E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları karışık seyirle açıldı---

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

ABD borsaları karışık seyirle açıldı
30 Kasım 2022 - 18:06 borsagundem.com

Wall Street endeksleri FED Başkanı Powell’ın açıklamaları öncesi yeni güne kararsız başladı. Yatırımcılar gün içerisinde açıklanan iki kritik ekonomik verinin etkilerini değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına karışık seyirle başladı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın gün içerisinde yapacağı açıklamalara odaklandı.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,23 düşüşle 33.773,31 puanda, S&P 500 Endeksi %0,06 azalışla 3.955,27 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %0,25 yükselişle 11.011,16 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0353 yükselişle %3,784 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street yatırımcıları çarşamba günü açıklanan iki kritik ekonomik verinin ışığında Powell’ın açıklamalarını bekliyor.

Gün içerisinde açıklanan ABD istihdam verileri ülkedeki iş piyasasının yavaşladığına dair sinyaller gösterdi. Bu tablo FED yönetiminin agresif faiz artışı döngüsünü yavaşlatabileceği spekülasyonlarına sebep oldu. Diğer taraftansa gün içerisinde açıklanan diğer bir ekonomik gösterge üçüncü çeyrekte ABD ekonomisinin beklenenden daha güçlü olduğuna işaret etti. Bu da piyasalarda FED politikalarının seyrine ilişkin tam tersi yorumlara imkan sağladı.

Bordro işlem firması ADP’nin çarşamba günü açıkladığı rakamlara göre ABD özel sektörü ay boyunca sadece 127 bin ek istihdam üretebildi. Bu rakam Dow Jones anketlerinde ekonomistlerin 190 binlik konsensus tahminlerinin çok altında kaldı.

ABD Ekonomik Analiz Bürosu gün içerisinde açıkladığı ikinci büyüme hesaplamalarında ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte yıllık bazda %2,9 büyüdüğünü paylaştı. Bu oran ilk hesaplamalardaki %2,6’lık büyüme oranının çok üzerinde.

FED Başkanı Powell bugün Brooking Enstitüsü’nde bir konuşma yapacak. Yatırımcılarsa FED Başkanı’nın açıklamalarından gelecekteki faiz politikasına ilişkin ipuçlarını yakalamaya çalışacak. Enflasyonu kontrol altına almak için art arda gerçekleştirilen dört 75 baz puanlık faiz artışının ardından FED yetkililerinin bu ay sonundaki faiz toplantısında 50 baz puanlık daha yavaş bir faiz artışına gitmesi bekleniyor. Gelecekteki faiz artışlarına ilişkin herhangi bir politika değişikliği sinyali piyasalarda muhtemel bir yükselişi tetikleyebilir.

CNBC’nin haberine göre Grasso Global’ın CEO’su Steve Grasso, piyasaların güncel durumuna ilişkin “Bu FED tarafından üretilen bir resesyondur. Bu yüzden sonunda politika değişikliği yaptığında, piyasalar da oldukça hızlı bir şekilde yükselecektir” açıklamasında bulundu.

Wall Street endeksleri karışık bir işlem gününden çıkıyor. Salı günü Nasdaq Endeksi %0,59 düşmüştü. S&P 500 Endeksi ise %0,16 gerileyerek üst üste üçüncü negatif gününü sonlandırmıştı. Diğer taraftan Dow Jones Endeksi ise %0,01 yükselişle günü hafif de olsa pozitif tamamlamıştı.

Hisse senetleri hafta başından bu yana Çin’deki Sıfır Kovid krizinden etkilendi. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yeni kısıtlamaların ortaya çıkacağı endişeleri ve ülkedeki protestolar borsaları düşürürken, Pekin yönetiminin açıkladığı ileri yaştakilerin aşılanma oranı istatistikleri piyasaların toparlanmasında rol oynadı.

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

 

ABD'de özel sektörde istihdam artışı beklentilerin altında kaldı

 

Morgan Stanley ayı piyasası için tarih verdi

 

ABD'de mortgage başvuruları azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)