E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD Doları’ndaki güçlü seyir uzun soluklu olacak mı?---

ABD Doları’ndaki güçlü seyir uzun soluklu olacak mı?

ABD Doları’ndaki güçlü seyir uzun soluklu olacak mı?
29 Ocak 2024 - 16:32 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD Doları’nın 2024 yılına görece iyi bir başlangıç yapmasının gelecek için pek de iyi bir sinyal olmadığı görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yıla güçlü bir başlangıç yapan ABD Doları’nın bu seyri yıl boyunca sürdüremeyeceği tahmin ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD doları 2024'e nispeten güçlü bir başlangıç yaptı ancak bazı analistler doların bu yıl boyunca değer kaybetme ihtimalinin hâlâ oldukça yüksek olduğu görüşünde.

Katalizör, Fed’den beklentilerin azalması

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, doları altı büyük rakipten oluşan bir sepete karşı izleyen ABD Dolar Endeksi (DXY), Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre bu yıl şu ana kadar yaklaşık yüzde 2,1 oranında arttı. BofA Global Research analistlerine göre, bunda, yatırımcıların Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacağına ilişkin beklentilerini azaltmasının büyük etkisi bulunuyor.

Aralık ayı sonlarında yatırımcılar Mart ayında faiz indirimi olasılığını yüzde 90 gibi yüksek bir oranda fiyatlıyordu ancak CME FedWatch Tool'a göre bu ihtimal Cuma günü itibarıyla yaklaşık yüzde 46'ya kadar düştü. Bu arada, Ocak ayı ortasında 170 baz puana kadar yükselen yıllık fiyatlandırılan toplam faiz indirimi miktarı, şimdi 135 ila 150 baz puan civarına geriledi.

Gerileme 2024’ün ikinci yarısında

Ancak yatırım bankasındaki analistler, paylaştıkları notta, doların bu yılın geri kalanında muhtemelen değer kaybı yaşayacağını yazdı ve gerilemenin büyük kısmının muhtemelen 2024'ün ikinci yarısında gerçekleşeceğini ekledi.

BofA analistleri bu yıl resesyon beklemediklerini ve Fed'in Mart ayında politika faizini düşürmeye başlayacağını öngördüklerini belirtiyor. Analistlere göre, böyle bir senaryo dolar için olumsuz çünkü Fed'in parasal gevşemesinin muhtemelen ABD ekonomik büyümesinin dirençli kalmasıyla birlikte riskli varlıkları destekleyeceği tahmin ediliyor.

Faiz indirim döngüsü

Analistler, tarihsel verilere dayanarak, ABD Dolar Endeksi'nin performansının, Fed'in son altı döngüdeki ilk faiz indiriminin başlangıcından bu yana karışık seyrettiğini ve sonraki çeyreklerde ortalama olarak nispeten sabit kaldığını söylüyor ve ekliyor: “Bu büyük ölçüde doların algılanan ‘güvenli liman’ statüsünden ve riskle negatif korelasyonundan kaynaklanıyor çünkü faiz indirimi döngüleri genellikle durgunluklarla ilişkilendiriliyor.”

Capital Economics'in kıdemli piyasa ekonomisti Jonathan Petersen da paylaştığı notta bu noktayı yineliyor. Petersen, doların yıl boyunca küresel piyasalardaki güçlü risk iştahı ve ABD'deki düşen tahvil getirileri nedeniyle ters rüzgarlarla karşı karşıya kalacağını ve doların 2024'ün büyük bölümünde çoğu majör para birimi karşısında belli bir aralıkta seyredeceğini öngörüyor.

Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?

 

Faiz artırımları dedolarizasyonu hızlandırdı mı?

 

Dolar, rakipleri karşısında rekor tazeledi

 

Dolar endeksi bir ayın zirvesinde

 

Borsada kazancın anahtarı zayıf ABD Doları mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)