E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakABD konut piyasasında 'sessiz istifa'---

ABD konut piyasasında 'sessiz istifa'

ABD konut piyasasında 'sessiz istifa'
08 Mayıs 2023 - 15:55 borsagundem.com

ABD konut piyasasında bir grup satıcının piyasadan çekildiği görülüyor. Bu da ABD konut piyasasında arzın giderek düştüğü anlamına geliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD konut piyasasında ne hareketli geçmesi beklenen ve bir kılavuz işlemi gördüğü kabul edilen bahar mevsiminde satışa çıkan ev sayısındaki azalış, piyasanın geleceği hakkında endişelere neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD konut piyasasında bir çeşit ‘sessiz istifa’ yaşanıyor. Bir başka deyişle ABD’de satıcıların önemli bir bölümünün piyasadan çekildikleri görülüyor.

Arz düşüyor

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, ABD konut piyasası için oldukça belirleyici olan bahar mevsimi gelmiş olmasına rağmen satışa çıkan çok fazla ev olmadığı görülüyor ve bu da piyasanın geleceğine dair korkuları şiddetlendiriyor.

Realtor.com'a göre, Nisan 2023'te ABD'de yalnızca 392.016 ev satılık olarak listelenmiş durumda. Bu, kısıtlı arzıyla ünlü olan Nisan 2022'de listelenen 497.844 konutun da altında bir rakamken Nisan 2021’de listelenen 552.082 konutun ise fazlasıyla altında.

Redfin Baş Ekonomisti Daryl Fairweather, geçen hafta paylaştığı tweet’te bu fenomeni en iyi şekilde özetlemiş gözüküyor: “Ev sahipleri konut piyasasından sessizce ayrılıyor.”

Fairweather, yeni envanter eksikliğini açıklamak için sessiz istifa metaforunu kullanırken biraz alaycı davranıyor. Bununla birlikte, önemli bir şeyin peşinde olduğu da kesin: İpotek oranlarındaki artış daha az alım satım hareketiyle aynı zamana denk geliyor.

Herkes yerinde kalmayı tercih ediyor

Konut piyasasında, pandeminin en büyük finansal avantajlarından biri olarak yüzde 2 veya yüzde 3 ipotek oranına sahip birinin evini satıp sonra yüzde 6 ipotek oranıyla yeni bir ev almaya çalışması ekonomik olarak pek mantıklı gözükmüyor. Bunu yapan bir yatırımcının, önemli ölçüde daha büyük bir aylık ipotek ödemesi altına gireceği açık gözüküyor. Bu nedenle, pek çok müstakbel alıcı yerinde kalmayı tercih ediyor ve bu da piyasaya daha az satılık ev girmesine neden oluyor.

Alıcı ve satıcılardaki gerileme sadece arz tarafında hissedilmiyor, aynı zamanda talep tarafına da bir darbe vuruyor. Belirli bir ev sahibi mülklerini takas etmeyi bırakmaya karar verirse, bu piyasadan bir evin daha eksilmesi ve piyasaya girmek üzere olan bir alıcının daha azalması anlamına geliyor.

Alıcılar mı yoksa satıcılar mı üstün?

Belirli bir ayda piyasaya çıkan ev sayısından farklı olarak, piyasadaki toplam envanter, herhangi bir zamanda bir piyasadaki denge için daha iyi bir gösterge kabul ediliyor.

Nisan 2023'te ABD'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,2 daha az ev satışa çıkarken aslında Nisan 2023'te Nisan 2022'ye kıyasla yüzde 49,3 oranında daha fazla satılık ev olduğu görülüyor. Bunun nedeni olarak ise geçen yılki ipotek oranı artışının piyasadaki evlerin piyasada daha uzun süre kalmasına neden olması ve bunun da daha az ev satışa çıksa bile envanterin birikmesine izin vermesi olarak gösteriliyor.

Ancak, hala ulusal düzeyde bir alıcı piyasasında çok uzakta olunduğu gözüküyor. Aslında, Nisan 2023'teki aktif listelemeler yani envanter sayısı, Nisan 2019'da görülen seviyelerin yüzde 50,3 altında seyrediyor.

Teorik olarak, pandemi öncesi seviyelerin üzerinde envantere sahip bir piyasanın, güç dinamiğinin dramatik bir şekilde alıcıların lehine değiştiğini göstermesi gerekiyor. Pandemi öncesi seviyelerin çok altında envanter seviyelerine sahip piyasalar ise daha az dramatik bir değişim yaşıyor.

Ülkenin en büyük 100 konut piyasası arasından yalnızca birinin, düşen Austin konut piyasası, pandemi öncesi yani 2019 yılı envanter seviyelerine geri döndüğü görülüyor. Bu arada, diğer 99 büyük piyasa hala Nisan 2019 envanter seviyelerinin altında seyrediyor.

ABD konut piyasasında envanter krizi

 

ABD'de konut fiyatlarında 11 yılın en düşük artışı

 

ABD konut piyasasında kira balonu patlıyor mu?

 

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

2008 Krizi’ni kâhininden küresel emlak balonu uyarısı

 

Leon Cooperman: Emlak piyasası resesyon alarmı veriyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)