E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ekonomisi sigortalanamaz halde---

ABD ekonomisi sigortalanamaz halde

ABD ekonomisi sigortalanamaz halde
14 Mart 2024 - 14:00 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözleri, enflasyonun ABD’de neden yüksek kalmaya devam ettiğini açıklıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi yüksek enflasyonla mücadele etmeye devam ediyor. Fed’in öncülük ettiği bu savaşta ortaya çıkan yeni engeller enflasyonun yüksek seyretmesine neden oluyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Jerome Powell, enflasyonun yüksek kalmasının gizli nedenini açıkladı: “Ekonomi giderek sigortalanamaz hale geliyor.”

Artan sigorta maliyetleri

Fortune’dan Marco Quiroz-Gutierrez’in haberine göre, sorun yaratacak kadar yüksek enflasyon oranlarının kaynağında gözden kaçan bir ölçüm olabilir: ‘Artan sigorta maliyetleri.’ Bu noktada, Fed Başkanı Jerome Powell’a kulak vermek en iyisi gibi duruyor.

Powell geçen hafta kongrede verdiği ifadede, ev ve araba sigortası da dahil olmak üzere çeşitli sigorta türlerinde son birkaç yılda artış yaşandığını ve bunun Fed'in faiz oranlarını yüzde 2 hedefine düşürme çabalarına zarar verdiğini söyledi. Powell, “Farklı türden sigortalar, konut sigortası, aynı zamanda otomobil sigortası ve bunun gibi sigortalar, son birkaç yılda önemli bir enflasyon kaynağı oldu” dedi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndan (BLS) alınan veriler, özel binek araçlar için fiziksel hasar, sorumluluk ve çeşitli sigorta teminatlarını kapsayan otomobil sigortası ölçüsünün geçen yıla göre yüzde 20,6 oranında arttığını ve Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,9 oranında yeniden arttığını gösterdi. Bu arada, S&P Global Market Intelligence tarafından yapılan bir araştırma, konut sigortasının 2023'te yüzde 11,3 oranında arttığını ortaya çıkardı. BLS'ye göre genel olarak enflasyon, geçen ay beklenenden biraz daha yüksek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşti.

İklim değişikliği ana faktör

Uzmanlar, sigortadaki artışların iklim değişikliği ve araba parçası fiyatlarındaki artış gibi faktörlerden kaynaklandığını söylüyor.

Bankrate tarafından yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava koşullarının daha sık yaşanması sigorta şirketleri için daha yüksek riske yol açıyor ve bu da onların fiyatlarını artırmasına neden oluyor. Araştırma, son 10 yılda ABD'nin şiddetli hava koşullarından dolayı 1,1 trilyon dolarlık rekor bir hasara uğradığını, bunun da daha yüksek sigorta maliyetlerine katkıda bulunduğunu iddia ediyor.

Sigortacılar, yıkıcı hava olaylarında iflasın önlenmesine yardımcı olmak için reasürans şirketlerine ödeme yapıyor. Ancak Bankrate'e göre, evlere zarar verebilecek sert hava koşulları olasılığının artması nedeniyle, reasürans şirketleri sigorta şirketlerinden hizmetleri için daha fazla ücret alıyor ve sigortacılar da maliyetleri müşterilere yansıtıyor. Hatta en yüksek riskli alanların bazılarında sigorta şirketleri hizmetlerini tamamen durdurma yolunu seçiyor.

Şirketler sigorta yapmaktan vazgeçiyor

Powell, “Uzun vadede şirketler bazı kıyı bölgelerinde sigorta yazmaktan vazgeçiyor. Bu önemli bir sorun” diyor.

Bankrate'in kıdemli ekonomi analisti Mark Hamrick, Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre araba sigortası oranlarının da yaklaşık son 50 yılın en yüksek seviyesinde olduğunu ve aşırı hava koşulları ve suçun yanı sıra arabaların da dahil olmak üzere birçok faktörün sorumlu olduğunu söylüyor. Hamrick, “Bizi bu noktaya getiren patika, yeni araba fiyatlarındaki keskin artışı ve onarımı daha karmaşık ve pahalı hale getiren karmaşıklığı da içeriyor” şeklinde konuşuyor.

BLS verileri, ABD şehirlerindeki motorlu araç bakım ve onarım maliyetlerinin geçen ay, bir önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında arttığını ve enflasyonun yıllık yüzde 3,2 oranındaki artışını geride bıraktığını gösteriyor.

Yükselen faiz oranlarının bazı etkileri kaçınılmaz olmasına rağmen Hamrick, tüketicilerin sigorta kapsamı için ayarlamalar yaparak veya hangi arabayı satın alacaklarına karar verirken sigorta maliyetlerini göz önünde bulundurarak daha iyi bir anlaşma elde etmeye çalışabileceklerini söylüyor.

Ancak Hamrick, sigorta maliyetlerinin artmasının gerçekten tüketiciler için kayıp bir durum olduğunu da sözlerine ekliyor. Hamrick, “Otomobil sigortası oranlarındaki keskin artış, sürücüleri idealden daha kötü bir konumda bırakan birçok zorlu faktörün gerçek bir çarpışmasını yansıtıyor. Bunun sonucunda da teminat için beklentilerinin üzerinde bir ödeme yapmak zorunda kalıyorlar” şeklinde konuşuyor.

S&P: ABD ekonomisi emsallerinden daha iyi

 

ABD ekonomisi beklentilerin altında büyüdü

 

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan enflasyon itirafı

 

Enflasyondaki yatay seyir Fed’i faiz indirmekten alıkoyabilir

 

Yapışkan enflasyon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)