E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAçığa satışçılar bu yıl 178 milyar dolar kaybetti---

Açığa satışçılar bu yıl 178 milyar dolar kaybetti

Açığa satışçılar bu yıl 178 milyar dolar kaybetti
22 Aralık 2023 - 15:37 borsagundem.com

Yapay zeka rallisi ve FED’in faiz indirimi beklentilerinin artması bu yıl borsalarda sert düşüşler bekleyenlere ağır kayıplar ödetti.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 borsada hisse senetlerine karşıt yatırım yapanlar için oldukça zorlu geçti. Yahoo Finance’in haberine göre Wall Street’te bu yıl açığa satış yapan yatırımcılar yaklaşık 178 milyar dolar kaybetti. S3 Partners verilerine göre açığa satışçıların en çok para kaybettiği hisselerse 7 büyük teknoloji hissesinin düşeceğine dair bahse girenler oldu. Alphabet hisselerine açığa satış yapanlar en fazla kaybedenler oldu.

Bu olağanüstü kayıplar 2023’ün başında Wall Street’teki hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir borsa rallisini anlatıyor. Bahar aylarında yapay zeka teknolojilerine yönelik yatırımcı heyecanı arttıkça Nvidia, Tesla ve Meta gibi dev teknoloji hisseleri %100’den fazla değer kazandı. Son haftalarda ise borsa rallisi Muhteşem Yedili’nin ötesine geçerken açığa satışçıların kayıpları diğer hisse senetlerine de yayıldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1 Kasım'daki ABD Merkez Bankası toplantısından bu yana yatırımcılar, FED’in sadece faiz oranlarını artırmayı bitirmekle kalmayıp, aynı zamanda faiz indirimlerinin tahmin edilenden daha erken yapabileceğine dair bahse giriyor. Bu inanç piyasanın daha spekülatif alanlarını içeren riskli varlıklarda da bir ralli yarattı. Zira yatırımcıların küçük ve orta ölçekli şirketler gibi hisse senetlerinin yüksek faiz oranlarına daha duyarlı olduğunu ve faiz indirimlerinin bu şirketlere ihtiyacı olan desteği sağlayacağını düşünüyor.

Interactive Brokers Baş Stratejisti Steve Sosnick, konuyla ilgili verdiği demeçte, yatırımcıların risk iştahının arttığına dikkat çekerek, "Piyasalar geniş tabanlı bir rallinin ortasındayken açığa satış pozisyonları sıkışmaya daha yatkındır" açıklamasında bulundu.

Son bir aydır borsalarda da buna çok yakın bir hikaye yaşanıyor:

Yatırımcıların yoğun bir biçimde açığa satış yaptığı Carvana ve Affirm gibi şirketler borsalarda geride kalma korkusunun (FOMO) hakim olmasıyla yükselişe geçti. Her iki hisse de yalnızca geçen ay %75’ten fazla yükseldi. Bunun sonucunda açığa satış pozisyonu olan yatırımcılar da kayıplarını sınırlamak için aynı hisseyi uzun pozisyonda satın almak zorunda kaldı. Bu da hisse senedine karşı bahis oynayan yatırımcıların kayıplarını genişletti.

S3 verilerine göre, Carvana'ya karşı açığa satış pozisyonunda kalan yatırımcılar bu yıl 2,25 milyar dolar, Affirm hisselerini açığa satışa alanlarsa yaklaşık 1,5 milyar dolar kaybetti.

Sosnick, “Daha yüksek faiz oranlarının ters rüzgar oluşturacağını düşündüğünüz yoğun açığa satışa alan hisseler göz önüne alındığında, faiz indirimleri beklentileri önemli ölçüde değişirse kesinlikle yatırımcı duyarlığında da bir miktar değişim beklersiniz” açıklamasında bulundu.

BofA: Tüm yatırım araçlarından çıkış yaşandı

 

‘Noel rallisi’nin gerçekleşmemesi yatırımcıları endişelendirmeli mi?

 

ABD’de gözler kritik enflasyon verisinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)