E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarına enflasyon dopingi---

ABD borsalarına enflasyon dopingi

ABD borsalarına enflasyon dopingi
12 Temmuz 2023 - 17:11 borsagundem.com

Wall Street beklentilerin altında kalan enflasyon verilerini kutluyor. ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yılın en yüksek seviyesinde işlem görüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları enflasyon verilerinin açıklanmasının arından yeni güne sert yükselişle başladı. Yatırımcılar haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD haziran ayı enflasyon rakamlarını beklentilerin altında kalmasını memnuniyetle karşıladı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,89 artışla 34.566,17 puanda, S&P 500 Endeksi %0,98 artışla 4.482,87 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,26 yükselişle 13.934,25 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0683 düşüşle %3,906 seviyesinde değerleniyor.

S&P 500 Endeksi 2023 yılının zirvesinde ve Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyede işlem görüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarındaki yükselişlerde gün içerisinde açıklanan enflasyon verileri etkili oldu. ABD haziran ayı tüketici fiyat endeksi yıllık bazda %3 yükseldi. Dow Jones anketlerine göre ekonomistler artışın %3,1 olmasını bekliyordu. Aylık bazdaki fiyat artışları da %0,2 ile tahminlerin altında kaldı. Bunun da ötesinde gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda tutan çekirdek enflasyon verileri de beklentilerin gerisindeydi.

CNBC’nin haberine göre Michigan Üniversitesi İktisat ve Kamu Yönetimi Profesörü Betsy Stevenson, “Bu rakamlarda gördüğümüz şey bunun sabır isteyen bir oyun olduğudur. Ancak enflasyonun aşağı indiğini görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Stevenson ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının etkilerini göstermesi için ekonomiye biraz zaman vermesi gerekeceğini de sözlerine ekledi:

“Bugünkü rakamları bu sayede görüyoruz. İstihdam piyasasının çöktüğünü değil yavaşladığını görüyoruz ve enflasyonun da gerilediğini görüyoruz. Bu tam olarak yumuşak inişe benziyor.”

Bir diğer kritik enflasyon göstergesi olan haziran ayı ABD üretici fiyat endeksi rakamları da perşembe günü açıklanacak.

Bu iki endeksteki rakamlar yatırımcılar tarafından hafta boyunca merakla takip ediliyordu. Zira yatırımcılar enflasyon verilerini FED’in faiz oranlarını gelecekte nasıl değiştireceğine dair potansiyel göstergeler olarak kabul ediyor. CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcıların FED’in temmuz ayı toplantısında faizleri 25 baz puan yükseltmesine yaklaşık %92 ihtimal veriyor.

ABD enflasyon verisi sonrası piyasalarda son durum

 

Altının kilogramı 1 milyon 627 bin 990 liraya yükseldi

 

ABD'de enflasyon beklentilerin altında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)