E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında 2023’ün en uzun kayıp serisi---

ABD borsalarında 2023’ün en uzun kayıp serisi

ABD borsalarında 2023’ün en uzun kayıp serisi
24 Ekim 2023 - 16:26 borsagundem.com

ABD borsaları, tahvil getirilerindeki yükselişin yol açtığı panik nedeniyle 2023’ün en uzun kayıp serisini kaydetti.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında sene başından bu yana süren ralli yönünü aşağı çevirdi. Bunda tahvil getirilerindeki yükselişin büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi, tahvil getirilerindeki yükselişin Wall Street'te paniğe yol açmasıyla yılın en uzun kayıp serisini kaydetti.

Korku ve panik

Yahoofinance’ten George Glover’ın haberine göre, uzun vadeli tahvillerdeki benzeri görülmemiş satışların Wall Street'i korkutması ve hisse senetleri üzerinde ağırlık oluşturmasıyla ABD hisse senetleri şu anda 2023'ün en uzun kayıp serisini yaşıyor.

S&P 500 Endeksi, dün yatırımcıların 10 yıllık Hazine tahvil getirilerinin geçen haftanın son dört işlem gününde de düşüş göstererek 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5'e ulaşmasından endişe duymasıyla yüzde 0,2 oranında düştü. Refinitiv'in verilerine göre, endeks, Aralık 2022'den bu yana ilk kez üst üste beş seansı kırmızıda bitirdi.

Yıla güçlenerek başlamıştı

Hisse senetleri 2023 yılına, yapay zekaya olan ilgi ve yatırımcıların Fed'in yıl sonundan önce faiz oranlarını düşürmeye başlayacağına dair inancı etkisiyle daha da güçlenerek başlamıştı.

Ancak Ağustos ayında başlayan düşüş trendi, son aylarda bu kazanımların bir kısmından vazgeçilmesine neden oldu. S&P 500 Endeksi, 31 Temmuz'daki zirvesinden bu yana yüzde 8 oranında düştü. Nasdaq bu süreçte yüzde 9 oranında değer kaybederken Dow Jones da aynı dönemde 2.500 puandan fazla kayıp yaşadı.

Tahvil getirilerindeki ani artış ve satışlar

Tahvil getirilerindeki ani artış son haftalarda satışların derinleşmesine yol açtı. 10 ve 30 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi, Fed'in yatırımcılara enflasyonu düşürmek amacıyla borçlanma maliyetlerini 2024 yılına kadar mevcut seviyelerinde tutacağının sinyalini vermesiyle 2007'den bu yana ilk kez yüzde 5'in üzerine çıktı. Enflasyon ise hala merkez bankasının yüzde 2 hedefinin üzerinde seyrediyor.

Tahvil getirileri arttığında hisse senetleri zarar görme eğiliminde oluyor çünkü yatırımcılar daha yüksek göreceli getiri oranı sunan daha düşük riskli varlıklara yönelebiliyor.

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez

 

Piper Sandler: ABD borsaları yüzde 14’lük yükselişe hazırlanıyor

 

Wall Street borsalarında tahvil krizi

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Larry Fink: Uzun vadeli yatırımcıların adresi hisse senetleri olmalı

 

Mike Wilson: Hisse senetlerinde yıl sonu yükseliş ihtimali azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)