E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları rekora mı koşuyor?---

ABD borsaları rekora mı koşuyor?

ABD borsaları rekora mı koşuyor?
15 Kasım 2023 - 15:19 borsagundem.com

Son açıklanan enflasyon rakamlarının ardından ABD borsalarındaki ralli, uzun zaman sonra tüm zamanların en yüksek seviyesinin yeniden hedef olarak belirlenmesine sebep oldu.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları enflasyon raporuyla boğa piyasası havasına girdi. Barrons’un haberine göre Amerikan borsalarındaki yükseliş hızlı bir şekilde sönümlenebilecek türden de değil.

Kasım ayı ABD tüketici fiyat endeksi rakamlarının açıklanmasının ardından salı günü Amerikan borsalarının üç büyük endeksi %1’in üzerinde yükselişler kaydetti. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Bileşik Endeksi’nde ise yükseliş %2’ye yaklaştı.

Tüm bu ralliyi destekleyen ekim ayı enflasyon raporunda TÜFE’nin yıllık bazda %3,2 oranında yükseldiği görüldü. Ekonomistlerin beklentilerinin altında gelen bu oran eylül ayında görülen %3,7’lik manşet enflasyon oranının da oldukça aşağısındaydı.

Enflasyondaki yükseliş hızının yavaşlaması ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) %2’lik enflasyon hedefine yaklaşması, FED’in bundan sonraki süreçte faiz artışı yapmak yerine politika faizlerini sabit tutacağı görüşünü sağlamlaştırıyor. Habere göre son enflasyon verileri FED’in önümüzdeki yıl içinde faizleri düşüreceği anlamına dahi gelebilir. Söz konusu tablo Wall Street hisse senetlerini de daha cazip bir konuma yerleştiriyor.

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi kritik seviye olan 4.500 puanın oldukça yakınında. Bu yılın başlarında ise daha karamsar yatırımcılar 4.400 puan seviyesini defalarca bir ‘direnç seviyesi’ olarak tanımlamıştı. Söz konusu yatırımcılar artan faiz oranları ve bu durumun ABD ekonomisi üzerindeki olası etkisi nedeniyle endişeliydi. Ancak salı günü ABD borsalarında kaydedilen yükselişler yatırımcı endişelerinin bir miktar azaldığını gösteriyor.

S&P 500 Endeksi için bir sonraki direnç noktası 4.500 puan civarı. Endeksin yükselişlerini koruyup koruyamayacağı veya yeni düşüşlerin gelip gelmeyeceği konusunda bu direnç noktasındaki işlemler yatırımcılar için büyük önem taşıyor. Şimdilikse S&P 500 4.500 puanın biraz altında güçlü bir konumda görünüyor.

Endeksteki alıcıların ani bir biçimde artması Amerikan borsalarında daha fazla yükselişlerin görüleceğinin işareti olabilir. S&P 500 Endeksi bu seviyelerde birkaç işlem günü daha kalabilirse Barrons haberine göre borsalardaki momentum endeksi Haziran 2023’teki gün içi zirvesi olan 4.607 puana kadar taşıyabilir.

New York merkezli bağımsız yatırım araştırmaları firması Cappthesis’in Kurucu Başkanı Frank Cappelleri konuyla ilgili açıklamasında, “Yukarı yönlü hedef 4.675 puan civarında. S&P 500 4.390 puanlık kırılma bölgesinin üzerinde kalabilirse oyunda kalacak" ifadelerine yer verdi.

Söz konusu seviye endeksin bugün bulunduğu noktadan %5 yükseleceği anlamına geliyor.

FED faizleri indirmek zorunda kalacak

 

Enflasyon raporu Fed’in faiz kararını nasıl etkiler?

 

Borsa yatırımcıları yüksek faiz gerçeğiyle yüzleşiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)