E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında rallinin ömrü tükeniyor mu?---

ABD borsalarında rallinin ömrü tükeniyor mu?

ABD borsalarında rallinin ömrü tükeniyor mu?
28 Aralık 2023 - 11:26 borsagundem.com

ABD borsalarındaki rallide sona gelindiği düşüncesi giderek daha ağır basıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında damga vuran rallide genel kanaat bir düzeltme yaşanacağı yönünde. Bu varsayımda, piyasaya akan nakitin tükenmek üzere olduğu düşüncesi büyük rol oynuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, rekor kıran rallinin, ödünç alınan bir zamanla hayatta kaldığı düşünülüyor.

Aşırı iyimserlik

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, kenarda duran nakit piyasaya aktığından, kenarda pek bir şey kalmıyor; bu da rallinin geleceğiyle ilgili şüpheleri kuvvetlendiriyor.

Piyasa zamanlayıcıları bundan daha fazla yükselişe sahip olamazlar, bu da zıt bir duruştan dolayı düşüş anlamına geliyor. Hisse senedi piyasasındaki ralli, karşıt analizlerden gelen desteğin neredeyse tamamını kaybetmiş durumda. Bunun nedeni, eskiden kenarda duran özsermaye portföylerindeki nakitin çoğunun artık piyasaya geri dönmesi ve yatırım için çok az ek nakit kalmış olması ve fiyatların beklenenenin ötesinde yüksek seviyelere çıkması.

Bu verilerin paralelinde, kısa vadeli borsa zamanlayıcılarının çoğu, 2000 yılında veri toplanmaya başladığından bu yana neredeyse diğer tüm zamanlardan daha fazla yükseliş eğiliminde. Dow Jones ve S&P 500 Endeksi gibi piyasa ortalamalarıyla temsil edilen ve geniş piyasanın zamanlamasına odaklanan zamanlayıcıların yükselişin devam edeceğini göstermesi, verilerle tezat oluştursa da durum böyle değil.

Tavsiye edilen ortalama hisse senedi risk seviyesi şu anda 2000 yılından bu yanaki işlem günlerinin yalnızca yüzde 0,7'sinden daha yüksek seyrediyor. Bu da zamanlayıcıların bundan daha fazla yükseliş gösteremeyeceğinin altını çiziyor; ki bu da karşıt analize göre düşüş eğilimi anlamına geliyor.

Zamanlayıcıların yükseliş eğilimi, zamanlayıcıların ortalama önerilen hisse senedi risk seviyesini temsil ediyor. Buna göre, mevcut durum, ‘aşırı bir iyimserliğe’ karşılık geliyor.

Karşıt analiz ve ödünç alınan zaman

Analiz için kullanılan veriler, ‘aşırı iyimserlik’ alanına bir aydan fazla bir süre ince girildiğini gösteriyor ancak beklentilerin aksine borsalarda yeni bir yükseliş dalgasının başlaması da aynı döneme denk geliyor. Bunu şaşırtıcı kabul etmek gerekiyor ve bu şaşırtıcı gücün olası bir açıklamasının bazı piyasa tahmincilerinin çok daha az iyimser kalması olması mümkün gözüküyor. Bunda özellikle Nasdaq piyasasına odaklanan yatırımcıların etkisi olabilir. Aynı zamanda, zamanlayıcı göstergeler, rallinin koşması için alan sağlamaya yeterli olmuş da olabilir.

Bu kötüleşen duyarlılık tablosu elbette piyasanın hemen tökezleyeceğini garanti etmiyor çünkü piyasayı yönlendiren tek faktör ‘karşıt analiz’ değil ve karşıt analiz odakta olsa bile piyasa buna her zaman anında tepki vermiyor. Bu, hisse senetlerinin gelecek günlerde, yani, Noel rallisi döneminden Ocak ayının başlarına kadar kolaylıkla yükselebileceğini ve sonunda aşırı iyimserliğin uyguladığı çekimsel etkiye yenik düşebileceği ihtimalini de artırıyor.

Bununla birlikte, eğer geleceğin geçmiş verilerle şekillendiği kabul edilirse, ABD borsalarındaki yükselişin giderek daha fazla ödünç alınan zamanla yaşadığını söylemek mümkün gözüküyor.

Borsada olası bir 'Noel rallisi' Ocak ayını nasıl etkiler?

 

Noel rallisi için beklentiler düşüyor

 

Rallide düşüşler alım fırsatı mı düzeltme göstergesi mi?

 

Ralli artık ‘Muhteşem Yedili’den ibaret değil

 

Jeremy Grantham:  Borsalara dair iyimserliğinizi yeniden gözden geçirin

 

Yatırımcılardaki aşırı iyimserlik borsada düşüşe işaret ediyor olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)