E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında sıra dışı yükseliş---

ABD borsalarında sıra dışı yükseliş

ABD borsalarında sıra dışı yükseliş
12 Aralık 2023 - 13:21 borsagundem.com

ABD borsalarında dün yaşanan yükseliş, uzun zamandır görülmeyen bir sıra dışılığa da işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları yılbaşından bu yana devam eden ralliyle yatırımcılarının yüzünü güldürdü; dün yaşanan yükseliş ise bir açıdan bugüne kadarki yükselişten farklı bir niteliğe sahipti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, dün yaşanan yükselişle birlikte, ABD borsasında dikkat çekici ve son derece nadir bir olay da yaşanmış oldu. Bu yükseliş, Wall Street'te 'Muhteşem Yedili'nin parlaklığını kaybedip kaybetmediği de dahil olmak üzere bazı soruları da gündeme getirdi.

‘Muhteşem Yedili' parıltısını yitiriyor mu?

MarketWatch'tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, ABD hisse senedi piyasasında yaşanan dünkü yükseliş, ‘Muhteşem Yedili’ olarak adlandırılan dev teknoloji şirketlerinin parıltısının bir kısmını kaybediyormuş gibi görünmesine yol açtı.

Tek bir işlem seansından bu tür sonuçlara varmak zor olsa da, Pazartesi günü ABD borsasında Wall Street'in dikkatini çeken ve ‘Muhteşem Yedili’nin ABD borsalarındaki ileriye dönük liderliği hakkında yeni sorular ortaya çıkaran dikkate değer bir şey yaşandı.

Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de dünü yükselişle kapattı. Dow Jones neredeyse son iki yılın en yüksek seviyesindeki kapanışıyla dünü 52 haftanın en yüksek seviyelerinde tamamladı. Ancak yaşanan sıra dışılık, ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen hisse senetlerinin tek bir üyesinin bile günü yükselişle kapatamaması oldu. Microsoft hariç, megacap teknoloji hisseleri grubunun her üyesinin en az yüzde 1 oranında düşüşle kapanması uzun zamandır rastlanan bir durum olmaması bakımından önemliydi.

2012’den bu yana ikinci kez

Peki bunun ne kadar sıra dışı bir gelişme olarak görmek gerekiyor? Uzun zamandır karşılaşılan durum, Nasdaq’ın en hacimli hisse senetlerinin yardımı olmadan yükselişe geçmesinin son derece nadir bir durum olduğu.

Pazartesi günkü oturum, Facebook'un ana şirketi Meta Platforms'un 2012'de piyasaya çıkışından bu yana, Dow Jones piyasa verilerine göre, Nasdaq Endeksi’nin yedi dev teknoloji hissesinin tamamı kırmızı renkte kapanırken yeşil renkte bitirmeyi başardığı ikinci seans oldu. Bu en son 9 Kasım 2016'da, Donald Trump'ın ABD başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton'a karşı kazandığı zaferin ertesi günü gerçekleşmişti.

Yarı iletken endüstrisinin performansının yakından izlenen bir göstergesi olan Semiconductor Index’in, satışlarında patlama yaşayan ve hisse fiyatı bu yıl yüzde 200'den fazla artan yapay zekanın sevgilisi Nvidia’nın herhangi bir yardımı olmadan Pazartesi günü yeni bir rekorla kapanış yapması da dikkate değer bir sıra dışılık olarak öne çıkıyor.

Yarı iletken endeksi, Pazartesi gününü yüzde 3,4 oranında artışla 3.902,38 puan seviyesinde tamamladı. Muhteşem Yedili, ABD'de ticaret yapan en değerli yedi şirketten oluşuyor: Meta Platforms, Apple, Nvidia, Microsoft, Amazon, Alphabet ve Tesla, bu grubun parçası hisse senetlerini oluşturuyor.

2024’te borsanın yeni liderleri kimler olacak?

Piyasa stratejistleri, tüm bunların şu anda gerçekleşiyor olmasının durumu daha da dikkat çekici hale getirdiğini söylüyor. Yıl sonu yaklaşırken yatırımcılar, getirilerinin neredeyse tamamının bu yedi hisse senedi tarafından sağlandığı bir yılın ardından, 2024 yılında borsanın yeni liderlerinin kim olabileceğini tahmin etmeye çalışıyor.

Interactive Brokers Baş Piyasa Stratejisti Steve Sosnick, “Muhteşem Yedili'nin Nasdaq 100'ün hacminin yüzde 40'ından fazlasını oluşturduğu göz önüne alındığında, Nasdaq’ın yükselişi oldukça şaşırtıcı. Yedi hisse senedinin neredeyse her şeye öncülük ettiği bir piyasaya sahip olabileceğinizi düşünmek sürdürülemez bir durum. Bir noktada, S&P 500 üyesi diğer 493 hisse senedinin onlara yetişeceğini ummalısınız” şeklinde konuşuyor.

Ancak Sosnick, Pazartesi günkü hamlelerin, sektör liderliğinde uzun zamandır beklenen rotasyonun, boğa piyasasının 2024'te devam etmesi için tam zamanında başladığının bir göstergesi olarak yorumlanmaması konusunda uyarıyor.

Piyasa genişliği

Dün yaşanan bu sıra dışı durum, uzun zamandır korkulan piyasa genişliği sorununun da en azından dünkü alım satımlarda ortadan kalktığını gösterdi. Dünkü güçlü piyasa genişliği, muhtemelen Muhteşem Yedili’nin yarattığı baskının bir kısmını da telafi etmeye yardımcı oldu. Nasdaq Endeksi’nde 87 hisse senedi günü yükselişle tamamladı. Bu, 20 Kasım'daki 90 hisse senedinden bu yana bir gün içindeki en yüksek seviye oldu.

Dow Jones verilerine göre S&P 500 Endeksi’nde 366 hisse senedi 1 Aralık'tan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Dow Jones verilerine göre, ABD piyasalarının tamamını takip etmeyi amaçlayan Russell 3000, günü yüzde 0,4 oranında artışla Nisan 2022'den bu yana en yüksek seviyesi olan 2.652,24 puanda kapattı.

Bu arada FactSet verilerine göre S&P 500 Endeksi’nde temel tüketici ürünleri gibi savunma sektörleri de dün daha iyi performans gösterdi. Ancak Sosnick, yine de, "Yatırımcılar teknolojiye olan tutkusunu sürdürüyor. Şimdi ise teknoloji hisselerinin bir sonraki aşamasına odaklanmış görünüyorlar” diyerek bu durumun geçici olabileceğinin altını çiziyor.

Fed toplantısı borsadaki yükselişi frenleyebilir

 

Fundstrat: Borsada yükseliş 2024'ün ikinci yarısına sarkacak

 

BofA: Tahvillerde ralli hisse senedi piyasalarına zarar verir

 

Oxford Economics: Kasım rallisi parasal sıkılaştırma için felaket oldu

 

Citi’den yatırımcılara uyarı: Neyi bekliyorsunuz?

 

Muhteşem Yedi hisselerine sahip olmak neden hala güvenli? İşte 3 neden...

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)