E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD güçlerine yapılan saldırıyı o örgüt üstlendi---

ABD güçlerine yapılan saldırıyı o örgüt üstlendi

ABD güçlerine yapılan saldırıyı o örgüt üstlendi
28 Ocak 2024 - 23:50 borsagundem.com

Ürdün'ün kuzeydoğusunda 3 ABD askerinin öldüğü, 34 yaralının olduğu ABD güçlerine yönelik saldırıyı İran destekli İslami Direniş Örgütü üstlendi. ABD’li senatörler Biden yönetiminden İran’ın vurulmasını istedi.

Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine yönelik insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda 3 ABD askerinin öldüğü, 34 yaralının olduğu bildirildi.

SALDIRIYI ÜSTLENDİLER

Saldırıyı Irak'taki İran destekli İslami Direniş Örgütü üstlendi.

BIDEN: HESAP SORULACAK

Saldırıya tepki gösteren ABD Başkanı Joe Biden, "Saldırının Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Saldırının sorumlularından, ABD'nin seçeceği zaman ve şekilde hesap sorulacağını belirten Biden, bu savaşta mücadeleye devam edeceklerini kaydetmişti.

CUMHURİYETÇİLER’DEN İRAN ÇAĞRISI

7 Ekim’de Gazze'deki savaşın başlangıcından bu yana Orta Doğu'da ABD ilk kez askeri kayıp verdi. Bu gelişmenin ardından ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nin üyesi Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker, Biden yönetimini İran hedeflerine ve liderlerine "doğrudan" saldırmaya çağırdı.

ABD'de Cumhuriyetçi senatör Lindsey Graham ise sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımlarda, Joe Biden yönetiminin İran'a karşı aldığı önlemlerin "başarısız olduğunu" savunarak, "Biden yönetimi 'yapma' dediğinde, İranlılar 'yapıyor'. Biden yönetiminin söylemleri İran'ın bir kulağından girip diğerinden çıkıyor" ifadesini kullandı.

Graham, bölgedeki ABD güçlerine karşı "100'den fazla" saldırı düzenlendiğini öne sürdü.

Biden yönetiminin "misilleme ve gelecekteki saldırganlıkları azaltmak amacıyla İran'daki önemli hedeflere saldırması gerektiğini" belirten Graham, "İran rejiminin anladığı tek şey güçtür." paylaşımının ardından "Şimdi İran'ı vurun." ifadesini kullandı.

Graham, olayda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı dilerken, yaralananların da en kısa sürede iyileşmesi dileğini aktardı.

Senatör Graham ayrıca, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in İran'da uyguladığı stratejinin "başarısız olduğunu" savunarak, "İran'ı caydırma konusunda Biden'ın ulusal güvenlik ekibine olan güvenimi uzun zaman önce kaybettim. Politikalarını şimdi değiştirmezlerse, bunun bedelini bölgedeki ABD askerleri ödeyecek." değerlendirmesinde bulundu.

"TAHRAN'I HEDEF ALIN"

Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn de X üzerinden konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, "Tahran'ı hedef alın." ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton ise X'den yaptığı açıklamada, "Joe Biden, askerlerimize yönelik saldırılara göz yumarak, Ayetullahlara milyarlarca dolar rüşvet vererek, İran'ı yıllarca cesaretlendirdi." değerlendirmesinin ardından, söz konusu olaya verilmesi gereken cevabın "İran'ın terörist güçlerine karşı düzenlenecek yıkıcı askeri misilleme" olduğunu öne sürdü.

Biden'ı "korkak" olmakla suçlayan Cotton, ölen askerlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Son zamanlarda Irak ve Suriye'de ABD ve koalisyon güçlerine çok sayıda saldırı gerçekleşti ve bunlar düzinelerce yaralanmayla sonuçlandı. ABD’li üst düzey bir askeri yetkili geçen hafta gazetecilere bu sayının yaklaşık 70 olduğunu söyledi. Pentagon daha önce bunların çoğunu önemsiz olarak sınıflandırmıştı.

"TÜM SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ"

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, saldırıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eşi Douglas Emhoff ile, hayatını kaybeden 3 ABD'li askerin yasını tuttuklarını belirtti.

Tüm ABD ulusunun ölen askerlerin hizmetlerini ve nihai fedakarlıklarını sonsuza kadar onurlandıracağını vurgulayan Harris, "Doug ve ben, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınlarında İran destekli militan gruplarca düzenlenen alçakça saldırıda hayatını kaybeden 3 ABD'li askerin yasını tutuyoruz. Dualarımız onların sevenleri ve yaralılarla birlikte" ifadesini kullandı.

Harris, "ABD Başkanı Joe Biden’ın da açıkça ifade ettiği üzere, terörizmle mücadeleye devam edeceğiz ve tüm sorumlulardan hesap soracağız" açıklamasında bulundu.

BIDEN'A 'HAREKETE GEÇ' ÇAĞRISI

ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mike Rogers, saldırının ardından Joe Biden yönetimine "harekete geçme çağrısı"nda bulundu.

Silahlı Hizmetler Komisyonunun internet sitesinden yayımlanan açıklamaya göre, Rogers, Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlanmış ABD güçlerine yönelik İHA ile düzenlenen saldırıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Rogers, saldırıda hayatını kaybeden askerlerin ailelerine başsağlığı diledi.

ABD Başkanı Joe Biden'dan saldırı üzerine harekete geçmesini isteyen Rogers, "Başkan Biden'ın, İran rejimini ve vekillerini, ABD ve koalisyon güçlerine karşı düzenledikleri saldırılardan sorumlu tutmasının zamanı geldi de geçiyor" ifadesini kullandı.

(Sözcü)

Ürdün'de ABD güçlerine saldırı: 3 asker öldürüldü

ABD ve İngiltere'den Husi hedeflerine saldırı

Hizbullah'tan İsrail'e füzeli saldırı

ABD ve İngiltere, Husilere yeni bir saldırı gerçekleştirdi

ABD ve İngiltere'den Yemene hava saldırısı

ABD üssüne bir saldırı daha

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)