E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
27 Temmuz 2023 - 17:20 borsagundem.com

Wall Street endeksleri büyüme rakamlarının ardından yeni güne pozitif başladı. Dow Jones Endeksi ise rekor yükseliş serisine devam ediyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe gününe yükselişle başladı. Dow Jones Endeksi’ndeki yükseliş serisi 14’üncü gününe giriyor. Yatırımcılar ABD ekonomisindeki güçlü rakamları ve Meta’nın bilanço sonuçlarını değerlendiriyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,19 artışla 35.588,31 puanda, S&P 500 Endeksi %0,72 artışla 4.599,80 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %1,36 yükselişle 14.318,82 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0665 yükselişle %3,931 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 30 hisselik Dow Jones Endeksi Haziran 1897’den bu yana en uzun yükseliş serisine doğru ilerliyor. Endeks en son Mayıs 1896’daki kuruluşundan bir yıl sonra 14 gün boyunca üst üste yükseliş gösterebilmişti.

Yatırımcıların bir numaralı gündem maddesi ise ABD’nin gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları. Amerikan ekonomisi ikinci çeyrekte %2,4 büyüdü ve bu rakam Dow Jones anketlerine göre ekonomistlerin %2’lik beklentilerinin çok üzerindeydi. GSYİH raporu ayrıca fiyat baskılarının da yavaşladığını gösterdi. Bireysel tüketim harcamaları fiyat endeksi ikinci çeyrekte %2,6 olarak kayda geçti. Ekonomistler bu oranın %3,2 olmasını bekliyordu. Bir önceki çeyrekte ise artış %4,1’di.

Facebook’un çatı kuruluşu Meta Platforms’un hisseleri şirketin beklentileri aşan bilançosu ve güçlü beklentileriyle birlikte %8 değer kazandı. Şirketin bilanço rakamlarında reklam gelirlerinin yeniden yükselmesi etkili oldu. Bu arada restoran firması Chipotle Mexican Grill’in hisseleri şirketin bilançosunun beklentilerin altında kalmasıyla %7 değer kaybetti.

Bilanço sezonu genel olarak beklentilerin üzerinde geçiyor. FactSet verilerine göre şu ana kadar bilançolarını paylaşan şirketlerin %81’i analist beklentilerini geride bıraktı.

GSYİH verileri ve bilançolar ABD ekonomisinin beklenenden güçlü kaldığını ve enflasyon düşerken bir resesyonla karşılaşmayabileceğini gösteren olumlu işaretler.

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell politika faizlerinin açıklanan ekonomik verilere göre sabit tutulabileceğini söyledi. Powell ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) verilere bağlı bir yaklaşımı benimsediğini yeniden hatırlattı. Bir sonraki FED toplantısı eylül ayında gerçekleşecek ve bu süreçte yeni enflasyon ve istihdam rakamları da açıklanmış olacak.

CNBC’nin haberine göre Wharton School’dan Jeremy Siegel konuyla ilgili açıklamasında, “Yılın başlarında beni ve piyasayı korkutan bu çok yüksek faiz oranları, korktuğum kadar olumsuz bir etki yaratmış gibi görünmüyor. Bunu Powell’ın artık denklemin her iki tarafına da bakacağını söylemesiyle de birleştirdiğinizde piyasalar için çok olumlu bir tablonun oluştuğunu düşünüyorum” dedi.

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

 

ABD'de dayanıklı mal siparişleri yükseldi

 

ABD'de mal ticareti açığı 4.4 düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)