E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıKüresel piyasalardaki en büyük endişe: Enflasyon ---

Küresel piyasalardaki en büyük endişe: Enflasyon

Küresel piyasalardaki en büyük endişe: Enflasyon
11 Kasım 2021 - 08:25 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 27.259 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 203 kişi olarak açıklandı.

Sağlık Bakanı Koca, Covid - 19'la mücadele kapsamında mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay geçmiş 18 yaş ve üzeri kişilerin hatırlatma dozunu bugünden itibaren istedikleri aşı türünden olabileceğini bildirdi.

Moody’s, Türkiye'deki mali disiplinin, kamu finansmanının dayanıklılığını sürdürmesini sağlayacağını bildirdi. Türkiye’nin gelecek yıl %4,8 seviyesinde büyüme kaydetmesinin beklendiği belirtildi.

ABD Başkanı Biden, enflasyonun Amerikalıların cebini yaktığını belirttiği konuşmasında, Ulusal Ekonomi Konseyi'nden enerji fiyatlarının düşürülmesi üzerinde çalışmasını istediğini söyledi.

Biden: Enflasyon eğilimini tersine çevirmek önceliğimiz .

ABD Ticaret Temsilcisi Tai, Çin ile Trump döneminde imzalanan Faz 1 ticaret anlaşmasına Pekin'in uyumunun artırılması için yapılan görüşmelerde gelişme sağlanmakta olduğunu bildirdi .

Borç krizindeki Çinli emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group ’ un en az iki dolar cinsi tahvilinin kupon ödemelerini yaptığı belirtiliyor. Ancak bazı haber merkezlerinde ise Evergrande’nin 148,13 milyon dolarlık faiz ödemesini gerçekleştiremediği ve resmi olarak temerrüde düştüğü yer alıyor.

Çin ve ABD, COP26 İklim Zirvesi’nde önümüzdeki 10 yıl boyunca iklim konusunda işbirliği yapacaklarını açıkladı.

MÜSİAD: Asgari ücretteki artış enflasyonun en az 10 puan üzerinde olmalı .

Ne Olacak?

Yurtiçinde Cari İşlemler Dengesi açıklanacakken, İngiltere’de Öncü GSYH ve Sanayi Üretim Endeksi ön planda olacak.

Beyaz Saray: Biden, 1,1 trilyon dolar büyüklüğündeki altyapı yatırım paketini Pazartesi günü imzalayacak .

Biden, Kanada Başbakanı Trudeau ve Meksika Devlet Başkanı Obrador'u 18 Kasım'da Beyaz Saray'da ağırlayacak .

Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde negatif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya piyasaları geçtiğimiz işlem gününü negatif tamamladı. Çin'de fabrika çıkış fiyatları hammadde fiyatlarında sert artışların devam etmesi ile 26 yılın en sert yükselişini kaydetti. Çin'de TÜFE Ekim'de yüzde 1,5 yükseldi. Yüksek enflasyon endişeleri Asya’yı baskıladı.

BİST100 endeksi tarafına bakıldığında ise endeks geçtiğimiz işlem gününe yatay seviyeden başlangıç yaptı. Bilanço döneminin sona ermesi ile endekste haftaya Perşembe günü yapılacak PPK toplantısından çıkacak sonuç bekleniyor. Hisse bazlı hareketler önderliğinde endeks Ekim ayından bu yana gerçekleşen yükseliş hareketini sürdürdü ve yeni kapanış rekoruna imza attı.

TÜİK Eylül ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre 70.000 kişi azalarak 3,8 milyon kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık azalış ile %11,5 seviyesinde gerçekleşti.

Son zamanların küresel piyasalardaki en büyük endişesi enflasyon verisi olarak ön plana çıkıyor. Powell'ın her seferinde 'yüksek enflasyonun geçici olduğunu' vurgulaması ardından ABD'deki TÜFE verisi piyasalarda daha da çok merak uyandırıyor. Dün ABD tarafında TÜFE verisi açıklandı. Açıklanan TÜFE ABD'deki son 31 yıldaki en yüksek enflasyon verisi olarak kayıtlara geçti. Verilere göre yıllık enflasyon %5,6 olan beklentilerin üstünde %6,2 ile 1990'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Açıklanan TÜFE verisi sonrası Dolar / TL 9,87 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine yükselirken, güvenli limanlara geçiş hızlandı. Veri öncesi 1.825 olan ons altın 1.852 seviyesine kadar yükseldi.

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından İşsizlik Maaşı Başvuruları açıklandı. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı 4.267 düşerek 267.000 kişi pandemi döneminin en düşük seviyesine geriledi.

VİOP 30 Endeks kontratında negatif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Çarşamba günü 1.768 - 1.802 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.797 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 3.555 azalarak 646.236 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.793 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 1.852’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.870 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.805 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.840 ve 1,852 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.815 ve 1.805 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)