E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD’de enflasyon altını rekora taşıyabilir---

ABD’de enflasyon altını rekora taşıyabilir

ABD’de enflasyon altını rekora taşıyabilir
11 Kasım 2021 - 11:12 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün rekor bir hızla yükselen ABD enflasyonu altın yatırımcılarının iştahını kabarttı. Altın uzmanları enflasyon krizinin devam etmesi halinde nakit alternatifi olan altında yeni rekorlar görülmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLSE SERVİSİ

ABD’de geçtiğimiz gün 31 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından altın fiyatları ralli yaptı. MarketWatch’un haberine göre bazı analistler yatırımcıların nakit yükselen enflasyona karşı nakit alternatiflerine yöneleceğini ve bu sebeple altında rekor seviyelere ulaşılmasının çok uzak olmadığını söyledi.

Altın piyasasının önde gelen basın organlarından GoldSeek’in Başkanı ve CEO’su Peter Sapina konuyla ilgili “Enflasyon hızlı bir şekilde yükseliyor ve yatırımlarda geçici enflasyon teması parçalanmaya başladı” ifadelerine yer verdi. ABD Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Richard Clarida Pazartesi günü yaptığı açıklamada enflasyonun büyük oranda ‘geçici’ olduğunu söylemişti

ABD hükümetinin Çarşamba günü açıkladığı verilere göre Ekim ayı tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçtiğimiz ay %0,9 oranında yükseldi. Wall Stree Journal’ın anketine katılan ekonomistler ise %0,6 oranında bir yükseliş bekliyordu.

Sapina açıklamasında, “Beklentileri yönetmek bir zamanlar FED’in en güçlü aracıydı. Ancak devam eden fiyat artışları gerçekten dikkatleri toplamaya ve piyasayı uyandırmaya başladığından, FED şimdilerde anlatının kontrolünü kaybediyor gibi görünüyor. Reel verim daha da fazla negatif bölgeye düşüyor ve altın alım talep kazanıyor. Güçlü enflasyon, Asya’da ve başka bölgelerde takın olduğumuz güçlü alımlara eklenerek altını yeniden yükseltecektir. Altın konusundaki temel veriler oldukça boğa piyasası yönünde” dedi.

Toronto merkezli küresel yatırım şirketi Sprott’un CEO’su Peter Grosskopf konuyla ilgili açıklamasında, “Altının enflasyonu dengelemede ve finansal piyasalara alternatif sağlamada bir kez daha değerli bir rol sağladığını görmek güzel” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Çarşamba günkü enflasyon açıklamalarının ardından Wall Street endeksleri büyük oranda düşüş gösterdi. S&P 500 Endeksi %0,82, sanayi endeksi Dow Jones %0,66 ve teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi %1,66 oranında düşüş gösterdi.

Grosskopf, altının "rekor fiyatlara doğru yürüyüşüne devam edebileceğini", FED'in varlık alımlarını hızlandırırken etkilerin kendilerini göstermeye başladığını söyledi.

Altın piyasası şirketi BullionVault’un Araştırma Müdürü Adrian Ash enflasyon konusundaki açıklamalarında, “ABD’de otuz yılın en kötü enflasyonu nakit biriktirenler için tarihin en kötü satın alma gücü anlamına geliyor. Bitcoin de bu sebepten yükseldi. Tasarruf sahipleri ve yatırımcılar nakde alternatif arıyor” ifadelerine yer verdi.

New York merkezli finans firması TIAA’in Dünya Piyasaları Başkanı Chris Gaffney, "Değerli metal yatırımcıları, altın ve gümüşü yatırımlarını ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) enflasyonu kontrol etme yeteneğini kaybetme olasılığına ve bu 30 yıllık yüksek enflasyon oranlarının beklenenden çok daha uzun süre kalması risklerine karşı bir sigorta poliçesi olarak görüyorlar” dedi.

FED Başkanı Jerome Powell, geçen hafta tahvil alımları bitene kadar faiz oranlarında bir yükselişin gerçekleşmeyeceğinin sinyalini vermeye devam etti. Ancak Gaffney bu sürenin ne kadar daha devam edeceğini sorguluyor. Gaffney, FED'in "sabırlı kalacağını" çünkü "kurlarda agresif olmanın risklerinin ABD ekonomisinin aşırı hızlı çalışmasıyla ilgili risklere göre çok daha ağır bastığını " söyledi.

Küresel piyasalardaki en büyük endişe: Enflasyon

 

Altında enflasyon yükselişi!

 

Asya borsaları ABD enflasyonu sonrası karışık seyirde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)