E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında üç haftalık ralli risk altında---

ABD borsalarında üç haftalık ralli risk altında

ABD borsalarında üç haftalık ralli risk altında
20 Kasım 2023 - 17:35 borsagundem.com

Bazı piyasa gözlemcileri, ABD borsalarında son üç haftadır görülen rallinin sürdürülemez olduğunu düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları son üç haftada, Ağustos ayında verdiği mola sonrası yeniden yükselişe geçti. Ancak bazı analistler, bu yükselişin beklentilerin aksine kısa sürebileceğini öngörüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi, son üç haftadaki yüzde 9,6 oranındaki kazancın ardından risk altında olabilir.

Aşırı alım bölgesi

Bloomberg’den Joanna Ossinger'ın haberine göre, ABD’de uzmanlar, S&P 500 Endeksi’nin son yükselişiyle ilgili olarak endişeliler. Bu endişeler arasında hisse senetlerinin genellikle ABD ekonomisindeki yumuşaklık işaretleri üzerine yükselişe geçmesi yer alıyor çünkü bu, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaya devam etme ihtimalinin daha düşük olduğu anlamına geliyor. Ancak sonuçta, daha zayıf veriler aynı zamanda daha zayıf bir ekonomi anlamına geliyor. Ayrıca bazı teknik göstergeler de gergin bir görüntü vermeye başlıyor.

Bloomberg'in takip ettiği stratejistler Ekim ayı ortasında ortalama olarak S&P 500 Endeksi’nin yılı 4.370 puanda bitireceğini tahmin ediyordu ancak endeks, Cuma kapanışında 4.514,02 puana ulaştı.

Eski bir Morgan Stanley stratejisti olan Rick Bensignor, endeksin 4.560 puana yaklaşması ve olası trend dönüşlerini belirlemeyi amaçlayan teknik bir gösterge olan Kurulum +9'u tamamlaması durumunda hafta ortasına kadar riskin azaltılmasını öneriyor.

Miller Tabak’tan Matt Maley de yazdığı notta, piyasalar şu anda zayıf ekonomik verileri memnuniyetle karşılarken, sonuçta temel verilerin hisse senetleri üzerinde olumsuz etki yaratacak kadar değişeceğini söylüyor. Maley, “Eninde sonunda borsa, enflasyondaki düşüşün ‘serbest para’ çağının geri döndüğü anlamına gelmediğini anlayacak. Ayrıca S&P 500 Endeksi, göreceli güç endeksine göre aşırı alım noktasında bulunuyor. Bu nedenle yakın zamanda en azından kısa vadeli bir geri çekilme yaşanması yüksek olasılık” diyor.

Yatırımcılar tedirgin

Bu yorumlar, Bank of America’dan Michael Hartnett'in teknik ve makroekonomik faktörlere atıfta bulunarak yatırımcılara ‘destansı risk rallisi’ni satmalarını söylemesinin ardından geliyor. Hartnett, yatırımcıların özellikle teknoloji alanındaki kazanımlarını azaltması gerektiğini söylüyor.

RBC Capital Markets'ta türev piyasalar stratejisti Wu Silverman da, “Piyasalara ‘Noel Baba'nın erken geldiğine inanan yatırımcılar, Expedia Group, Carnival, Nvidia ve Intel gibi şirketlerin yıl sonuna kadarki satış opsiyonu spreadlerini değerlendirmek isteyebilirler” diye yazıyor.

Bazı stratejistler iyimser olmak için nedenler görüyor. Goldman Sachs’tan David Kostin, yatırımcıların kurumsal kazanç görünümü konusunda fazla endişeli olduklarını söylüyor. Morgan Stanley'den Michael Wilson yılın büyük bölümünde düşüş eğilimindeydi ancak banka, ABD varlıklarının gelecek yıl dünyanın geri kalanından daha iyi performans göstereceğini ve Amerikan kurumsal kazançlarının ilk çeyrekte düşük seyredeceğini öngörüyor.

Yine de son haftalardaki baş döndürücü ilerleme birçok yatırımcıyı tedirgin ediyor. Maley, “En azından yakın zamanda bir çeşit düşüş olası görünüyor. Eğer öyleyse, temel destek seviyesi 4.400 puan olacak. Bu seviyenin altına bir düşüş, S&P 500 Endeksi’ni yazın en yüksek seviyesindeki trend çizgisinin altına geri götürecektir. Bu da, düşüşün sadece bir ‘nefes alma’dan daha fazlası olduğunu ortaya koyacak ve daha büyük bir düşüşe ilişkin endişeleri artıracaktır” diyor.

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Faiz indirimi borsalar için kötü haber olabilir

 

Borsada kontrol boğalarda

 

Wall Street’te ‘yumuşak iniş’ bahisleri artıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)