E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında yeni zirve olasılığı yüksek---

ABD borsalarında yeni zirve olasılığı yüksek

ABD borsalarında yeni zirve olasılığı yüksek
12 Eylül 2023 - 11:02 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD borsalarında bu yıl yeni zirveleri yüksek olasılık görse de yatırımcıları piyasanın dalgalı seyri konusunda uyarıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sürpriz yapay zeka rallisinin heyecanını kaybetti. Rallide yaşanan düzeltme yatırımcıları endişeye sürüklüyor. Ancak bazı uzmanlar, hisse senedi piyasalarının yeni zirve yapma olasılığını hala yüksek görüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar düşüşün derinleşmesi ve yeni zirve ihtimalleri sıkışmış durumda. Yükseliş yanlısı stratejistler yeni zirveleri olası görse de piyasanın dalgalı seyredeceği noktasında yatırımcıları dikkatli olmaya davet ediyor.

Dalgalı seyir

MarketWatch’tan Isabel Wang’ın haberine göre, Wall Street'in yükseliş yanlısı stratejistlerinden  John Stoltzfus, hisselerdeki dalgalanma konusunda yatırımcıları uyarıyor. Ancak Stoltzfus’un bir de iyi haberi var:  “S&P 500 bu yıl hâlâ rekor bir seviyeye ulaşabilir.”

S&P 500 Endeksi’nin bu yıl rekor bir zirveye doğru yolda olduğunu düşünen Wall Street'in yükseliş yanlısı stratejistlerinden John Stoltzfus, ABD borsalarında son zamanlarda görülen zayıflığın muhtemelen yakın vadede devam edeceğini söylüyor.

Oppenheimer Asset Management baş yatırım stratejisti Stoltzfus, Temmuz ayı sonlarında S&P 500 Endeksi’nin 2023 yılı sonuna kadar 4.900 puanın üzerine çıkacağını öngörmüştü. Bu, MarketWatch tarafından ankete katılan 20 Wall Street firması arasında büyük sermayeli endeks için en yüksek fiyat hedefine karşılık geliyordu. Bu, S&P 500 Endeksi’nin yıl sonuna kadar 3 Ocak 2022'de ulaştığı önceki kapanış rekoru olan 4.796 puanın üzerine çıkacağı anlamına geliyor. Ancak yukarı çıkan bu yol engebeli olabilir.

Stoltzfus liderliğindeki Oppenheimer stratejistlerinden oluşan bir ekip, paylaştıkları notta, “Borsadaki yükseliş eğilimi nispeten yüksekken, Fed enflasyon hedefinden çekiniyor. Yatırımcıların borsadaki uzun bir faiz duraklaması veya hatta faiz indirimi konusundaki heyecanlarını azaltmalarını ve bunun yerine doğru büyüklükteki beklentilere yönelmelerini önermeye devam ediyoruz” diyor.

Fed baskısı bir kenara bırakılmamalı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mevcut faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı yönündeki beklentiler ve yapay zeka konusundaki iyimserlik, ABD borsalarını 2023 yılının ilk yedi ayında destekledi. Ancak yükseliş Ağustos ayında kısa bir süreliğine durdu. Yatırımcılar, beklenenden daha güçlü gelen ekonomik veriler ve yükselen petrol fiyatları nedeniyle Fed'in faiz oranlarını yüksek tutmak zorunda kalabileceğinden endişe ediyorlardı ve bu da hala yapışkan olan enflasyonun borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre yüksek kalacağı anlamına geleceği yönündeki endişeleri körükledi.

Stoltzfus ve ekibi, Fed'in mevcut faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşmış gibi görünse bile yatırımcıların bu baskıları bir kenara bırakmaması gerektiğini söylüyor. Ekip, “Gıda, hizmet, enerji ve diğer sektörlerde görülen fiyat yapışkanlığı, Fed'in ihtiyatlı kalmasının yanı sıra bu yıl bir artış daha ve belki gelecek yıl da bir artış potansiyeli olduğunu garanti ediyor” diyor.

Ancak Stoltzfus, hisse senetlerindeki mevcut olumsuzlukları, S&P 500’ün yeni zirve hedefine ulaşmasını engelleyecek bir şey olarak görmüyor.

Volatiliteye dikkat

Borsa yatırımcıları bu haftaki Ağustos enflasyon raporunun Fed’in enflasyonla mücadelesini hızlandırmaya devam edip etmeyeceği konusunda daha fazla netlik sunmasını bekliyor. The Wall Street Journal'ın ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre, tüketici fiyatları endeksinin manşet bileşeninin Temmuz ayındaki yüzde 0,2'lik artıştan Ağustos ayında yüzde 0,6'ya çıkması beklenirken, değişken gıda ve yakıt maliyetlerini hariç tutan temel ölçünün bir ay öncesine göre yüzde 0,2 ile hafif şekilde artması bekleniyor.

Bu arada Stoltzfus, önemli bir Wall Street oynaklık endeksinin de yatırımcıları tetikte tutmak için borsada yakın vadede ‘bir miktar dalgalanmaya’ işaret ettiğini söylüyor. Pazartesi günü 13,82 seviyesindeki CBOE Volatilite Endeksi, 12 ayın en düşük seviyesi civarında seyrederken bir yıllık ortalama seviyesi olan 19,9'un yaklaşık yüzde 30 altında ve iki yıllık ortalama olan 21,88’in ise yüzde 37 altında işlem görüyor.

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

 

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?

 

Tüketiciler satın almayı ne zaman bırakacak?

 

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor

 

Wall Street'in kötümserleri düşüş tahminlerini geri çekiyor

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)