E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD piyasalarında çürük tahvil rallisi---

ABD piyasalarında çürük tahvil rallisi

ABD piyasalarında çürük tahvil rallisi
09 Şubat 2023 - 11:52 borsagundem.com

ABD ekonomisinin olası bir resesyondan kurtulduğuna ilişkin öngörüler yatırımcıları çürük tahvillere yöneltti. Yüksek getirili şirket tahvilleri ile güvenli devlet tahvilleri arasındaki getiri aralığı daraldı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) olası bir resesyonu tetiklemeden önce enflasyonu kontrol altına alacağına dair beklentiler bu yıl keskin bir şekilde arttı. Yatırımcılar da söz konusu beklentileri değerlendirmek için riskli ABD şirketlerinin tahvillerine yatırımlarını hızlandırdı

Financial Times’ın haberine göre ABD’deki çürük tahvillerin getirileri düşüyor. Düşük kredi notuna sahip işletmelerin borç getirilerini ifade eden çürük tahviller 2022’nin sonundan bu yana ortalama %7,97 getirile işlem görüyor. Getirilerdeki düşüş fiyatlardaki olağanüstü artışı yansıtıyor.

Buna karşılık, çürük tahvil getiriler ile ABD devlet tahvilleri arasındaki boşluk 0,8 puandan fazla daralarak yüzde 4 puanın altına düştü. Bu geçtiğimiz nisan ayından bu yana ilk kez görülen bir durum.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre devlet tahvilleri ile çürük tahviller arasındaki getiri aralığının azalması borç temerrüdü beklentilerinin düştüğü anlamına geliyor. Diğer bir deyişle yatırımcılar 1,8 trilyon dolarlık düşük dereceli kurumsal borçların temerrüde düşmeyeceğine yönelik yatırım yapıyor.

Söz konusu tablo aynı zamanda FED’in para politikasındaki agresif sıkılaşmadan beklenenden daha erken vazgeçebileceği ve bir resesyon olasılığının azaldığı yönündeki yatırımcı fikirlerini yansıtıyor.

Küresel yatırım yönetimi firması Brandywine’ın Portföy Yöneticisi John McClain, “Bana kalırsa piyasalar yumuşak inişi fiyatlandırıyor. Bu tablo yüksek hisse senedi fiyatlarına liderlik eden ocak ayı coşkusu ile yükselen hisse fiyatlarının kredi marjlarını aşağı çekmesinin bir bileşeniydi” ifadelerine yer verdi.

Ekonomideki iyimser havanın desteklenmesine ABD enflasyon verileri de yardımcı oldu. ABD tüketici fiyat endeksi haziran ayındaki %9,1 zirvesine ulaşmasının ardından altı ay üst üste düşerek aralık ayında %6,5’e kadar geriledi.

Vadeli piyasalar ABD hükümetinin borçlanma maliyetlerini yıl sonunda %4,8’e düşürmeden önce temmuz ayında %5,1’lik zirveye ulaştıracağı öngörüsüyle yatırım yapıyor. Söz konusu beklentiler FED’in aralık ayı sonuna kadar faizleri %5’in üzerinde tutacağına dair açıklamalarıyla çelişmesine rağmen sabit tutuluyor.

ABD istihdam verileri ise tam tersi yönde bir tablo çiziyor. Ocak ayında ABD ekonomisinde 517 bin yeni istihdam açıklandı. Beklentilerse bu rakamın 185 bin olacağı yönündeydi. FED’in aşırı enflasyonu yavaşlatmak için uyguladığı sıkı para politikasına rağmen istihdam rakamlarının bu derece güçlü gelmesi yatırımcıları endişelendiriyor.

Barings’in Yüksek Getirili Portföy Yöneticisi Kelly Burton, “Enflasyonun kademeli olarak yavaşlamasıyla birlikte makro resim kesinlikle toparlandı. Tek başına istihdam verileri yakın vadede derin bir resesyona gitmediğimizi gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Burton ayrıca, bu yılki çürük tahvil rallisini yönlendiren teknik faktörleri de vurguladı. Borsa uzmanı zayıf bir zemindeki marjların ve tahvil ihraçlarının daha iyi bir konuma geldiğine dikkat çekti:

“Şirketler volatiliteyi sabırla bekleyebildikleri için tahvillerin neredeyse hiç ihraç edilmediği bir yıldan çıktık. Bana kalırsa yüksek getirili tahvillere olan talep ve teknik zemindeki geri dönüş için bir başlangıç noktasından daha fazlasındayız.”

Barclays'in ABD Kredi Stratejisi Başkanı Dominique Toublan, 2023'ün "yatırım yapacak paraya" sahip insanlarla başladığını zira bu yatırımcıların "oldukça uzun süredir savunmada” kaldıklarını söyledi. Toublan yatırımcılarda ‘geride kalma korkusunun’ da devam ettiğini sözlerine ekledi.

Toublan ayrıca açığa satıştaki yatırımcıların piyasalardaki gelişmelerin ardından açığa satış yapmamaya karar verdiklerini ve pozisyonlarından çıktıklarını sözlerine ekledi.

Barclays stratejisti yüksek getirili şirket tahvili marjlarının kısa vadede daha da sıkılaşabileceğini söyledi. Ancak Toublan yılın ilerleyen zamanlarında marjların “bulunduğumuz noktadan önemli ölçüde genişleyeceği” konusunda uyardı.

Borsada devre kesici nedir, ne zaman aktifleşir ve ne kadar sürer?

 

Piyasalar Fed yetkililerinin mesajlarıyla dalgalandı

 

ABD'de resesyon tehlikesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)