi.

ABD borsaları faiz indirimine rağmen günü %3'e yakın düşüşle tamamlarken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin getirisi ilk defa %1'in altına indi.

Ancak işlemciler Fed'in tek faiz indirimiyle duracağını düşünmüyorlar. Politika faizi vadeli işlem kontratlarındaki fiyatlamalar Haziran'a kadar bir indirim daha beklentisini gösteriyor. Fed'in para politikasını belirleyen yetkililer faiz tahminlerini ve ekonomik büyüme beklentilerini 17-18 Mart'taki
toplantıdan sonra açıklayacaklar.

Çin'de ortaya çıkan ve dünyanın pek çok ülkesine yayılan koronavirüse yakalananların %2'sinin hayatını kaybettiği tahmin edilyior. Pek çok ülke virüsün yayılmasını önlemek için okulları
kapatırken, seyahat sınırlamaları uygulamaya başladı. Çin'deki fabrikaların kapanmasıyla birlikte uluslararası imalat ve tedarik zincirinde de aksamalar meydana geldi.

Fed'den acil durum faiz indirimi

 

ABD borsaları Fed'in faiz indirimine rağmen sert düştü

 

Powell: Koronavirüs bir süre ekonomi üzerinde baskı yaratacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nuri04 Mart 2020 09:27

    Petkimde korkmam alırım

  • Kâmil 04 Mart 2020 08:28

    Ticaret zayıflarsa ve ticaret olmazsa eğer krediyi çeken olur mu. Virüs çok şeyi etkiledi

  • ekonomist04 Mart 2020 08:26

    Bir ekonomist olarak cok defa söyledim Warren Buffet bile nakite geçtiğine göre adam önceden kokuyu almış yani Wall Street Krizi 2. kez yaşanacak çok ağır bir ekonomik krizi bekliyor domino etkisiyle tüm dünyayı etkileyecek. Hani korona virüsünü ABD yapmıştı ABD'de de bile 9 kişi öldü Rusya'ya da gitti korona virüsü ve Türkiye'ye gelmesi an meselesi. Batacaksınız kumarbazlar çünkü domino etkisi altında kalacaksınız Wall Street Krizi yine sahnede.