E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de hisse senedi sahipliğinde rekor---

ABD’de hisse senedi sahipliğinde rekor

ABD’de hisse senedi sahipliğinde rekor
20 Ekim 2023 - 13:45 borsagundem.com

ABD’de hisse senedi yatırımı rekor seviyeye yükseldi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hisse senedi yatırımı rekor seviyelere yükselmiş durumda. Bunun, doğrudan hisse senedi yatırımı, emeklilik hesapları ve yatırım fonları aracılığıyla gerçekleştiği görülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan haneleri, yüzde 58 gibi rekor bir oranda hisse senedi sahibi konumunda bulunuyor.

Emeklilik hesapları ve yatırım fonları

Marketsinsider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Fed'in en son Tüketici Finansmanı Anketi'ne (Survey of Consumer Finances) göre, Amerikalı hanelerin yüzde 58'i artık hisse senedi sahibi. Bu rekor oranda, giderek daha fazla ailenin parasını doğrudan veya emeklilik hesapları ve yatırım fonları aracılığıyla borsaya yatırmasının büyük etkisi bulunuyor.

Hisse senedi sahiplik oranı, 2019 yılındaki yüzde 52,6’lık seviyeden belirgin bir artış yaşamanın yanı sıra, Büyük Finans Krizi’nden hemen önce, 2007 yılında görülen yüzde 53,2’lik önceki rekorun da kırıldığı anlamına geliyor.

Her üç yılda bir yayınlanan anket, artışın ana etkeninin, yatırım fonları veya diğer hesapların yanı sıra doğrudan hisse senedi sahipliğinden de kaynaklandığını gösteriyor. 2019 yılında yüzde 15 olan aile oranı 2022'de yüzde 21'e yükselerek tarihteki en büyük değişikliği görmüş durumda. Doğrudan hisse sahipliği en son 2001 yılında yüzde 21,3 ile bu kadar yüksek seyrediyordu.

Yatırım tutarında da artış

Hanelerin ortalama yatırım tutarı 2019 yılına göre yüzde 14 artarak 489.490 dolara yükseldi. Genel olarak, anketin takip ettiği tüm ailelerin net serveti ise yüzde 37 oranında arttı.

Pandemi sırasında, federal teşvik kontrolleri ve Robinhood gibi alım satım uygulamalarının yükselişi, bireysel yatırımcıları paralarını piyasaya akıtmaya teşvik etmişti. Bu, perakende yatırımcılarının Gamestop, AMC ve Bed, Bath & Beyond hisselerinin hızla yükseldiği 2021 yılındaki meme hisse senedi patlamasıyla aynı zamana denk geliyor.

Fed anketi, doğrudan hisse senedi sahipliğine yeni girenlerin, uzun süredir hisse sahibi olan ailelere göre daha küçük portföylere sahip olduğunu gösteriyor. Ortalama Hisse senedi varlıkları ise 2019 ile 2022 arasında yaklaşık yarı yarıya düşerek 29.000 dolardan 15.000 dolara gerilemiş durumda.

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Morgan Stanley: Hisse senetleri dördüncü çeyrek rallisine hazır

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

JPMorgan: Yüksek faizler hisse senetlerinin cazibesini yok edebilir

 

Morgan Stanley: Hisse senetlerinde kırılganlık artıyor

 

Borsalarda çöküş ne kadar muhtemel?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )22 Ekim 2023 10:25

    orta uzun vade iyi olacaktyır. ama sepet gerekli bir x hisse koddan çıkma durumuyd aolabilir. sepet riskleri azaltacaktır.